Samfund

Storcentre og butikker finder smutveje til genåbning: - Det er ikke en protest, det er af nød

Mens de fleste butikker fra mandag kunne slå dørene op for kunder igen, er de fleste butikker i storcentre fortsat tvangslukkede.

Nye indgangspartier ud til gaden, bagindgange der bliver til hovedindgang og tomme yderlokaler, der fyldes op med varer.

Landet rundt tager butikker i indkøbscentre alternative metoder i brug for at kunne genåbne og samtidig være på den rigtige side af loven, selvom de efter de gældende regler burde være lukket.

I Esbjerg Storcenter forsøger man at omgå reglerne ved at åbne butikkers bagdøre og bruge tomme lokaler med egen udgang. Det skriver JydskeVestkysten.

Storcenterets bestyrelse har tidligere haft tanker om at finde alternative veje til en genåbning, men har indtil nu udskudt dem.

- Det her er ikke nogen protest. Vi åbner op af nød, fordi vi mangler omsætning. Mange forstår ikke, hvorfor store butikker på gågaden kan holde åbent, mens vi er lukkede, siger Verner Thomsen, der er centerleder i Esbjerg Storcenter til TV 2.

Værtshus vil hjælpe

Nedlukningen af tøjbutikker står til at gøre særligt ondt, da butikkerne er afhængige af at få solgt deres vinterkollektioner, som indtil nu har samlet støv og skal sælges, mens vejret stadig er til det.

Og hvis man som butiksejer er fanget med vinterjakker i et lukket butikscenter, rækker en lokal pub og værtshus nu en hjælpende hånd ud til butikker i Borgen Shopping i Sønderborg.

Skulle en butik i centeret få lyst til et midlertidigt adresseskift til midtbyen, lægger Fox and Hounds gerne lokaler til, mens de selv er omfattet af nedlukningen, skriver de på Facebook.

Kan vi hjælpe? ❗️ Vi glæder os vildt til at åbne.. MEN indtil da vil vi gerne hjælpe en af de lukkede butikker i Borgen...

Posted by Fox and Hounds Sønderborg on Tuesday, March 2, 2021

- Hvis vi kan hjælpe, vil vi meget gerne gøre det. Derfor stiller vi vores lokaler gratis til rådighed, imens vi selv er lukket ned, siger medejer Lasse Rosenberg til TV Syd.

Ifølge Lasse Rosenberg har han allerede har været i dialog med det lokale politi, som ikke mener, der skulle være noget til hinder for ideen. Hvis mange henvender sig, vil Lasse Rosenberg trække lod blandt butikker.

I Sorø har man allerede haft held med et lignende initiativ. Her har Lonnie Dencker på den første genåbningsdag rullet inventaret fra sin tøjbutik tværs gennem byen og åbnet midlertidigt butik i Kulturcafé Ludwig.

Lonnie Dencker kørte sine varer gennem byen.

Vil bygge mur i storcenter

De kreative løsninger for at omgå genåbninger stopper ikke ved tomme barer og cafeer, der bliver til butikker.

I Høng pønser man på at opføre en mur i forsøget på at omgå myndighedernes regler for butiksstørrelser. Her siger medejer af Høng Centeret Mogens Gyldenvang at han gerne vil opdele centerets i alt 8000 kvadratmeter i to med en mur, så centeret fremover kan tælle som to selvstændige butiksområder på 4000 kvadratmeter. Det skriver TV 2 Øst.

De alternative metoder for at holde butikker åbne på lovlig vis er ikke alle nye, for storcentrene har været hårdt ramt, og flere butikker har stået i situationen før.

Tilbage i foråret var storcentrene også blandt de sidste til at få lov til at åbne de enkelte butikker. Her fandt de første omveje ved blandt andet at bygge døre i fortovsvendte butiksruder.

Og i december skulle storcentrene lukke før andre butikker. Her blev der opført ekstra indgange og nogle benyttede eksisterende døre mod parkeringspladser.

Ministeren forstår frustrationerne

Det er sundhedsmyndighedernes anbefalinger, der gør, at blandt andet butikkerne i storcentrene ikke kan holde åbent. Vurderingen er, at kunderne vil opholde sig på mindre områder i centrene og i længere tid ad gangen.

- Jeg kan sagtens forstå, at det er frustrerende for de butikker, der må kigge med længsel efter deres kunder og vente på at åbne dørene igen. Desværre er det sådan lige nu, at restriktioner og afstandskrav er forudsætningen for, at det er muligt for mange butikker at slå dørene op igen, siger erhvervsminister Simon Kollerup til TV 2.

Han siger desuden, at regeringen allerede er gået skridtet videre og tilladt kunder at handle i de større butikker med tidsbestilling.