Hjertegalla

Fireårig fik hjertestop efter leg på trampolin – heldigvis kunne hans mor førstehjælp

Natascha Zarp-Andersen måtte lægge alle følelser væk, da hun gav sin yngste søn livreddende førstehjælp. Hendes indsats er nu nomineret til en pris.

En solskinsdag i april sidste år hoppede fireårige Huxi og hans storebror, Noam på syv år, sammen med deres far på trampolinen i haven, mens deres mor, 31-årige Natascha Zarp-Andersen, stod og filmede dem.

Familien havde hygget sig udendørs hele dagen, og grillen var tændt op, så de kunne nyde aftensmaden ved havebordet.

Natascha Zarp-Andersen gik ind for at lægge mobilen fra sig. Men da hun få sekunder efter kom ud igen, så hun, at hendes mand stod med Huxi i armene. Han var tilsyneladende besvimet.

- Det hele gik meget hurtigt. Jeg handlede nærmest per automatik og fik lagt Huxi ned på et tæppe. I det samme tissede han i bukserne, og det så jeg som et tegn på, at kroppen gav slip, siger Natascha Zarp-Andersen til TV 2.

Hun forsøgte at få liv i ham ved at kalde på ham, nive ham i øreflippen og køre knoerne hen over hans kraveben. Men der var ingen reaktion.

I mellemtiden havde hendes mand, Tommy, ringet 112. Han måtte dog tage sig af deres ældste søn, Noam, som var meget skræmt. Så hun overtog mobilen og fik sat den på medhør.

Hvad er 'Årets Hjerteredder'?

Prisen som 'Årets Hjerteredder' uddeles hvert år til en eller flere personer, som i det forgangne år har handlet snarrådigt og ydet genoplivning i forbindelse med en anden persons hjertestop.

Hjerteforeningen har modtaget 47 indstillinger til 'Årets Hjerteredder' 2021.

Et dommerpanel valgte at nominere tre redninger blandt de indstillede.

Du kan være med til at bestemme, hvem der skal vinde prisen, ved at stemme på din favorit her inden 10. marts klokken 12.00.

Vinderen afsløres ved 'Hjertegalla' lørdag 13. marts klokken 20.55 på TV 2 Charlie og TV 2 PLAY.

Kvinden fra alarmcentralen spurgte til Huxis tilstand, og da Natascha Zarp-Andersen forklarede, at han lå helt stille, men stadig trak vejret med lange mellemrum, lød beskeden: "Du skal nok gøre klar til hjertelungeredning".

Herefter sendte Natascha Zarp-Andersen sin mand ind i huset med den grædende Noam, så hun kunne få ro til opgaven.

I de efterfølgende minutter udførte hun en livreddende førstehjælp, der var så fokuseret og effektiv, at den ikke alene bragte hendes søn tilbage til livet igen, men også førte til, at hun nu er nomineret til prisen som 'Årets Hjerteredder'.

Se rekonstruktion af redningsaktionen i videoklippet øverst.

Teknik sad på rygraden

Natascha Zarp-Andersen var selv overrasket over, hvor roligt hun reagerede i situationen, da hun skulle give sin søn førstehjælp.

Pludselig huskede hun alt det, hun havde lært 13 år tidligere på det førstehjælpskursus, hun var på, da hun tog kørekort. Heldigvis havde hun også haft et genopfriskningskursus på jobbet for et år siden.

- Jeg følte mig så sikker i alt, hvad jeg gjorde. Så jeg er ikke i tvivl om, at de kurser kom mig til gode, siger Natascha Zarp-Andersen, som blandt andet vidste, at hun skulle være forsigtig med indblæsningen, når hun gav kunstigt åndedræt på et barn, da hun ellers risikerede at skade de små lunger.

Selvom teknikken sad på rygraden, var det dog stadig en kæmpestor hjælp for hende at have sygeplejersken fra alarmcentralen i røret. Stemmen hjalp hende med at tælle i det rigtige tempo, mens hun gav hjertemassage: 30 tryk - og 2 pust - 30 tryk - og 2 pust. Igen og igen.

