Coronavirus

Tusinder massevaccineres fredag - et supervåben mod corona, siger statsministeren

Eksperimentet er meget fornuftigt, men indebærer også en smitterisiko, siger læge. Få overblikket over indsatsen her.

Fredag vaccineres det hidtil højeste antal borgere mod covid-19 på én dag.

Det sker i en tryktest af vaccinationsprogrammet, når op mod 35.000 vaccineres på tværs af landets fem regioner.

Thomas Birk Kristiansen er praktiserende læge og tidligere formand for Patientdataforeningen, og han ser stor fornuft i at teste, hvor effektivt det danske vaccinationssystem er.

- I Danmark har der været startvanskeligheder med indkaldelser, it-systemer og steder, hvor folk har stået i kø for tæt. Derfor er det fint at få tryktestet de her ting i stor skala, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen (S) kalder dagens planlagte vaccinationer "et storskalaforsøg". Formålet er at forberede regeringen på at realisere målsætningen om, at 400.000 danskere dagligt skal kunne vaccineres fra marts.

Hun har fredag morgen besøgt Øksnehallen i København, hvor det forventes, at 5000 danskere skal vaccineres.

- De her vacciner er supervåbnet mod coronaen. Vi forventer, at der kommer flere og flere vacciner, jo længere hen på foråret vi kommer. Nogle gange på én dag, og så skal vi være klar til at få dem ud og virke så hurtigt som muligt.

- Det er en glædens dag, at så mange mennesker får første stik med enten Pfizer eller AstraZeneca, mens vi samtidig gearer hele landet, så de fremtidige vacciner ikke kommer til at samle støv nogen steder, siger statsministeren.

Flow og strategi i fokus

Jonas Egebart er lægefaglig vicedirektør for Nordsjællands Hospital og leder af Region Hovedstadens taskforce for vaccinationer mod coronavirus.

Særligt kommer han til at holde øje med, om den strategi, der er lagt, fungerer. Den vil indikere, om man er klar til at skalere op.

Jonas Egebart er lægefaglig vicedirektør for Nordsjællands Hospital og leder af Region Hovedstadens taskforce for vaccinationer mod coronavirus. Han ser frem til dagens vaccination af tusindvis af danskere.

- Vi skal primært holde øje flowet, for selve vaccinationen har vi styr på. Vi skal bruge dagens erfaringer til at sørge for, at vi er klar til at skalere markant op i vaccinationsindsatsen, siger han.

Regionerne griber det forskelligt an på fredag – i én region vaccinerer man fra ét vaccinationscenter, mens man i en anden vaccinerer fra syv forskellige steder.

Få overblikket her:

Region Hovedstaden

5000 vaccinationer

Her er det vaccinationscentret i Øksnehallen, der danner rammen for kapacitetsforsøget. Planen er, at 5000 mennesker skal vaccineres, og de har allerede modtaget en invitation. Strategien er her at teste den maksimale kapacitet for et enkelt testcenter, og det gør man med borgere fra målgruppe to, tre, fire og fem.

Indtil videre har man maksimalt vaccineret 1000 personer på en dag i Region Hovedstaden.

Når vaccinationen i Region Hovedstaden bliver maksimal, er planen, at der skal kunne vaccineres mellem 25.000 og 30.000 borgere dagligt på i alt seks vaccinationscentre.

Region Nordjylland

4500 vaccinationer

I Region Nordjylland vaccinerer man cirka 5000 borgere på fredag. Doserne kommer fra ugens leverancer, som man har gemt til sidst på ugen.

2500 af dem vaccineres i Aalborg på Håndværkervej, 1500 borgere får et stik i Hjørring i Bagterphallen og omkring 1000 medarbejdere bliver vaccineret på Aalborg Universitetshospital. Det er personer fra målgruppe tre til målgruppe seks, der bliver vaccineret.

Målet er, at man kan vaccinere 10.000 nordjyske borgere dagligt. Til den tid skal der være op mod 12 vaccinationssteder i brug i regionen, og de tre steder, der er med på fredag, tester deres maksimale kapacitet.

Region Midtjylland

9200 vaccinationer

I Midtjylland regner man med at vaccinere 9200 personer i løbet af fredag. De skal findes i målgruppe to, tre og fem, og flest skal have et stik på Aarhus Universitetshospital.

Modsat i i hovedstaden har man spredt doserne ud, så der bliver vaccineret fra syv forskellige vaccinationscentre i Region Midtjylland.

Det skyldes, at man endnu ikke har ét center, hvor kapaciteten er så stor, at det ville give mening.

I Aarhus er makskapaciteten 3000 daglige vaccinationer, oplyser regionen.

Målet er, at der skal kunne vaccineres mellem 21.000 og 23.000 midtjyder hver dag. Indtil videre er det højeste antal vacciner lige under 6000.

Region Sjælland

5480 vaccinationer

Det samlede antal vaccinationer af borgere i regionen er 3980. De får et stik mellem klokken 08 og 22 på fredag.

2840 af dem skal vaccineres i Næstved, og 1140 personer får et stik i Holbæk.

De knap 4000 personer skal findes i målgrupperne to, tre og fem.

Der bliver vaccineret fem til seks gange flere, end der tidligere har været vaccineret på en enkelt dag i Arena Næstved og to til tre gange flere, end der tidligere har været vaccineret på en enkelt dag i Holbæk Sportsby, oplyser regionen.

Derudover er planen at vaccinere 1500 af regionens frontpersonale på sygehusene Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og Roskilde.

Region Syddanmark

9000 vaccinationer

Hos Region Syddanmark skal 9000 personer have et stik med coronavaccinen fredag. Den dag, hvor man hidtil har vaccineret flest, lå vaccinationstallet på 4469 personer.

Det vil foregå på syv vaccinationscentre i regionen, heriblandt fra Odense Universitetshospital, i Svendborg på Ryttervej og på Sygehus Lillebælt.

Generalprøve er ikke uden risiko

Steder, hvor man både vaccinerer mod og tester for coronavirus, skal være særligt opmærksomme på at adskille de to ting grundigt.

For jo flere mennesker, der står i vaccinekøen, jo større bliver smitterisikoen, mener praktiserende læge Thomas Birk Kristiansen.

- Det er en sprængfarlig cocktail, siger han.

Uanset hvad er det klogt at teste kapaciteten på forhånd, mener Thomas Birk Kristiansen.

- God logistik afhænger af rigtig proportionering. Og selvom man måske ikke rammer rigtigt hele vejen, kan man komme nogle af problemerne i forkøbet på den her måde, siger han.