Coronavirus

Udbrud af smitsom variant er sket i to husstande, der ikke kender hinanden

Der skal smitteopspores benhårdt i området, lyder det fra tidligere SSI-direktør.

Der er konstateret et udbrud i Københavns Nordvestkvarter med en variant af coronavirussen, som myndighederne er særligt bekymrede for.

Mellem to og ni personer er smittet med den sydafrikanske variant, som dels er meget smitsom, og dels viser tegn på resistens over for nogle af coronavaccinerne.

Det er beboere i to forskellige husstande, der er smittet, oplyser Anette Lykke Petri, der er direktør i Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Det, vi ved er, at den er fundet i to forskellige husstande, der bor meget tæt på hinanden. De subtyper, de er smittet med, er nøjagtig ens, og derfor er det næsten 100 procent sikkert, at de to husstande har smittet hinanden, siger hun til DR.

Beboerne kender imidlertid ikke hinanden, og derfor konstaterer Anette Lykke Petri, at virussen må have spredt sig ved det, man kalder kontaktsmitte.

Det kan eksempelvis være, at de smittede personer har taget ved samme dørhåndtag eller på anden vis har haft 'fælles aktiviteter' i en opgang eller lignende.

Anette Lykke Petri fastslår, at man er meget opmærksom på spredningen af varianten, da et studie har vist, at vacciner kan virke dårligere mod den. En bekymring, Københavns sundhedsborgmester deler.

- Den har variant vil vi ikke have spreder sig, fordi vi har en mistanke om, at vaccinen ikke virker lige så godt mod den, siger Sisse Marie Welling (SF) til TV 2.

Anette Lykke Petri siger til Ritzau, at udbruddet ikke vil få betydning for den planlagte genåbning i næste uge, men at det kan ændre sig, hvis udbruddet spreder sig.

"Man skal smitteopspore benhårdt"

Der er derfor iværksat en stor indsats for at få testet beboerne i 460 husstande i et område indkredset af Frederiksborgvej, Frederikssundsvej og Glasvej. Beboerne vil i løbet af i lørdag modtage en sms om, at de skal lade sig teste i løbet af weekenden og bør isolere sig, indtil de har fået et negativt testsvar.

Udbruddet er sket i et meget tætbefolket område, hvilket giver gode vilkår for spredning af smitte.

- Nordvest er et sammensat boligområde, hvor der både bor studerende, ældre og indvandrere. Sidstnævnte har typisk mange kontaktflader, og det kan være problematisk, siger Nils Strandberg, der er tidligere direktør i Statens Serum Institut, til TV 2.

Region Hovedstaden vil oprette to ekstra testcentre i området, så beboerne lettest muligt kan få adgang og hurtigt svar på, om de også bærer den farlige variant.

- I sig selv er det ikke noget at bekymre sig om, når det kun drejer sig om, at der er to til ni smittede med den sydafrikanske variant, og jeg har stadig håb for, at man kan inddæmme den. Men man skal smitteopspore benhårdt, siger Nils Strandberg.

Det er Region Hovedstaden, der står for testapparatet, og herfra lyder en kraftig opfordring til at benytte sig af de i alt 2000 ekstra tests, der er kapacitet til.

Få tilfælde i Danmark

Hverken Københavns Kommune eller Sundhedsministeriet vil oplyse, hvor mange smittede det præcis drejer sig om. Og heller ikke, om udbruddet er startet via personer, der har rejst ind fra udlandet - eller er opstået gennem smitte på dansk jord. Det sker af hensyn til privatlivshensyn, lyder det.

Der henvises i stedet til Styrelsen for Patientsikkerhed, som det ikke har været muligt at få en kommentar fra.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har ved tidligere smittetilfælde med varianten gerne villet oplyse på Twitter, om de er forbundet med rejseaktivitet. Det skete senest onsdag, hvor han på et pressemøde fortalte, at der var fundet to smittetilfælde af varianten, der ikke var forbundet med rejseaktivitet.

Før fredagens udbrud var der fundet 13 tilfælde af varianten i Danmark.