Coronavirus

- Har de unge tabt hovedet? Borgmester undrer sig efter flere fester og forsamlinger

Danskernes bekymring over coronavirus er faldende, og vi ser flere mennesker, viser undersøgelse. På Fyn mærker de lige nu den tendens.

Unge, der fester og stimler sammen i grupper, er et stigende problem på Fyn.

I hvert fald hvis man spørger politiet.

- Det er det, vi har beskæftiget os med mest i går aftes og i nat. Tendensen har været der i et stykke tid, vejret er blevet bedre, og længslen om at komme ud er også blevet større, siger vagtchef ved Fyns Politi Kenneth Taanquist til TV 2.

Udviklingen vækker ekstra bekymring hos det fynske politi, da især Odense gennem de seneste dage har haft en større smitte i befolkningen.

Odense Kommune havde lørdag en incidens på 103,8 - det er 13. højest blandt danske kommuner. Incidens er smittede per 100.000 indbyggere.

Det er især i bydelen Vollsmose, at smitten er, og de seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der er en incidens på 689,1.

Fyns Politi oplyser til TV 2, at de henover weekenden blandt andet er rykket ud til forsamlinger af unge mennesker i Vollsmose, Rosengårdscenteret, Banegårdscenteret og p-kælderen i Filosofhaven.

- Vi kører ud i det omfang, vi kan, men de unge løber jo i alle retninger – de ved godt, at de ikke må forsamles mere end fem. Men nogle gange får vi en fornuftig dialog med dem, siger Kenneth Taanquist og tilføjer:

- Det går jo ikke, med det smittetryk vi har flere steder på Fyn lige nu, lyder det.

Han opfordrer derfor de fynske forældre til at interessere sig for, hvad deres børn laver om aftenen.

Borgmester: - Har de tabt hovedet?

Samme budskab deler Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S).

- Jeg håber, at de unge og især deres forældre er opmærksomme på, hvad de går og laver, siger han til TV 2.

Han undrer sig samtidig over de unges adfærd.

- Man tænker, om de har tabt hovedet. Det er et rigtig uheldigt signal, de sender med det her. De kan jo godt tælle til fem.

Der er jo ikke ligefrem meget lys i horisonten for de unge. Statsministeren har gjort klart, at det, der åbner sidst, er nattelivet. Så kan du ikke forstå, at det kan være svært at blive ved?

- Vi må hver især hive os selv op ved hårrødderne. Det bliver sværere og sværere. Det ved jeg. Men vi er nødt til det. Vi er i en kritisk situation. Jeg synes også, at der er lidt lys rundt om hjørnet. Om lidt kan de begynde med lidt sport- og fritidsaktiviteter. Det er nogle små step, der også vil komme de unge til gode, siger Peter Rahbæk Juel.

Holder mindre afstand og ser flere

De nyeste resultater fra Hope-projektet på Aarhus Universitet, der undersøger danskernes adfærd under corona, viser, at danskernes bekymring over coronavirus er faldende, og at vi ser flere.

Undersøgelsen viser, at 10 procent færre i dag er bekymrede for konsekvenserne af den nuværende situation med coronavirus end i januar.

Bekymringen er på sit laveste niveau siden september 2020. Det viser sig også ved, at vi ser flere, og at vi er mindre opmærksomme på at holde afstand.