Da Tommy og Noam kom ud til os og blev bange og græd, var jeg også tæt på at tabe fatningen

Natascha Zarp-Andersen, nomineret som 'Årets Hjerteredder'

Hendes krop fungerede som en robot, der gjorde det, den var programmeret til. Følelserne havde hun parkeret. Lige indtil hun blev forstyrret.

- Da Tommy og Noam kom ud til os og blev bange og græd, var jeg også tæt på at tabe fatningen. Så jeg bad dem om at gå igen, lyder det fra Natascha Zarp-Andersen.

Efter at hun havde ydet livreddende førstehjælp nogle minutter mere, hørte hun sirener i baggrunden. Hjælpen var på vej, tænkte hun lettet.

Fløjet til Rigshospitalet

Selvom Huxi og hans familie bor i en lille by midt på Lolland, nåede ambulanceredderne frem til adressen bare syv minutter efter, at kvinden fra alarmcentralen havde tilkaldt dem.

Nominerede til 'Årets Hjerteredder' 2021

Tre hjerteredder-cases er nomineret, og vinderen kåres i 'Hjertegalla' 13. marts:
 

  • Natascha Zarp-Andersen reddede sin fireårige søn Huxi, da han fik hjertestop efter en tur på trampolinen hjemme i familiens have.
     
  • 11-årige Whillam kaldte på hjælp fra tre forbipasserende, Alma Palic, Louise Hagen Rasmussen og Patrick Schmidt Hansen, da hans far, Cebastian Mogensen, faldt om efter en løbetur. Samarbejdet mellem de fire reddede Cebastians liv.
     
  • Anne Sofie Balleby var ikke i tvivl om, hvad hun skulle gøre, da hendes kæreste, Jeppe Mikkelsen på 25 år, faldt om med hjertestop i en hotelseng. Sammen med sin mor, Marianne Balleby, gik hun straks i gang med at give Jeppe hjertemassage.
     

Du kan stemme på din favorit senest 10. marts klokken 12.00 her.

- Tommy gik ud i indkørslen og vinkede dem ind, mens jeg fortsatte med førstehjælpen, indtil de havde pakket udstyret ud, siger Natascha Zarp-Andersen.

Redderne kunne straks se, at der var tale om hjertestop. Så de klippede Huxis bukseben op og gav ham et skud adrenalin i benet. Herefter satte de elektroder på hans brystkasse og gav ham et stød med en hjertestarter.

Det var alt, hvad der skulle til. Så begyndte hans hjerte at slå igen.

Men selvom Huxi nu var bragt tilbage til livet, takket være hans mors og ambulancereddernes indsats, blev han straks lagt i kunstig koma.

Redderne forklarede, at det var fast procedure ved hjertestop, at patienten blev nedkølet til 34 grader i et døgn for at bevare cellerne bedst muligt.

Kort efter at Huxis hjerterytme var vendt tilbage, ankom også ambulancehelikopteren, der landede på vejen ud for huset.

På grund af den begrænsede plads i helikopteren var det ikke muligt for Natascha Zarp-Andersen at følge med sin søn på flyveturen til Rigshospitalet. Så hun måtte selv finde en måde at transportere sig de 150 kilometer på.

Igen forholdt hun sig roligt og fattet, mens hun ringede til sin søster i Nakskov. De aftalte, at søsteren skulle køre hende til København. Herefter gik hun ind og pakkede det, som hun kalder for sin "sygehustaske".

- Huxi har været indlagt flere gange, siden han var to et halvt år, blandt andet med alvorlige lungeinfektioner. Så derfor var jeg vant til at pakke de nødvendige ting hurtigt ned, når jeg skulle afsted, siger hun.

Lå i koma i flere dage

Da Huxi ankom til Rigshospitalet, blev han som noget af det første scannet for at sikre, at hjernen ikke havde taget skade af hjertestoppet.

Allerede på vejen til København fik Natascha Zarp-Andersen besked om, at der ikke var nogen tegn på hjerneskade. En efterfølgende scanning af hjertet viste også, at det så normalt og stærkt ud.

Først på tredjedagen blev Huxi vækket af sin kunstige koma og kom ud af respiratoren. Det skyldtes, at lægerne måtte bruge noget tid på at finde den rette medicin til at stabilisere hans hjerterytme.

Han var helt slap i kroppen efter at have ligget i koma, hvilket var en normal reaktion, beroligede sygeplejerskerne hans mor med.

