Coronavirus

Bornholm klar til genåbning – kan blive afgørende for resten af landet

Søndag er dagen før dagen på Bornholm, som mandag får lov til at genåbne mere end resten af landet.

I dammen er guldfiskene lige vågnet fra deres dvale efter en usædvanlig stille vinter på Bornholms eneste højskole.

- Det er mine kæledyr, siger forstander Niels Grahn smågrinende.

I lang tid har det stort set kun været ham og guldfiskene på skolen, for da det nye hold elever skulle starte 4. januar, var landet lukket ned.

Men mandag kommer der igen liv på Bornholms Højskole, der har fået lov til at åbne i forbindelse med regeringens genåbningsplan. Så forstanderen er spændt.

- Vi krydser alt, hvad krydses kan, og vi er sikre på, at vi er så godt forberedte, som vi overhovedet kan være, siger han.

Det er ikke uden nervøsitet, man åbner en højskole for 68 elever fra hele landet midt i en pandemi. Men alle elever er forinden blevet testet negative for coronavirus. Ellers kan de ikke komme til øen.

I går kom der mange, fordi de skulle klippes

Finn Berg, podningsassistent

Fra 1. marts er det et krav fra danske myndigheder, at alle, der rejser til og fra Bornholm, skal have dokumentation for en negativ test, der ikke er ældre end 72 timer.

Men kravet om en negativ test gælder også til flere af de andre steder og fornøjelser, der får lov til at åbne på øen igen fra mandag. Heriblandt frisører og skoler.

- Jeg har en tatovør, jeg skal have fat på i morgen tidlig

Det har skabt kø ved Søndermarkshallen i Rønne, hvor Falck driver et testcenter med lyntests.

En mand ruller ind på parkeringspladsen i en vinrød BMW og vil vide, hvor lang tid det tager at blive testet.

- Tre kvarter, svarer en forbipasserende kvinde og bøjer sig for at kunne se ind i bilen.

- Det har jeg ikke tid til, lyder det inde fra BMW'en.

- Skal du med færgen?

Det skal han, men først mandag formiddag, så han kører igen for at prøve lykken næste morgen.

Mange andre er kommet af samme grund. Men ikke kun derfor.

- I går kom der mange, fordi de skulle klippes, siger podningsassistent Finn Berg i en smøgpause.

Ellers har der især været mange skoleelever forbi, fortæller han, fordi de bornholmske skoler får lov til at åbne for alle skoleklasser mandag, ligesom også ungdoms- voksen- og videregående uddannelser får lov til at genåbne.

Podningsassistenten fra Østerlars hiver op i sit ærme og viser en næsten færdig danneborgsvimpel på sin underarm.

- Jeg har en tatovør, jeg skal have fat på i morgen tidlig, når han åbner, fortæller Finn Berg.

Mandag åbner tatovørerne på Bornholm sammen med de andre liberale serviceerhverv,

- Jeg fik den lavet en fredag aften, og samtidig med at tatovøren sad og lavede den, blev det meldt ud, at alle forretninger lukkede fra mandag. Så jeg har gået og ventet på at få den repareret, som man siger, fordi der er nogle huller hist og her. Så jeg står der i morgen, når de åbner.

Inden hans pause er overstået, kigger han ned over køen og konstaterer, at der er mange flere, end der plejer at være på en søndag formiddag.

Det bekræfter et opkald senere på dagen til Falcks områdeleder på Bornholm, Klaus Rønne Jensen.

De fleste dage har der været 600-700 forbi testcentret, oplyser han til TV 2. Men lørdag testede Falck 1019 personer, og kort før klokken 16 søndag havde der været 993 personer igennem, stadig med fire timer til lukketid. Det havde givet én positiv test.

Kan mærke vægten af ansvaret

Over hele landet bliver restriktioner lempet 1. marts, når blandt andet udvalgsvarebutikker under 5000 kvadratmeter og udendørs kulturinstitutioner får lov til at åbne.

Desuden sker der regionale lempelser i Nordjylland og Vestjylland. Det betyder blandt andet, at afgangselever i grundskolen og efterskoleelever kan komme i skole igen.

Man kan godt mærke vægten af det ansvar, det er, at vi bliver de eneste,

Niels Glahn, forstander, Bornholms Højskole

Men på Bornholm, hvor Statens Serum Institut de seneste syv dage har registreret fire tilfælde af coronavirus, er der givet plads til yderligere genåbning. Og på den måde bliver øen lidt af en prøveballon for resten af landet.

Og det er noget, der giver en vis ærefrygt, når man er forstander for landets eneste højskole, der får lov til at åbne.

- Man kan godt mærke vægten af det ansvar, det er, at vi bliver de eneste, siger Niels Glahn.

Forstanderen har sat sig med en kop kaffe i kantinen, hvor hver anden stol er fjernet for at skabe mere plads. Han er udmærket klar over, at hvis det går godt for hans højskole, kan det åbne muligheder andre steder i landet.

- Men hvis ikke vi klarer det godt her, så vil det jo få afsmittende virkning for alle vores kollegaer rundt omkring. Eller for alle de 6000 unge, som står og venter på at komme på højskole.

Men mest af alt er det begejstring over mandagens genåbning, han mærker. Fra de mange elever, der har skrevet til ham, til lokalsamfundet omkring højskolen lidt uden for Aakirkeby.

- Jeg bliver jo stoppet oppe i brugsen af folk, der siger: ”Hvor er det dejligt for jer, I får lov at åbne nu", og "hvor er det skønt for jer, at I er så mange”, fortæller Niels Glahn.

Med 68 elever bliver holdet det største i skolens historie, og med coronaforholdsregler er der ikke plads til flere lige nu på den gamle højskole fra 1893. Interessen har ellers været stor.

For det har givet medvind til højskolen, at de unge ikke kan komme ud at rejse, mener Niels Glahn. Men Bornholms Højskole får også mange henvendelser fra unge, der er tilmeldt andre højskoler, som ikke må åbne.

- De har fundet ud af, at vi kommer i gang. Så de ringer til os for at spørge, om vi har flere pladser. De er bare helt hysteriske for at komme ud og komme i gang med det halve år, som skulle have været deres højskoleophold for livet, fortæller forstanderen.

Mangler værtshusgæster

Ikke langt fra Rønne Havn, hvor de fleste nye elever ankommer med færge mandag eftermiddag, holder to minibusser fra Dantaxi ved siden af hinanden på et mennesketomt Store Torv. I vognene sidder de to chauffører for nedrullede vinduer og vender verdenssituationen fra hver sit førersæde.

Det er ikke alle steder, den forestående genåbning har givet travlhed.

- Vi har ikke meget at køre med, det må jeg indrømme. For de folk, der går på værtshuse, de er her ikke jo, siger Finn Jensen fra sin taxa.

Men selvom det ikke giver flere værtshusgæster, at skoler, frisører og udvalgsvarebutikker får lov til at åbne, glæder taxachaufføren sig alligevel over, at flere forretninger kan rulle facadegitteret op, og at der kommer mere liv i byen.

- Det er, fordi vi opfører os pænt herovre. Så skal vi have lov til det, siger han og er spændt på, hvordan det kommer til at gå:

- Vi bliver en testø på mange måder.