Coronavirus

Vi er blevet klogere i løbet af pandemien, men der er stadig to vigtige ubesvarede spørgsmål

- Man skal nogle gange knibe sig i armen, når man tænker tilbage på alt det, vi ikke vidste, siger Brostrøm, der selv er godt træt af restriktioner.

I januar sidste år kunne man læse i medier verden over om en mystisk virus i Kina, der kunne kædes sammen med et skaldyrsmarked i Wuhan.

I starten af januar skrev blandt andet TV 2 om, at den mystiske virus nu havde krævet sit første dødsoffer, samt at der ikke var fundet bevis for, at virussen smittede mellem mennesker.

Men siden da er vi blevet klogere. Meget klogere.

Jeg er bekymret for en tredje bølge. Det, tror jeg, at vi alle sammen er

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen
Tirsdag aften gæstede direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm Go' Aften Live på TV 2, hvor han talte om, hvilket forår vi står overfor nu, kontra hvilket forår vi stod over for sidste år. Video: Youssef Ayoub

Det talte direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, om, da han tirsdag aften gæstede programmet 'Go' Aften Live' på TV 2.

- Man skal nogle gange knibe sig i armen, når man tænker tilbage på alt det, vi ikke vidste fra starten, og som vi ved i dag om coronavirus, lød det fra Søren Brostrøm.

- I starten vidste vi jo, at den var kommet fra et dyr og var sprunget over på et menneske, men vi var faktisk ikke engang sikre på, om den smittede fra menneske til menneske, eller hvordan den smittede.

To presserende spørgsmål

Men der er sket meget siden da, og hver eneste dag er vi blevet klogere, sagde Brostrøm.

Selvom vi i dag kender virussen meget bedre og blandt andet ved, at man kan smitte, selvom man ikke har symptomer, er der stadig flere ubesvarede spørgsmål, som direktøren i Sundhedsstyrelsen gerne vil have svar på.

To af dem beskriver han som "de mest presserende".

- Når du har haft sygdommen én gang, har du så immunitet? Vi ved godt, at der er nogle, som er smittet to gange, men hvor mange af os er beskyttet og i hvor lang tid?

- Det andet er, at når man så er vaccineret, varer vaccinen så evigt? Eller skal vi vaccineres hver vinter, ligesom vi kender det ved influenza? Det er også et godt spørgsmål, sagde Søren Brostrøm.

Bekymret for tredje bølge

De ubesvarede spørgsmål er ikke det eneste, som Søren Brostrøms tanker kredser om.

For selvom det på smittetallene ser godt ud, er han bekymret for, hvad coronavarianten B117 kommer til at betyde for fremtiden.

Jeg er også selv træt af restriktioner, jeg er træt af corona, og jeg vil gerne have det til at gå væk

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen

- Jeg er bekymret for en tredje bølge. Det tror jeg, at vi alle sammen er.

- Februar og marts er sædvanligvis de hårdeste måneder i Danmark, når det kommer til sæsoninfluenza. Så derfor er vi bekymret for lige præcis det her tidspunkt, fortalte Brostrøm.

Langsom genåbning

Det skubber til hans bekymring, at danskerne er begyndt at slække på de restriktioner, som skal holde smittetallene nede. For ifølge direktøren er vi et tidspunkt i pandemien, hvor det er vigtigt at holde fast.

Også selvom vi er trætte af restriktioner.

- Der er ingen tvivl om, at lige præcis det her tidspunkt er et af de mest vanskelige. Fordi vi kan kigge ud, vi kan se, at det er forår, og vi kan se, at smittetallene er lave, fordi restriktionerne har virket.

- Og samtidig kan vi se, at samfundet åbner meget langsommere op, end vi har lyst til.

Netop den kontrollerede gradvise genåbning er nødvendig, selvom den er træls, understreger Søren Brostrøm.

For B117, som er mere smitsom, har overtaget, og er nu den dominerende i det danske samfund.

Det betyder ifølge Søren Brostrøm også, at vi skal gange alt det, vi kender fra sidste år, med halvanden.

Direktøren forstår dog godt, at danskerne er blevet coronatrætte.

- For jeg er også selv træt af restriktioner, jeg er træt af corona, og jeg vil gerne have det til at gå væk. Og jeg er glad for, at foråret er kommet, sagde han.

Han sluttede af med en opløftende besked: Nemlig at forår og vacciner betyder, at der er håb forude.