Samfund

Ung kvinde snød Kræftens Bekæmpelse og sine 20.000 følgere på Instagram

Fie Oppenhagen Arildsen har fortalt om at have kræft, selvom hun aldrig har haft det. Hun har det svært psykisk, siger hendes familie.

Gennem fire år har op imod 20.000 fulgt med, når Fie Oppenhagen Arildsen har lagt billeder på sin Instagram-profil og fortalt om at være uhelbredeligt syg med livmoderhalskræft.

Hun har medvirket i flere aviser og magasiner, og hun har også været en stemme i Kræftens Bekæmpelses kampagne 'Ung Kræft', skriver Ekstra Bladet.

Men 31-årige Fie Oppenhagen Arildsen har ikke kræft. Det fortæller hendes familie til TV 2:

- Fie har nu erkendt over for sig selv og os, at hun ikke er eller har været diagnosticeret med cancer, skriver de til TV 2.

- Vi er som familie dybt berørte, og mange spørgsmål melder sig, skriver de i mailen. Her fortæller de også, at Fie Oppenhagen Arildsen har det svært psykisk og er ved at få professionel hjælp.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Fie Oppenhagen Arildsen, men det har ikke været muligt.

Fie Oppenhagen Arildsen er blevet interviewet af medier mange gange. Her ses hun i 'Go' morgen Danmark'.

Alle profiler er slettet

Efter at familien har fundet ud af, at Fie Oppenhagen Arildsen ikke har kræft, har de valgt at slette hendes Instagramprofil @fiesenberg, hvor hun blandt andet har delt billeder af sig, hvor hun holder foredrag og uden hår på hovedet.

Og så er familien gået i gang med at finde ud af, hvad der er op og ned.

- Vi kender ikke omfanget endnu, men vi må forvente, at det meste af det, hun har fortalt, ikke er rigtigt og er en følge af psykisk lidelse, skriver de i mailen til TV 2.

Det er en tillidssag

I medier som Politiken, Femina og 'Go’ morgen Danmark' har hun delt sine tanker om livet som kræftsyg.

- Selvfølgelig ville jeg ikke ønske, at jeg var syg – især ikke for min familie, men jeg har fået et andet syn på livet, som jeg ville ønske, at alle kunne få lov at få. Og når jeg er åben om tanker og deler dem på Instagram, er det, fordi jeg vil give den gave videre, sagde hun til Politiken i januar 2019:

Og i en kampagne for Kræftens Bekæmpelse på sociale medier lød det blandt andet:

- Jeg kan have lyst til at ruske i folk og sige: Du har kun det her liv.

Screenshot fra kampagnen 'Ung Kræft'.

Hos Kræftens Bekæmpelse er de kede af, hvis sagen er med til at skabe mistillid til organisationen.

Det fortæller Pernille Slebsager, der er afdelingschef for Patientstøtte & Frivillig Indsats:

- Vi afbryder samarbejdet, hvis vi finder ud af, at der er noget, der ikke er sandt. Både i små og store sager, fordi der er en risiko for, at sådan en sag skaber mistillid, og derfor ser vi meget alvorligt på sager som denne.

Hun fortæller også, at Kræftens Bekæmpelse ikke beder om sygdomsdokumentation, inden organisationen vælger at bruge kræftramte eller deres pårørende i kampagner og lignende.

- I forhold til den konkrete sag er vi i gang med at vurdere, om der er noget, der kunne have tændt nogle alarmknapper hos os, siger Pernille Slebsager.

Heller ikke hos 'Go’ Morgen Danmark' har Fie Oppenhagen Arildsens historie vakt mistanke.

Fie Oppenhagen Arildsen har delt billeder af sig selv med sine 20.000 Instagram-følgere.

To gange har den unge kvinde været i morgenprogrammet og fortalt om at være uhelbredeligt syg.

- Vi er ekstremt grundige med at tjekke vores gæsters baggrund, og alle bliver forhåndsinterviewet. Men i sidste ende er det en tillidssag. Vi kan ikke kræve at se folks journaler, siger Emil Møller Svendsen, der er producent på 'Go’ morgen Danmark'.

Flere falske kræftprofiler

Fie Oppenhagen Arildsen er ikke den første, der har opdigtet et sygdomsforløb og fortalt om det på sociale medier.

I 2015 skrev 21-årige Clara Maria om sit kræftforløb på profilen Kemoland (@kemoland).

Men flere af hendes 18.000 følgere begyndte at undre sig over de hilsner, hun skrev, at hun havde fået af sin læge Jakob.

Følgerne gravede sig frem til, at Aalborg Universitetshospital, hvor Clara Maria ifølge profilen gik til behandling, ikke havde haft nogen indlagt, som matchede Clara Marias profil. De havde i øvrigt heller ingen ansatte onkologilæger, som hed Jakob. Og billederne på Kemoland viste sig at være falske – hentet fra andre profiler rundt omkring i verden.

I udlandet har der også været sager. Blandt andet om den australske blogger Belle, der også opfandt en tragisk kræfthistorie. Hendes utrolige historie førte både til bogudgivelser, et samarbejde med Apple og forsider på flere store magasiner, inden hun blev opdaget.

Belle Gibson blev verdensberømt for at have helbredt sig selv for en hjernetumor. Hun opbyggede et helt wellness-imperium og udgav blandt andet bogen 'The Whole Pantry'.