Coronavirus

Region ringer til 6000 borgere for at komme vaccine-kaos til livs

Danske Patienter håber resten af Danmark vil følge eksemplet fra Region Sjælland, for ellers opgiver de ældre, lyder det.

Flere regioner og kommuner vil nu hjælpe ældre borgere med at få en vaccination.

For der er så mange problemer med vaccineudrulningen og booking-systemet, at nogle helt opgiver at booke en tid til vaccination.

Ældre, der ikke er it-kyndige, har problemer med at booke deres vaccination, og når pårørende forsøger at ringe i stedet, er der lang ventetid.

Derudover er der blevet indkaldt flere borgere til vaccination, end der reelt har været vacciner til. Desuden har ældre oplevet, at de skulle køre på tværs af landet for at få deres vaccine.

Region ringer til 6000 borgere

I Region Sjælland ringer man derfor nu til over 6000 borgere for at være sikker på, at de har modtaget henvendelsen om vaccine og for at booke en tid direkte med borgerne.

Desuden opruster regionen i callcenteret, som modtager opkald om coronavaccinationer, således at hvis en borger ringer for at få en vaccinetid, men der ikke er ledige tider, tager callcenteret imod borgerens oplysninger, og ringer tilbage, når der dukker en ledig tid op.

Det fortæller regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S).

- Mange borgere er usikre på, om de laver fejl. De gør det rigtige, men der er flere, end der er løbende vacciner. Vi håber, det her vil skabe tryghed og lette presset på systemet, siger han.

I øjeblikket er fokus rettet mod borgere over 85, som ikke er plejehjemsbeboere og borgere over 65, som modtager hjælp. Mange af dem har oplevet, at der ikke var nok vacciner, og at de skulle ringe tilbage to dage senere, hvorefter de igen fik besked om, at der ikke var flere vaccinetider.

Og det er stadig den største udfordring at få vacciner nok, lyder det fra regionsrådsformanden, som dog tror på, at der snart kommer flere vacciner til Danmark, som vil nå ud til en bredere befolkningsgruppe.

Dermed vil it-problemerne også blive udfaset, mener Heino Knudsen. For den yngre målgruppe vil i højere grad være vant til at booke tider online.

- Nærmest kaos

Så bedre tider kan være i vente. Men lige nu hersker der altså kaos på området. Sådan lyder det fra direktør i Danske Patienter, Morten Freil.

Han fortæller, at rådgivningerne i foreninger for patient- og pårørendeforeninger, får rigtig mange henvendelser fra pårørende, som sidder og venter, fordi der er kø til både it-systemet og telefonsystemet.

- Nogle af de ældre giver op i sidste ende, hvis ikke de har ressourcestærke pårørende. Og det er meget alvorligt, for vi skal sikre, at de sårbare får den vaccine, som de har behov for, siger han.

Men Regionerne lover jo, at ingen bliver glemt. Kan det ikke skabe tryghed?

- Nej, det kan det ikke for den enkelte. Nogle regioner indkalder, men folk kan ikke få tider, og i andre regioner er de slet ikke blevet indkaldt, siger Morten Freil, som savner, at myndighederne mere aktivt opsøger borgerne i risikogruppen.

- Det nytter ikke noget at sige til borgerne, vent nu bare til det bliver din tur. For borgerne bliver naturligt bange for at blive glemt i systemet.

Han frygter, at opbakningen til vaccinationsprogrammet vil dale, og at folk dropper ud. Derfor opfordrer han alle regioner til at kontakte borgere i de aktuelle vaccinationsgrupper for at udrydde utryghed og forvirring.

Direktøren i Danske Patienter håber, at resten af Danmark vil lade sig inspirere af Region Sjællands tiltag.

- Det går den rigtige vej

I Region Syddanmark har man også indset, at der skal gøres noget ved systemet. Derfor har regionen blandt andet bedt Svendborg Kommune om hjælp til at komme problemerne til livs.

Kommunen skal nu være det praktiske led i forhold til at booke tider og hjælpe med transport og blive fulgt til vaccinationscenteret. Det fortæller ældrechef i Svendborg Kommune, Kirsten Vie Madsen.

Mange borgere henvender sig til kommunen og fortæller, at de enten ikke har fået en tid, at de ikke har transportmuligheder, eller at de ikke ved, hvad de skal gøre.

- Jeg har en medarbejder, som ikke laver andet end at hjælpe med vacciner, og så har vi flere trukket ind i belastningssituationer, siger hun.

10,2 procent af borgerne i Svendborg er i øjeblikket i gang med at blive vaccineret. Plejehjemsbeboerne er ved at være færdigvaccinerede, mens 13 procent af borgere, som får hjemmehjælp, fortsat mangler at blive vaccineret. Dertil kommer, at cirka 10 procent af borgerne over 85 endnu ikke har modtaget første stik.

- Så det går den rigtige vej. Og systemerne bliver bedre, siger Kirsten Vie Madsen.