Samfund

Zoologiske haver åbner ikke mandag

Flere kulturinstitutioner, blandt andet zoologiske haver, kommer ikke til at genåbne mandag, siger de til TV 2.

Fra på mandag 1. marts må udendørs kulturinstitutioner som forlystelsesparker og zoologiske haver atter slå dørene op for gæster, efter de har været lukket i over to måneder.

Men man skal ikke glæde sig for hurtigt.

For flere af kulturinstitutionerne er slet ikke klar til at åbne på mandag. Det gælder blandt andet Københavns Zoologiske Have, som oplyser til TV 2, at de afventer yderligere retningslinjer fra myndighederne, og derfor ikke kan nå at blive klar til åbning allerede mandag.

Har ikke modtaget retningslinjerne

Foreningen DAZA, der repræsenterer zoologiske haver, safariparker og akvarier i Danmark, glæder sig meget til, at de zoologiske haver kan åbne igen. Det kommer bare ikke til at ske på mandag.

Det ville være skønt bare at åbne, men vi er jo ikke klar. Vi kan ikke bare åbne op

Peter Darger, formidlingschef hos Frilandsmuseet

Det fortæller Helle Hegelund, som er formand for DAZA.

- Lige nu er vi ved at se, hvor hurtigt vi kan blive klar. Vi har ikke modtaget retningslinjerne, så derfor skal vi have dem, inden vi kan åbne. Men vi håber, at vi kan være klar til torsdag i næste uge, siger Helle Hegelund.

Krav med negativ coronatest

De ved allerede, at de indendørs attraktioner ikke må åbne, og det betyder, at gæsterne ikke kan besøge de indendørs dyr eller sætte sig ind et sted og få en kop kaffe.

Desuden er det et krav, at gæsterne skal kunne fremvise en negativ coronatest.

- Vi skal lige finde ud af, hvordan vi gør det rent praktisk med at tjekke, om gæsterne har en negativ coronatest.

- Og så arbejder vi for at få lavet take away, så man kan tage sig en kop kaffe to go, lyder det fra formanden.

På trods af at det bliver en zoo-tur med begrænsninger for gæsterne, kommer de zoologiske haver ikke til at skrue på billetpriserne.

- Det er økonomien desværre ikke til. Det er i forvejen en trængt branche, må man sige.

- Vi kan ikke bare åbne op

Heller ikke Frilandsmuseet nord for København står klar til at genåbne på mandag, for de har brug for længere tid til at forberede genåbningen.

Lige nu ligner museet en mindre byggeplads, fordi der blandt andet skal lægges et nyt stråtækt tag.

- Det ville være skønt bare at åbne, men vi er jo ikke klar. Vi kan ikke bare åbne op.

- Vi skal jo også høre, hvad restriktionerne betyder for os først, og hvad vi skal kunne opfylde for at kunne åbne, siger Peter Darger, som er formidlingschef hos Frilandsmuseet.

Han forsikrer, at de gør alt, hvad de kan for at fremskynde processen, men han vil ikke love, hvornår de igen åbner op for besøgende.

- Vi vil så gerne åbne, for det er så skønt et sted det her.

- Vi trænger alle sammen til at komme ud og opleve kunst og kultur, og der mener jeg godt, vi kan se bort fra, at vi ikke er helt færdige, siger Peter Darger.

Desuden oplyser Tivoli i København til TV 2, at de heller ikke åbner mandag, men at det hele tiden har været meningen, de først skulle åbne omkring påske.