Coronavirus

Seks nye tilfælde af brasiliansk variant - her er, hvad vi ved om de 'bekymrende' varianter

Der er fundet seks nye tilfælde af den brasilianske variant i Danmark, oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke lørdag.

Den britiske, den sydafrikanske og den brasilianske.

Viften af virusvarianter vokser konstant, fordi virus hele tiden muterer.

Varianter versus mutationer

Der er forskel på en virusvariant og en mutation: Mutationerne er forandringerne i de små dele af virus, og hvis virussen ændrer sig tilstrækkeligt, opstår en ny variant.

Varianten kan være anderledes end originalen på grund af en enkelt eller flere mutationer.

Som regel er mutationerne helt ufarlige. Men en gang i mellem opstår en variant, der er anderledes på en måde, som vi skal være ekstra opmærksomme på.

Forandringen kan for eksempel betyde, at varianten er mere smitsom, mere dødelig eller nedsætter vaccinernes effekt.

Det kan være svært at finde hoved og hale i alle varianterne, og derfor har WHO lavet kategorien "bekymrende varianter" til dem, der udgør en trussel mod sundheden.

Lige nu gælder det den britiske, den sydafrikanske og den brasilianske. Alle tre varianter, der er konstateret i Danmark.

TV 2 har i samarbejde med Mads Albertsen, der er professor i biovidenskab på Aalborg Universitet og analyserer coronavirussens arvemasse, samlet den mest essentielle viden om de tre varianter.

Den brasilianske – P1

Breaker
Den brasilianske variant har forkortelsen P1.

Hvad ved vi om smitte og dødelighed? Den største viden om P1-varianten kommer fra den brasilianske by Manau. Her havde over 70 procent af befolkningen antistoffer mod den oprindelige coronavirus, fordi de havde været smittet en gang, og der var teknisk set tale om flokimunnitet.

Men alligevel blev byen ramt af en ny smittebølge, denne gang med en varianten P1.

Der er ifølge SSI "stor mistanke" om, at P1 har øget smitsomhed, men det er ikke endeligt bevist. Man ved ikke, om P1 medfører alvorligere sygdomsforløb og forhøjet dødelighed.

Den brasilianske variant har mutationen E484K, som studier har forbundet med nedsat følsomhed for neutraliserende antistoffer.

Svækker den vaccinernes effekt? Vaccinerne, som er godkendt i EU, forventes at virke over for P1. Der kan muligvis forekomme nedsat effekt, men et studie fra Oxford viser, at de eksisterende vacciner virker bedre mod den end først antaget og forventes at beskytte mod alvorlige sygdomsforløb.

Hvor udbredt er den i Danmark? 3. marts blev det første tilfælde i Danmark konstateret i Region Hovedstaden. 27. marts blev der fundet seks nye tilfælde af varianten, og det samlede antal er dermed ni.

Hvilke mutationer indeholder den?

  • N501Y: Der hjælper virussen til at "sidde bedre fast" på cellerne.
  • K417T: Der er en mutation i samme boldgade som N501Y, der gør, at virussen binder sig mere effektivt til celler.
  • E484K: Der kan nedsætte effekten af antistoffer og vacciner.

Den britiske - B117

Breaker
Den britiske variant forkortes B117.

Hvad ved vi om smitte og dødelighed? Den britiske variant er den, vi ved allermest om, både fra studier og fra virkeligheden, hvor varianten er registreret i 90 lande, blandt andet i Storbritannien, USA og Danmark.

Det mest karakteristiske ved B117 er en øget smitsomhed. Varianten er cirka 50 procent mere smitsom end den ”almindelige” coronavirus.

Dødeligheden tyder også på at være højere end den "almindelige" coronavirus. En britisk rapport viser, at dødsraten for smittede med den britiske variant var højere. Billedet er det samme i et dansk studie, som Mads Albertsen har været en del af. Der tyder resultaterne på, at B117 resulterer i 64 procent flere hospitalsindlæggelser

- Det er jo nogle træls forandringer, og lige nu er det suverænt den, der har størst indvirkning på vores dagligdag, siger Mads Albertsen.

Svækker den vaccinernes effekt? Der er indtil videre ikke noget, der indikerer, at B117 svækker vaccinernes effekt.

Hvor udbredt er den i Danmark? 12. marts opgjorde SSI, at 84 procent af alle smittetilfælde var med den britiske variant. Ifølge tal fra Aalborg Universitet er det tal steget til 90-95 procent af smitten per 26. marts.

Hvilke mutationer indeholder den?

  • N501Y: Der hjælper virussen til at "sidde bedre fast" på cellerne. Det kan øge smitten.
  • P681H: Der kan øge produktionen af såkaldte spikeproteiner.
  • H69–V70 og Y144/145: Der kan ændre formen på spikeproteinet, hvilket kan "snyde" nogle antistoffer.

Den sydafrikanske – B1351

Breaker
Den sydafrikanske variant forkortes B1351.

Hvad ved vi om smitte og dødelighed? Der er mere sparsom viden om den sydafrikanske variant end den britiske. Men den ser ud til både at være mere smitsom og mere dødelig, fortæller Mads Albertsen.

Svækker den vaccinernes effekt? Forsøg har vist, at AstraZenecas vaccine er mindre effektiv mod B1351. Det er dog for tidligt at sige, om den og andre vacciner ikke beskytter mod de alvorligere tilfælde af virussen, lyder det fra Mads Albertsen.

Et sydafrikansk studie af blodprøver fra 44 personer, der havde været smittet med den "oprindelige" coronavirus og efterfølgende blev udsat for den sydafrikanske mutation, har vist, at halvdelen ikke var i stand til at neutralisere den sydafrikanske variant.

Hvor udbredt er den i Danmark? Den 16. januar kom det frem, at det første tilfælde af den sydafrikanske variant var fundet i Danmark. Det blev konstateret på Sjælland og koblet til en rejse til Dubai. De næste to smittede med varianten havde været i Østafrika. 27.marts er i alt 46 personer smittet med varianten.

I slutningen af februar blev der registreret et reelt smitteudbrud med B1351 i den københavnske bydel Nordvest, og kort efter blev alle borgere opfordret til at blive testet.

Det er der ifølge Mads Albertsen en god grund til. For indtil videre er smitten med varianten kun importeret, og hvis den skal blive ved med at være det, så er tests og smitteopsporing de vigtigste redskaber.

- Man skal have fanget dem, der ikke ved, at de er smittede, for at undgå at det udvikler sig til samfundssmitte. Hvis det først bliver det, så er det svært at slippe af med en variant igen, siger han.

Hvilke mutationer indeholder den?

  • N501Y: Der hjælper virussen til at "sidde bedre fast" på cellerne.
  • K417N: Der får virussen til at binde bedre på cellerne og dermed øger smitten yderligere.
  • E484K: Der kan nedsætte effekten af antistoffer og dermed af vaccinerne.