Coronavirus

520 nye smittede det seneste døgn

De sidste to uger har antallet af daglige smittetilfælde svinget mellem 400-600, mens positivprocenten har været mellem 0,3-0,5.

Det seneste døgn er 520 personer registreret smittet med coronavirus. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Samtidigt har fire personer mistet livet med virussen.

Antallet af indlæggelser falder med otte personer til 217. 30 af dem er indlagt på intensivafdelinger, og blandt dem er 18 lagt i respirator.

Det tangerer det laveste antal indlagte siden starten af november.

De positive prøver er fundet blandt 154.698 test. Det giver en positivprocent 0,34.

Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere er overpræsenteret

I takt med at smittetallene siden årsskiftet generelt har været faldende for den danske befolkning som helhed, udgør indvandrere fra ikke-vestlige lande og deres efterkommere igen en voksende andel af det samlede smittetal.

Det viser tal, som TV 2 har fået fra Statens Serum Institut.

Ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere udgør ifølge de foreløbige tal for februar 26,3 procent af alle smittede i Danmark, til trods for at gruppen kun udgør 8,9 procent af befolkningen.

Andelen har ikke været så høj siden august, hvor gruppen udgjorde 47,2 procent af alle smittede.

Særligt Odense-bydelen Vollsmose er hårdt ramt. Torsdag er incidenstallet 973, hvilket er langt over dobbelt så mange som landets nummer to, Ishøj.

På et pressemøde torsdag eftermiddag oplyste myndighederne, at de vil gøre det endnu nemmere for borgere i Vollsmose at blive testet.

Det vil de gøre ved at udvide åbningstiderne i de eksisterende teststeder, ved at opstille flere teststeder og ved at banke på døre og opfordre folk til at blive testet.

Højt incidenstal, lavt antal smittede

Ifølge Else Smith, der er formand for Dansk Selskab for Medicinsk Prioritering, så er det ikke gået så galt, som myndighederne frygtede med den britiske B117-variants indtog i Danmark.

- De små er kommet i skole, og det har ikke haft den store betydning for smitten. Nu har vi åbnet butikkerne, det vil nok få en betydning, men det kan vi ikke sige noget om endnu, siger hun til TV 2.

Samtidigt gør hun klart, at tallene nu er så langt nede, at vi i langt højere grad er i stand til at håndtere smitteudbrud, end vi eksempelvis var i foråret.

I forhold til de udbrud vi har set i eksempelvis Ishøj og nu Vollsmose så minder Else Smith om, at det kan lyde mere voldsomt, fordi vi taler incidenstal, men at der reelt ikke er så mange nye daglige smittede.

- Der bor mange mennesker tæt, så smitteopsporing og isolation er svært. Derfor hviler der en stor opgave på det kommunale system. Derudover skal man være ekstra opmærksom på, at der bor mange med eksponerede jobs, så der er en risiko for smittespredning, siger Else Smith.

Fremskridt i vaccinationsprogrammet

Af de seneste tal fra SSI fremgår det, at 472.252 personer har påbegyndt vaccination. Det vil sige, at de har fået det første af de to stik, der skal til for at få den mest effektive vaccinationseffekt.

De 472.252 borgere svarer til 8,2 procent af den danske befolkning.

188.169 borgere har fået begge vaccinationsstik, og de er dermed færdigvaccinerede. Det svarer til 3,2 procent af befolkningen.