Coronavirus

Udbrud med sydafrikansk variant i København: Bliv testet i weekenden

Opfordringen om at blive testet gælder særligt beboere i det område, der ligger i trekanten mellem Frederiksborgvej, Frederikssundsvej og Glasvej.

Der er torsdag konstateret et udbrud med den sydafrikanske variant af coronavirus i det københavnske nordvestkvarter.

Det meddeler Sundheds- og Omsorgsforvaltningen i Københavns Kommune i en pressemeddelse.

Alle borgere, som bor tæt på udbruddet af den sydafrikanske mutation i det københavnske nordvest, modtager fredag eller lørdag en sms. Her vil de blive opfordret til at lade sig teste i weekenden og om at blive hjemme, til de har fået svaret.

Samtidig vil man fra officielt hold stemme dørklokker og uddele flyers til beboerne i området, hvor der også er åbnet to ekstra pop up-teststeder.

Opfordringen om at blive testet gælder særligt beboere i det område, der ligger i trekanten mellem Frederiksborgvej, Frederikssundsvej og Glasvej.

- Den sydafrikanske variant må for alt i verden ikke få lov til at sprede sig i København. Derfor er det nu helt afgørende, at borgerne i Nordvest viser samfundssind ved at lade sig teste hurtigst muligt, så vi kan stoppe spredningen med den meget smitsomme variant, siger Sisse Marie Welling (SF), der er sundhedsborgmester.

Københavns Kommune vil over for TV 2 ikke oplyse det præcise antal af smittetilfælde, der er konstateret i kvarteret, men at det drejer sig om mellem to og ni. Kommunen og Sundhedsministeriet vil ikke oplyse, om tilfældene er konstateret i forbindelse med rejseaktivitet hos de smittede.

Frygtet variant

Den sydafrikanske variant vurderes af myndighederne som markant mere smitsom end den oprindelige coronavirus.

Det blev tidligere på ugen fra regeringen meldt ud, at der i alt var konstateret 13 tilfælde af den sydafrikanske mutation i Danmark.

Varianten blev første gang konstateret i Sydafrika 18. december sidste år. Den er dog fundet i prøver helt tilbage fra oktober.

De første tilfælde af varianten i Danmark blev fundet blandt personer, efter at de var kommet hjem fra Vestafrika, Østafrika og Dubai i De Forenede Arabiske Emirater. Den er også fundet blandt deres nære kontakter.

Den sydafrikanske coronavariant kan have nedsat følsomhed over for antistoffer. Det kan dermed også påvirke effekten af coronavaccinerne.

Vacciner forventes at virke

Statens Serum Institut har dog meldt ud, at vaccinerne forventes at virke.

Pfizer/BioNTech og Moderna siger, at deres vacciner virker mod den sydafrikanske variant.

Ifølge et udvalg fra Verdenssundhedsorganisation (WHO) kan vaccinen fra den tredje producent - AstraZeneca - også bruges i lande, hvor den sydafrikanske variant er udbredt.

Netop AstraZeneca vaccinen har flere end 40.000 danskere modtaget.