Efter yderligere fem dages indlæggelse på børnehjerteafdelingen havde Huxi fået kræfterne tilbage og løb glad rundt på gangene. Medicinen havde en positiv indvirkning på hans energi.

Men det stod samtidig klart, at den fireårige dreng skulle have indopereret en ICD, det vil sige en avanceret pacemaker, der skulle hjælpe ham, hvis han igen fik hjerterytmeforstyrrelser.

Gentest viste hjertefejl

Fire måneder senere kom der svar på en gentest, som Huxi fik taget for at fastslå årsagen til hans hjertestop.

Hvad er CPVT?

Tilstanden CPVT er en relativt sjælden, arvelig hjertesygdom, der skyldes en genfejl.

Genfejlen viser sig ved forstyrrelser i hjerterytmen, som kan føre til alvorlige besvimelser og i værste fald hjertestop. 

Besvimelserne opstår typisk i forbindelse med fysisk anstrengelse eller emotionel stress.

Sygdommen debuterer oftest hos børn og teenagere, primært mellem 7-16 år, men kan også debutere i voksenalderen.

Anfald kan forebygges med medicin, og man kan indoperere en hjertestarter (ICD). Derfor er selve opsporingen af sygdommen afgørende.

Det anslås, at CPVT opstår blandt 1 ud af 10.000. I Danmark kendes der cirka 30 børn med sygdommen. Tilstanden er dog formentlig underdiagnosticeret.
 

Det viste sig, at han havde en fejl i hjertets elektriske system, kaldet CPVT. Fejlen får hans hjerte til at løbe løbsk, hvis han bliver fysisk eller følelsesmæssigt overanstrengt.

To måneder tidligere havde Huxi haft et lignende anfald, hvor han faldt og slog hovedet

Natascha Zarp-Andersen, nomineret som 'Årets Hjerteredder'

For Huxis forældre var det en lettelse at få sat en diagnose og dermed en forklaring på den meget skræmmende oplevelse med sønnens hjerteanfald efter trampolinlegen.

- To måneder tidligere havde Huxi haft et lignende anfald, hvor han faldt og slog hovedet, og hvor vi ikke kunne få kontakt til ham i syv-otte minutter. Vi er nu klar over, at han besvimede på grund af sin hjertefejl, siger Natascha Zarp-Andersen.

Fordi CPVT er en arvelig lidelse, har resten af familien også fået taget en gentest for at få afklaret, om de skulle have samme genfejl. Men deres testsvar var negative.

En ny Huxi

I dag har den nu femårige Huxi det meget bedre end før sit hjerteanfald i april sidste år.

- Det er en helt ny Huxi, vi har fået, med al den energi han har nu, siger Natascha Zarp-Andersen.

Huxi skal fortsat tage hjertemedicin for at stabilisere hjerterytmen, og formentlig skal han blive ved med det resten af livet.

Jeg kan kun anbefale andre at tage et førstehjælpskursus. For du ved aldrig, hvornår du får brug for det

Natascha Zarp-Andersen, nomineret som 'Årets Hjerteredder'

Hans ICD har allerede bevist sit værd, da han i sommer fik et nyt hjerteanfald, efter en situation hvor han var følelsesmæssigt oprevet. Heldigvis kunne et stød fra ICD’en hurtigt normalisere hans hjerterytme igen.

Huxi er nu begyndt at komme fast i børnehaven tre gange om ugen af en times varighed. Hans mor holder orlov fra sit arbejde som produktudvikler hos en virksomhed i Nakskov, så hun kan passe ham derhjemme, så længe det er nødvendigt.

- Vi er så jublende lykkelige over, at vi fik lov til at beholde ham, og jeg er taknemlig for, at jeg var i stand til at yde livreddende førstehjælp. Jeg kan kun anbefale alle at tage et førstehjælpskursus. For du ved aldrig, hvornår du får brug for det, lyder det afslutningsvist fra Natascha Zarp-Andersen.

Du kan være med til at afgøre, hvem der skal vinde prisen som 'Årets Hjerteredder' ved at afgive din stemme her senest 10. marts klokken 12.00.

Se 'Hjertegalla' lørdag 13. marts fra klokken 20.55 på TV 2 Charlie og TV 2 PLAY.