Coronavirus

To skoler lukker i Vollsmose efter smitteudbrud

Smitten er steget kraftigt i Odense-bydelen de seneste dage.

Fra på mandag lukker to skoler i Odense-bydelen Vollsmose, oplyser Odense Kommune til TV 2. Det drejer sig om Abildgårdskolen og H.C Andersen Skolen.

Det sker efter en voldsom stigning i coronasmitten i området og i samråd med Styrelsen for Patientsikkerhed.

De seneste tal fra Statens Serum Institut viser, at der er en incidens på 710,9 smittede per 100.000 indbyggere. Til sammenligning har Kolding Kommune som den hårdest ramte kommune 282,8 smittede per 100.000.

Skolerne lukker foreløbig i en uge, oplyser kommunikationschef i borgmesterforvaltningen i Odense Kommune Nanna Vester. Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), understreger dog, at de er lukkede så længe, det er nødvendigt.

- Det vil stå på, indtil kurven er knækket, siger han.

Massiv stigning på to uger

11. februar havde Vollsmose en incidens på 153,1, hvilket allerede var et højt tal sammenlignet med de fleste andre steder i landet. Men det er altså mere end firedoblet over de seneste 15 dage.

Tidligere fredag annoncerede kommunen nye tiltag for at forhindre lukning af de to skoler, men man er altså relativt hurtigt kommet på andre tanker.

- Tallet er meget højt lige nu, så vi er nødt til at lukke ned, indtil vi er helt sikre på, det er forsvarligt at sende børnene i skole igen, siger Peter Rahbæk Juel.

Indtil videre er der ikke truffet beslutning om at lukke andre skoler i Odense Kommune, men kommunen har en samlet incidens på 113,6 smittede per 100.000 og er dermed nummer 10 på listen over de mest smittede kommuner - en liste, der fortsat toppes af Kolding og Ishøj.

- Vi holder nøje øje med udviklingen. Indtil videre har vi ikke set udbrud af smitte andre steder, der kan føre til nedlukning, men ser vi det pludselig i vores testopsporing, er vi klar til at skride til handling, understreger borgmesteren.

Smittespredning skyldes boligform

Peter Rahbæk Juel fortæller, at den hastige spredning af smitten i Vollsmose skyldes den måde, befolkningen bor på.

- Det er samme struktur, vi har set på Københavns Vestegn og i Aarhus, hvor der er lignende byggerier. Vi ved, at smitten har gode vilkår for at kunne sprede sig i boligområder, hvor folk bor tæt sammen, siger han.

Han er imidlertid optimistisk omkring Vollsmose-borgernes evne til at slå smitten ned.

- Samfundet herude har før været gode til det og har nogle ambassadører, der er gode til at sprede vigtig information og oplyse om, hvor man kan blive testet, lyder det fra Peter Rahbæk Juel.

Mandag blev der oprettet en task force bestående af personer med et stort netværk i området, der netop skal hjælpe med at sprede information om den stigende smitte til Vollsmose-borgerne.

- Vi gør meget ud af at fortælle, at smitten nu er tilbage igen efter første bølge. Test er det vigtigste greb, vi har til at få et overblik over smittespredningen, men også til at få isoleret borgerne, hvis de er smittet med covid-19, siger Rami Ezzeddine, leder af task forcen, til TV 2 FYN.