Coronavirus

Danmark finder første tilfælde af brasiliansk variant, men den vurderes ikke at have spredt sig

Smittetilfældet er fundet i Region Hovedstaden, oplyser Statens Serum Institut. Der vurderes ikke at være yderligere smittede med varianten i Danmark.

Der er fundet det første tilfælde af den brasilianske virusvariant P1 i Danmark. Det oplyser sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på Twitter.

Ifølge sundhedsministeren er varianten fundet af DTU, der hjælper med at analysere prøver, og sidenhen bekræftet af Statens Serum Institut.

Statens Serum Institut oplyser til Ritzau, at smittetilfældet er fundet i Region Hovedstaden.

Charlotte Hjort, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed, siger til TV 2, at styrelsen lige nu arbejder ud fra en tese om, at personen er blevet smittet i udlandet.

- Vi tror, at varianten kommer ude fra, siger hun.

Hun slår samtidig fast, at styrelsen generelt har stort fokus på brudt smittekæderne:

- Det er alvorligt, og vi gør, alt hvad vi kan for at inddæmme det her tilfælde.

Overordnet er det, ifølge Charlotte Hjort, dog vurderingen, at smitten nu er inddæmmet og at der ikke er yderligere smittede i Danmark med varianten. Derfor har man heller ikke, sådan som det skete i sidste uge på Nørrebro efter smitteudbrud med den sydafrikanske variant, fortalt nærmere om, hvor i hovedstadsområdet den smittede opholdt sig.

- I enhver situation, når vi har en smittet, så vurderer vi, hvad der relevant at gøre. Og hvis det er sådan, at vi ved, at den pågældende har været isoleret i hele sin smitteperiode, så er der jo ikke grund til at gøre noget ekstra i forhold til befolkningen, siger Charlotte Hjort til TV 2.

Kan være resistent over for vacciner

Studier fra udlandet har tidligere vist, at den brasilianske P1-variant kan være resistent for nogle vacciner.

Derudover kan de antistoffer, man får efter at have været smittet, være ineffektive mod P1-varianten. Det skriver BBC.

Ifølge mediet virker Pfizer/Biontech-vaccinen stadig mod P1. Det er dog ikke sikkert, at AstraZenecas vaccine virker lige så effektivt mod P1-varianten som mod den gængse virus.

Den brasilianske P1-variant bliver af forskere vurderet til at være mere smitsom, og sidestilles ofte med den britiske og sydafrikanske variant.

P1 ødelagde flokimmunitet

Forskningsresultater fra den brasilianske millionby Manaus viste i september, at de som et af de første steder i verden havde opnået flokimmunitet.

Størstedelen af byens indbyggere havde været smittet med coronavirus og var dermed formodet immune på grund af antistoffer i kroppen.

Glæden blev dog kort, da P1-varianten spredte sig blandt Manaus indbyggere - også til dem, der tidligere havde været smittet.

Dermed blev byen ramt af en endnu hårdere anden bølge. Tusindvis mistede livet, herunder byens leder for indsatsen mod coronavirus.