Coronavirus

Professor ser tredje coronabølge nærme sig trods færre indlagte

Tre personer med coronavirus er døde det seneste døgn.

Det seneste døgn er 574 konstateret smittet med coronavirus. Dagens positive prøver er fundet blandt 164.172 tests, hvilket giver en positivprocent på 0,35.

Det viser dagens opgørelse fra Statens Serum Institut.

Det samlede antal indlagte er på 225. Dermed er antallet faldet med syv siden tirsdag.

Af de indlagte personer er 34 på intensivafdelingen, og blandt dem ligger 19 i respirator.

Desuden er tre døde af coronavirus i det forgangne døgn.

Professor frygter tredje bølge

Det er alt sammen pæne tal, lyder det fra professor og forsker i infektionssygdomme Nina Weis, Hvidovre Hospital.

Men med den begyndende genåbning af samfundet kan tallene snart se helt anderledes ud, vurderer hun.

- Min mavefornemmelse er desværre, at vi kan få en tredje bølge.

- Det er baseret på, at det stadig er en relativ lille del af befolkningen, der er beskyttet mod coronavirus, siger hun til Ritzau.

Nina Weis henviser også til, at det - selv med en relativ hård nedlukning - ikke er lykkedes at banke de daglige smittetal væsentligt ned under 500.

Og med de forskellige varianters fremkomst - og i lyset af den begyndende genåbning af samfundet - vil det ifølge professoren alt andet lige føre til eskalerende smitte.

- Det er en kalkuleret risiko, vi løber. Hvordan det kommer til at gå, afhænger meget af, hvor hurtigt vaccinen bliver rullet ud, siger Nina Weis.

Første tilfælde af brasiliansk variant

Kort inden klokken 14 skrev sundhedsminister Magnus Heunicke på Twitter, at det første tilfælde af den brasilianske variant - P1 - nu er blevet fundet i Danmark.

- Der er iværksat intensiv smitteopsporing. Varianten er fundet af DTU, der hjælper med at analysere prøver, og bekræftet af SSI, skriver Heunicke.

Den brasilianske variant vurderes at være mere smitsom end de gængse varianter af virussen, ligesom det også er tilfældet med den britiske og sydafrikanske variant. I Europa er der blandt andet fundet tilfælde i Sverige, Færøerne, Finland, Frankrig, Tyskland og Belgien.

Det vides ikke, om man bliver mere syg, hvis man smittes med P1-varianten. Studier fra udlandet har tidligere vist, at varianten kan være resistent over for nogle vacciner.