Samfund

Lars Løkke fik lejlighed i Nyhavn til 'påfaldende' lav leje

Ifølge bestyrelsesformand for Transparency International bør politikere ikke takke ja til tilbud, der virker for gode til at være sande.

Da Lars Løkke Rasmussen i 2012 flyttede ind i en lejlighed med udsigt over Nyhavn i København, fik han den til spotpris.

For kun 10.000 kroner om måneden fik den daværende oppositionsleder nemlig både en nyistandsat lejlighed på 175 kvadratmeter, et opbevaringsrum og hårde hvidevarer.

Det skriver Ekstra Bladet på baggrund af en lejekontrakt, som avisen er i besiddelse af.

Man kan jo spørge sig selv, om man kan købe sig til Løkkes mening.

Jesper Olsen, bestyrelsesformand for Transparency International Danmark

Og det undrer direktør i Lejernes Landsorganisation (LLO) Hovedstaden, Claus Højte:

- Det er en uhyggelig lav leje. Hvis vores andre medlemmer havde den husleje, kunne vi godt lukke LLO og sige, at nu havde vi vundet det hele, siger han til Ekstra Bladet.

"Det er en Løkke Classic"

Lars Løkke Rasmussen lejede den fornemme femværelses bolig af Danmarks største børsnoterede ejendomsvirksomhed, Jeudan.

Og her betalte den tidligere statsminister langt mindre, end hvad selskaber normalt tager i husleje. Det fremgår af selskabets årsrapport fra samme år.

- Det nuværende lejeniveau på DKK 1.200-1.600 per m2 forventes stabilt til svagt stigende. Der registreres flere boliglejemål, hvor ovennævnte lejeniveauer overstiges, står der blandt andet.

Men en årlig leje på 1.200-1.600 kroner per m2 ville det altså normalt give en leje for lejligheden i Nyhavn på mellem 17.500 og 23.333 kroner.

Og det får Jesper Olsen, som er ekspert i korruption og bestyrelsesformand for organisationen Transparency International Danmark, der er en international organisation, der oplyser om og bekæmper korruption, til at råbe vagt i gevær.

Selvom han understreger, at også politikere har lov til at lave en god aftale, mener han nemlig, at prisen er 'påfaldende'.

- Grunden til, at det her er interessant, er, at det ikke er en enkeltstående sag. Det er en ”Løkke Classic”. Vi har set flere eksempler på, at han har haft private udgifter afholdt i form af gaver, siger han til TV 2.

Bør holde sig fra for gode tilbud

I løbet af sin karriere er Lars Løkke Rasmussen flere gange blevet kritiseret for ikke selv at betale for blandt andet tøj, flybilletter og sommerhusophold.

Og ifølge Jesper Olsen slår den slags sager skår i tilliden til danske politikeres integritet.

- Vi har en samfundskontrakt, hvor vi giver vores politikere forholdsvis generøse lønninger, så de ikke får brug for gaver eller sponsorater for at betale deres regninger, siger han.

Når blandt andre influencere eller sportsfolk modtager gaver i bytte for anbefalinger eller reklamer, er der nemlig ifølge Jesper Olsen også klarhed om, at de har taget sig betalt for støtten.

Men det er ikke tilfældet for politikere, og derfor bør de holde sig fra at takke ja til tilbud, der virker for gode til at være sande.

- Man kan jo spørge sig selv, om man kan købe sig til Løkkes mening.

Løkke: - Det var et godt tilbud

Ifølge Lars Løkke selv, er der dog ikke noget fordækt i den lave husleje.

Og i et oplag på Facebook fortæller han tirsdag, at han i dag betaler ”i omegnen af det dobbelte”

- Vi flyttede ind i august 2012 til 10.000 kr./mdr., der VAR en god husleje, men desværre også kun midlertidig, skriver han blandt andet.

Hvad han præcis betaler nu, og hvornår huslejen steg, er dog endnu ikke kommet frem. Men ifølge Jesper Olsen kunne den information gavne Løkkes troværdighed.

Samtidig opfordrer han Lars Løkke Rasmussen til at fremlægge sine økonomiske forhold i folketingets register for hverv og økonomiske interesser. Her er han én ud af kun otte folketingsmedlemmer, der ikke er registreret.

- I sådan nogle sager er åbenhed altid svaret. Han har jo ikke pligt til at fortælle, hvad han betaler i husleje. Men det ville jeg gøre.

- Jeg kan ikke kommentere på den konkrete sag

TV 2 har spurgt Jeudans administrerende direktør Per W. Hallgren, om det var et rent lykketræf, at Lars Løkke Rasmussen kunne bo så billigt fra 1. september 2012.

Men direktøren afviser at kommentere på kundeforhold og kontraktforhold, siger han. Han vil heller ikke svare på, om Jeudan havde andre lignende lejligheder til sammen pris, hvornår huslejen blev sat op, og om det spillede ind, at lejeren netop var Lars løkke Rasmussen.

Transparency Internationals danske bestyrelsesformand kalder prisen påfaldende og mener, at den kan skabe tvivl om, hvorvidt I har fået noget i bytte for den lave husleje. Har i det?

- Det er jo hans vurdering.

Men kan du afvise det?

- Jeg kan stadig ikke kommentere på den konkrete sag, lyder det fra direktøren, der tilføjer.

- Jeg tror, at alle kan forstå, hvorfor jeg ikke kan kommentere.

TV 2 har uden held forsøgt at få en uddybende kommentar fra Lars Løkke Rasmussen.