Corona har afsløret store svagheder i sundhedsvæsnet, siger Mette F.
Statsministeren erkender, at effektiviseringen og specialiseringen af sundhedssystemet er kommet med en pris.
Der er intet som en pandemi, der kan blotte sprækker og svagheder i et samfund.
Coronavirussens indtog i Danmark har da også vist statsminister Mette Frederiksen (S), at der er brug for en diskussion om, hvorvidt det danske sundhedssystem er gearet til at håndtere så stor en udfordring, når krisen er ovre.
For coronakrisen har blottet svagheder, der skal tages hånd om, erkender hun over for TV 2.
- Sundhedsvæsnet er blevet langt, langt dygtigere, end det var, men det kommer så også med en pris, siger hun i magasinet ’Lippert’.
Statsministeren peger på, at der ikke skal mange indlagte patienter til, før sundhedsvæsnet bliver presset og eksempelvis må udskyde planlagte operationer.
- Der er ikke plads til, at folk er indlagt i særlig høj grad i sundhedsvæsnet længere, og der skal ikke særlig meget belastning til, for eksempel på intensivafdelingerne, før det begynder at gå ud over nogle andre, siger hun i magasinet ’Lippert’.
Personale har knoklet
Sundhedsstyrelsen har vurderet, at der med 600 indlagte coronapatienter må udskydes ”en del planlagt aktivitet” i sundhedsvæsnet, mens al planlagt aktivitet skal aflyses ved 1000 indlagte.
- Det hører med til historien, at vores sundhedspersonale har knoklet i det forgangne år og er lykkedes med både at passe på andre patientgrupper og håndtere covid-19-situationen. Men noget af det vi for alvor begynder at få rullet frem på for eksempel kræftområdet, det er ikke godt nok, og det skal vi tage ved lære af, siger statsministeren.
Mette Frederiksen henviser til, at markant færre kræftsyge er blevet udredt under coronakrisen.
Patienter på samlebånd
Statsministerens favntag med sundhedsvæsnet bliver taget varmt imod hos organisationen Danske Patienter.
Direktør Morten Freil fortæller TV 2, at man det seneste årti har set en bekymrende udvikling i sundhedsvæsnets evne til at rumme patientindlæggelser.
- Hvis vi går 10-15 år tilbage, så var overbelægning noget, vi så i influenzasæsonen. Nu ser vi overbelægning på nogle hospitalsafdelinger året rundt og et konstant pres på akutmodtagelserne, siger han.
Til TV 2 kalder statsministeren det danske sundhedsvæsen for ”specialiseret og mere centraliseret”. Det er Morten Freil enig i, men effektiviseringen koster i den nære pleje af patienterne.
- Vi har et sundhedsvæsen, hvor vi hiver patienter ind og ud af hospitalerne. Vi hører fra både personale og patienterne selv, at der ikke er tid til at inddrage dem og deres pårørende ordentligt i deres forløb. Det bliver samlebåndsagtigt, hvor patientens behandling er blevet effektiv, men der mangler noget i forhold til tryghed, sammenhæng og helhed i behandlingen, siger Morten Freil.
Hele interviewet med statsminister Mette Frederiksen kan ses på TV 2 NEWS onsdag klokken 18.20 eller på TV 2 PLAY.