Coronavirus

Mette Frederiksen tager til Israel for at drøfte vaccine

Sammen med Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz vil Mette Frederiksen drøfte samarbejde om covid-19 og vaccine med Israels premierminister.

Når Mette Frederiksen (S) torsdag tager til Israel sammen med Østrigs forbundskansler Sebastian Kurz, er det blandt andet for at lære af det land, statsministeren betragter som længst i kampen mod coronavirus.

Kurz og den danske statsminister skal blandt andet drøfte mulighederne for et tættere samarbejde om covid-19 og vacciner med den israelske premierminister Benjamin Nethanyahu.

- Israel er det land i verden, som er absolut længst fremme i kampen mod covid-19, når det handler om at udrulle vacciner. Israel er også interessant, når det gælder udvikling af vacciner og behandlingsmetoder, siger Mette Frederiksen i en pressemeddelelse fra Statsministeriet.

- Vores førsteprioritet er at fremskynde produktion og indkøb af vacciner til fremtiden, skriver Sebastian Kurz på Twitter om det kommende besøg.

Sikrede sig vacciner

Israel sikrede sig fra start en stor del af vaccinerne fra Pfizer-BioNtech – både fordi de var villige til at betale mere for doserne end EU, men også fordi de indvilligede i at dele borgernes sundhedsdata fra vaccineindsatsen med medicinalvirksomheden.

Israel har siden 19. december vaccineret over 49 procent af befolkningen. Målet er at have tilbudt vacciner til alle borgere over 16 år inden udgangen af marts.

I Danmark er 3,1 procent af den danske befolkning fuldt vaccineret.

Danmark med i alliance af first mover-lande

Troels Mylenberg, politisk redaktør på TV 2, siger at Mette Frederiksens besøg i Israel er et klart signal om, at hun er utllfreds med EU's vaccine-indsats.

- Hun har løbende udtrykt stærk kritik af EU's evner til at få vacciner. Og hun har jo i forvejen en ret nær relation til Østrig, siger Troels Mylenberg.

- Mette Frederiksen vil sende et signal til EU om, at hvis EU ikke kan levere vacciner, må vi jo selv handle, siger Troels Mylenberg.

Danmark indtrådte sidste år i en alliance af lande, såkaldte first mover-lande, der handlede hurtigt i coronakrisens første fase, og som vil hjælpe hinanden med at løse de udfordringer, som pandemien fører med sig.

- Vi har siden foråret (sidste år, red.) været i tæt kontakt med vores samarbejdspartnere Danmark og Israel i gruppen af first mover-lande. Nu vil vi udbygge samarbejdet, skriver Sebastian Kurz.

Delte meninger om vaccinepas

Israel har også indført et grønt vaccinepas, der giver borgere, som er fuldt vaccinerede, mulighed for eksempelvis at tage i fitness, til koncert, i teatret eller til et sportsarrangement.

Vaccinepasset har givet Israel mulighed for allerede i sidste uge at genåbne skoler og en række forretninger.

Over for Ritzau har den danske ambassadør i landet, Anne Dorte Riggelsen, forklaret, at det grønne vaccinepas har skabt blandede følelser i befolkningen i Israel.

- Befolkningen er utroligt lettet over, at man nu er gået ind i det, sundhedsministeren kalder den første fase af genåbningen, siger hun.

Hun mener dog samtidig, at en genåbning, der baserer sig på vaccination, kan føles invaderende for de borgere, der ikke ønsker at få den.