Coronavirus

Plan om vaccinefabrikker med Israel er "ønsketænkning" og "forhastet", siger sundhedsøkonomer

Økonomerne vurderer ikke, at det giver mening for Danmark at opføre vaccinefabrikker i samarbejde med Israel.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har åbnet for, at Danmark i samarbejde med Israel kan opføre vaccinefabrikker.

- Det, vi har behov for, er at få produktionskapaciteten væsentligt bragt op, sagde hun tirsdag efter Folketingets spørgetime.

Men det er både ”ønsketænkning” og ”forhastet”.

Det mener to sundhedsøkonomer, dagen inden at Mette Frederiksen sammen med den østrigske kansler, Sebastian Kurz, tager til Israel for at besøge premierminister Benjamin Netanyahu og tale om et vaccinesamarbejde.

Den ene er Kjeld Møller Pedersen, professor i sundhedsøkonomi på SDU.

- Det er ønsketænkning. Og at der bliver talt om flere fabrikker, er endnu værre. Israel producerer ikke selv vacciner, så når de har haft stor succes med at vaccinere, er det med at rulle Pfizers doser ud – i øvrigt bistået af den meget store israelske medicinalvirksomhed Teva, som i dag heller ikke producerer vacciner, siger han.

Det, som Mette Frederiksen i bedste fald kan håbe på, er at komme hjem med beskeden om, at Israel måske vil sælge sine overskydende vacciner, vurderer Kjeld Møller Pedersen.

- Men spørgsmålet er, om de gør mest gavn i Danmark, eller om man, som det også er blevet nævnt, skal hjælpe den tredje verden med vacciner, siger han.

Ikke så simpelt

Kjeld Møller Pedersen vurderer heller ikke, at det giver særlig meget mening at opføre fabrikker for at få produktionskapaciteten ”væsentligt op”, som Mette Frederiksen sagde tirsdag.

Forventningen er nemlig, at når en fabrik er kommet op at stå en gang i fremtiden, vil de etablerede vaccineproducenter til den tid kunne levere det antal doser, der er behov for.

- Man må forvente, at produktionskapaciteten bliver øget. Så vaccinefabrikkerne vil være i skarp konkurrence med den store kapacitet, der er opbygget af medicinalgiganterne, siger han.

Professor i sundhedsøkonomi ved Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, Jakob Kjellberg har samme pointe. Det er kun, hvis de firmaer, som allerede er i gang med vaccinerne, ikke kan følge med, at man kan forestille sig, at de vil spørge eksterne leverandører.

Når en mulig fabrik er bygget, vil den måske være irrelevant og uaktuel.

- Det er altid svært at forberede sig til nye krige med de våben, der vandt den gamle krig, siger han.

- Det kan være forhastet at gå i gang med at bygge fabrikker, før man har en koordination og nogle aftaler med de firmaer, der ejer eller forventer at eje patenterne på vaccinerne. Det er ikke så simpelt, at man bare kan lave en fabrik og producere en vaccine.

Burde kritisere i stedet for at blåstemple

Mette Frederiksen sagde tirsdag, at der lige nu ikke ligger nogen fast aftale om, at Danmark vil opføre fabrikker i Israel, og at de for den sags skyld kan ligge andre steder.

- Jeg tør ikke skrive under på, at der ligger en fuldstændig færdig skitse. Men jeg oplever en utålmodighed i den dialog, jeg har med Netanyahu og kansler Kurz, fortalte hun.

Regeringens støttepartier har kritiseret Danmarks mulige samarbejde med Israel. Blandt andet fordi det har vist sig, at landet har undladt at vaccinere millioner af palæstinensere, der bor på Vestbredden og i Gaza-striben.

Til Berlingske sagde de radikales udenrigsordfører, Martin Lidegaard, tirsdag, at han vil "have en dårlig smag i munden, hvis vi river vaccinerne ud af armen på palæstinenserne”.

På Twitter har Enhedslistens Pernille Skipper skrevet:

- Mette F. burde rejse til Israel for at kritisere, ikke blåstemple.