Coronavirus

Region giver nu AstraZeneca-vaccine til ældre over 65 år - for tre uger siden duede den ikke

I første omgang afviste Region Hovedstaden at give vaccinen til ældre over 65 år, men den beslutning er nu ændret.

Selv om Region Hovedstaden tidligere har afvist at give AstraZeneca-vaccinen til personer under 65 år, skifter regionen nu kurs og giver vaccinen til ældre, udsatte borgere i eget hjem.

- Den er bedre end ingen vaccine i den nuværende situation, siger Sophie Hæstorp Andersen, der er Regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

AstraZeneca-vaccinen kræver ikke opbevaring ved meget lave temperaturer, og kan dermed lettere transporteres af for eksempel de praktiserende læger, der skal bruge den på deres patienter væk fra vaccinationscentrene.

Vaccinationen af sårbare ældre borgere i deres eget hjem starter i Region Hovedstaden på fredag, 5. marts.

Der foreligger ikke tilstrækkelige testresultater med brug af AstraZeneca-vaccinen på ældre over 65 år på nuværende tidspunkt, og derfor har Region Hovedstaden tidligere afvist at give vaccinen til borgere over 65.

I en pressemeddelelse fra regionen for tre uger siden, lød det:

- AstraZeneca-vaccinen skal gives til personer mellem 18 og 64 år, og den kan dermed ikke gives til de ældre borgere.

Og videre lød det:

- AstraZeneca er ikke testet på mennesker over 65 år, så derfor har sundhedsmyndighederne besluttet i første omgang at reservere vaccinerne til medarbejdere i sundhedssektoren, lød det også.

Nye data på vej

I Danmark har Sundhedsstyrelsen vurderet, at den svensk-britisk producerede vaccine fortrinsvis bør gives til personer under 65 år. Det skriver styrelsen i et brev til regionerne 26. februar.

For tre uger siden kom det frem, at der var nye data på vej fra AstraZeneca, der viste, at vaccinen også havde effekt på ældre over 65 år. På den baggrund vurderede direktør i Lægemiddelstyrelsen Thomas Senderovitz, at vaccinen også snart kunne gøres tilgængelig for personer over 65.

Men foreløbig anbefaler Sundhedsstyrelsen kun brug af AstraZeneca til personer under 65 år - men der kan være undtagelser, skriver Sundhedsstyrelsen i en anbefaling:

- I særlige tilfælde, for eksempel hvor en anden covid-19-vaccine ikke kan anvendes, kan personer uden for denne gruppe også tilbydes vaccination med AstraZeneca-vaccinen, lyder det.

I Region Hovedstaden forventer man ifølge TV 2s oplysninger, at Sundhedsstyrelsen også på et tidspunkt anbefaler AstraZeneca-vaccinen til personer over 65.

Men det er ifølge Sundhedsstyrelsen ikke aktuelt lige nu.

- Det kan jeg ikke bekræfte. Der er ikke noget nyt i vores planer, siger Tina Guldman Gustavsen, pressechef i Sundhedsstyrelsen, til TV 2.