Coronavirus

Kommune gik selv i gang med at ringe til ældre om vaccine

I Fåborg-Midtfyn Kommune oprettede man allerede i tirsdags et call-center, som indtil nu har ringet til 600 ældre borgere i kommunen.

Mange danskere har oplevet så store problemer med myndighedernes vaccine-booking på nettet, at nogle helt opgiver at booke en tid til vaccination. Ældre, der ikke er it-kyndige, har problemer med at booke deres vaccination, og når pårørende forsøger at ringe i stedet, er der lang ventetid.

Derfor ringer man i Region Sjælland nu ud til 6000 borgere for at være sikker på, at de har modtaget henvendelsen om vaccine og for at booke en tid direkte med borgerne.

Men i flere kommuner i landet, blandt andet i Næstved Kommune og Fåborg-Midtfyn Kommune er de gået i gang med at ringe til folk. I Fåborg-Midtfyn Kommune begyndte de allerede i tirsdags, og foreløbig har de fået ringet til 600 af kommunens cirka 1120 ældre borgere.

- Vi oprettede et call-center med fem ansatte, og i første omgang kontaktede vi de ældre, der er tilknyttet hjemmehjælpen i kommunen. Vi ville sikre os, at dem, der havde brug for hjælp til at blive vaccineret, fik den hjælp, siger Kitt Lysén Pedersen, chef for sundhed og omsorg i Fåborg-Midtfyn Kommune.

Giver tryghed

Og opringningerne er blevet godt modtaget ude i hjemmene hos de ældre i kommunen.

- Folk er meget glade for, vi ringer, og de siger det giver dem tryghed. Mange i den her gruppe har jo brugt selvisolation i kampen mod coronavirus, og nu vil de virkelig gerne vaccineres, siger Kitt Lysén Pedersen.

Fåborg-Midtfyn Kommune er en del af Region Syddanmark, der dækker Fyn og det sydlige Jylland og har i alt 1,2 millioner indbyggere.

Stephanie Lose (V), regionsrådsformand for Region Syddanmark, anslår, at 80 procent både i gruppe 2 og 3 i regionen er blevet vaccineret. Gruppe 2 og 3 omfatter henholdsvis borgere over 65, der får hjælp og pleje i eget hjem, og borgere over 85.

Det betyder, at fire femtedele af de ældre borgere i regionen er vaccineret.

- Men så mangler der jo nogle. Og her får vi lavet lister over dem, der mangler. Og så kan vi for eksempel lave nogle løsninger, hvor vi kommer ud og laver midlertidige vaccinationscentre, siger Stephanie Lose.

Det kan også i nogle tilfælde komme på tale at vaccinere dem, der ikke har mulighed for transport - for eksempel dem, der er sengeliggende, hjemme hos dem selv, oplyser hun.

Mange danskere har oplevet problemer med at booke en tid på nettet, fordi der er udsendt langt flere invitationer til vaccine til danskerne end der er vacciner til.

Har prøvet 10-15 gange dagligt uden held

En af dem er 65-årige Ene Vejby fra Hellerup ved København. Hun arbejder i hjemmeplejen og fik en invitation 20. februar, men hun har 10-15 gange dagligt forgæves forsøgt at booke en tid på nettet. Men når hun logger på, er der ingen ledige tider.

- Det vokser og bliver til en kæmpe frustration. Efterhånden kan jeg mærke, at det påvirker min motivation. Jeg ved, at der er tusind gode grunde til at blive vaccineret, men jeg opgiver lidt hver gang, jeg forsøger at finde en tid, siger Ene Vejby.

Ene Vejby har også prøvet telefonisk at booke en tid, men det er kun lykkedes hende at få fat i en telefonsvarer trods mange opkald. Hun undrer sig over, at der er blevet sendt for mange invitationer ud til danskerne.

- Jeg har det lidt sådan, at hvis der ikke er tider nok, så bør man ikke sende dem ud, siger hun.

Lose: Nu skal problemerne løses

Stephanie Lose er ikke kun regionsrådsformand for Region Syddanmark - hun er også formand for Danske Regioner, hovedorganisationen for alle de fem regioner i Danmark. Hun erkender, at der er begået fejl.

- Vi må jo erkende, at det faktum, at der er blevet inviteret langt flere borgere, end der er vacciner, gør jo netop, at man som ældre borger oplever, at man ikke kan få en tid, siger Stephanie Lose.

Hun siger også at problemerne nu skal løses.

- Det er nogle rigtigt trælse historier, der er kommet frem om borgere, der har haft svært ved at navigere i det her. Det er vi nødt til at tage hånd om, så alle får et reelt tilbud om at blive vaccineret, siger Stephanie Lose.

Perspektiv

Sådan gør de i USA og Frankrig

En 106-årig kvinde bliver vaccineret i Boston, Massachusets

I storbyen Boston, Massachusets, tager vaccinehold ud til ældre borgere i deres hjem og vaccinerer dem, der ikke kan komme ud af hjemmet.

En 106-årig kvinde var blandt de ældre, der fik et stik, da tv-holdet var med på turen.

Også i Frankrig sender myndighederne flere steder i landet vaccinehold rundt til de ældre, der ikke kan komme ud af huset.