Coronavirus

ILVA-direktør forstår ikke afstandskrav: - Der er ikke hold i tallene

Butikker på over 5000 kvadratmeter skal sikre 250 kvadratmeter til hver kunde. Dansk Industri kalder det en ulogisk beslutning.

ILVA har mandag genåbnet sine 42 butikker i Danmark, og møbelkæden er glade for igen at kunne byde kunderne indenfor.

- Første dag er forløbet over al forventning. Kunderne har opført sig flot og holdt fin afstand til hinanden. Det har været en fornøjelse, siger administrerende direktør, Rami Jensen, til TV 2.

De butikker med bedst plads, det er dem, man er mest restriktive over for. Det er svært at forstå

Rami Jensen, administrerende direktør ILVA

Men på trods af de positive toner har genåbningen skabt visse udfordringer.

For syv af møbelkædens butikker i Danmark er større end 5000 kvadratmeter, og det medfører store krav til pladsen mellem kunderne.

De største ILVA-butikker har måttet sikre, at hver kunde har haft mindst 250 kvadratmeter at boltre sig på. Samtidig har de handlende skulle bestille tid til besøg hos møbelkæden. Alt sammen for at sikre langt mere plads mellem kunderne end i de mindre butikker.

Arealkrav i butikker

  • For butikker under 2000 kvadratmeter er der krav om 10 kvadratmeter per kunde.
  • For butikker mellem 2000-4999 kvadratmeter er kravet det dobbelte - altså 20 kvadratmeter per kunde.
  • For butikker på 5000 kvadratmeter og derover skal der være 250 kvadratmeter per kunde.

For butikker over 5000 kvadratmeter er der samtidig krav om, at kunderne skal bestille tid, så der sikres langt mere plads mellem kunderne end i de mindre butikker.

Afstandskravene er for hårde for udvalgsvarebutikker på 5000 kvadratmeter og derover, mener ILVA's direktør.

- De butikker med bedst plads, det er dem, men er mest restriktive over for. Det er svært at forstå, siger Rami Jensen.

Arealkravene betyder eksempelvis, at en butik på 5000 kvadratmeter maksimalt må have 20 kunder på én gang, mens en butik på 4000 kvadratmeter kan have 200 kunder.

ILVA i Ishøj har genåbnet butikken for kunder 1. marts.

Ude af trit med virkeligheden

ILVA's direktør fastslår over for TV 2, at virksomheden er glad for, at de største butikker i sidste ende kom med i regeringens genåbningsplaner fra 1. marts.

Men Rami Jensen mener samtidig, at der i udregningerne om afstandskrav mangler en balance på tværs af de tre kategorier af små, mellemstore og helt store butikker.

- Der er ikke hold i tallene, og man har ikke forholdt sig til virkeligheden. Vi har masser af plads i butikkerne, og det har aldrig været et problem at folk stimler sammen, siger han.

Ifølge Rami Jensen har det praktiske med, at kunderne på forhånd skulle booke tid til et besøg i møbelbutikkerne, fungeret stort set upåklageligt.

- Nogle har først opdaget det ved døren, og det har skabt lidt ventetid, men det har været forbavsende få. Kunderne har været fint fordelt over hele dagen, lyder det fra ILVA-direktøren.

Ulogisk beslutning

Sidsel Dyrholm Holst, der er branchedirektør for DI Handel, er enig med ILVA's administrerende direktør i, at pladskravene i landets største butikker er en udfordring.

Hun kalder er det ulogisk, at de butikker, der har mest plads, skal underlægges de skrappeste krav.

- Vi har selvfølgelig stor forståelse for, at vi skal sikre os, at smitten ikke løber løbsk, og at der skal være nogle krav til, hvor mange kunder man må lukke ind ad gangen.

- Men vi mener, at det må være muligt at kunne have et krav, der er noget lavere, så det også kan give mening for butikkerne at drive forretning rent økonomisk og samtidig overholde alle de sundhedsanbefalinger, der er for blandt andet afstand og afspritning, siger Sidsel Dyrholm Holst til Ritzau.

Langstrakt proces

Regeringen er fra mandag 1. marts begyndt at forhandle med resten af Folketingets partier om næste del af genåbningen af landet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) drøftede først den fortsatte genåbning med Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, og de sidste partier står til at blive indkaldt til forhandlinger 12. marts.

Det langstrakte forløb bliver kritiseret af blå blok.

- Det er ikke en proces, der skal forceres, men at bruge 12 dage på at tale med partilederne i Danmark, det, mener jeg godt nok, er voldsomt lang tid, lyder kritikken fra Jakob Ellemann-Jensen.