Coronavirus

- Det mest mærkelige var, at der var mange mennesker i gågaden

Mandagens genåbning på Bornholm gav mange bookinger til frisører og massører. Og liv i gågaden.

Et sælsomt syn åbenbarede sig mandag eftermiddag for de bornholmere, der iført vinterfrakker og strikhuer slentrede ned ad gågaden i Rønne. For minsandten om ikke butikkerne var åbne.

- Det mest mærkelige var, at der var mange mennesker i gågaden, og parkeringspladsen var fuld af biler nede på torvet, siger Karin Andersen, som havde været en tur igennem Store Torvegade for at købe chokolade.

Længere nede af gågaden kom Benny Ipsen ud fra Musikexperten med en lille plasticpose i hånden. Han havde været inde og hente den DVD-film, som han havde bestilt før jul.

Benny Ipsen.

Nu glædede han sig over, at flere forretninger kunne åbne på Bornholm igen, selvom det burde være sket noget før efter hans mening, øens lave smittetal taget i betragtning.

- Det er rigtig skønt. Jeg fatter ikke, man skal straffes herovre for noget, der sker andre steder. Men det er godt, de har taget sig sammen, så vi kan få gang i butikkerne igen, siger han.

Susanne Dam kunne også glæde sig over genåbningen, men synes egentlig ikke, at nedlukningen var så slem. Hun har nydt at bo på en ø med skønne naturoplevelser og et lavt smittetal.

Susanne Dam.

Men også hun havde et ærinde i gågaden, nu hvor mange butikker atter var åbne.

- Jeg har byttet en julegave. En ørevarmer til en forårsbluse.

Rønne mandag eftermiddag.

Imens benyttede andre sig af muligheden for at købe tøj, elektronik eller få en ny frisure

Kunder havde gaver med

For mens udvalgsvarebutikker under 5000 kvadratmeter åbnede over hele landet, nød Bornholm mandag det særlige privilegium, at også liberale serviceerhverv fik lov til at åbne.

Genåbning på Bornholm

  • Grundskoler (alle klassetrin, herunder efterskoler) samt klubtilbud genåbnes.
  • Alle øvrige uddannelser, herunder ungdoms- og voksenuddannelser, videregående uddannelser, højskoler med videre genåbnes.
  • Liberale serviceerhverv genåbnes med krav om mundbind.
  • Forsamlingsforbuddet hæves fra fem til ti personer

Så der var mange bornholmere, der fik trimmet lokkerne for første gang i månedsvis.

- Der er godt gang i saksen, så det er dejligt at få lov til at komme i gang, siger Henriette Bell, der driver Salon Bell i Rønne sammen med sin mor.

Forudsætningen for at åbne igen er, at kunderne skal bære mundbind og vise dokumentation for en negativ coronatest, der ikke er ældre end 72 timer, eller et gennemført vaccinationsforløb.

Mor og datter, Henriette og Merete Bell, har fået gang i biksen igen.

Men det gav ikke problemer for Salon Bell på første genåbningsdag, hvor kunderne tog pænt imod de nye initiativer. Ofte var det end ikke nødvendig at bede om dokumentation, for kunderne var klar med den negative coronatest i hånden, når de kom ind ad døren, fortæller frisøren.

- Der er endda nogle, der havde gaver med, siger Merete Bell, der er mor til Henriette.

Store Torv i Rønne på en kold og tåget første mandag i marts.
Gågagen Store Torvegade i Rønne mandag eftermiddag.

Enkelte sure kunder var der dog også, men det var dem, der ringede mandag morgen i håbet om at få en frisørtid. Ingen chance. Salonen er fuldt booket den næste måned.

Massør mærker efterspørgsel

Et andet sted i byen kunne Søren Peter Jensen åbne sit massagestudie, Æstetik og Velvære, for første gang siden nedlukningen i december og havde i dagens anledning sat flag ud til vejen.

- Det er helt fantastisk, både at jeg kan få lov til at gøre det, jeg er bedst til, men også at jeg kan hjælpe de folk, der trænger til massage, siger han.

Massage handler også om sundhed, mener Søren Peter Jensen, der håber, at myndigheder skynder sig at åbne massørerne i resten af landet.

Selvom massøren ikke får ligeså travlt som frisøren, kunne han alligevel mærke en større efterspørgsel, siden regering i onsdags gav den melding, der betød, at den bornholmske massør kunne åbne.

Ti bookinger har han fået den første uge, og det er mange for ham.

- Lige så snart pressemødet var slut i onsdags, begyndte folk at ringe og skrive, fortæller han.