Efterskoler sætter spørgsmålstegn ved genåbning

I Billund Kommune må efterskoleleverne ikke vende tilbage, mens de i nabokommunen Herning gerne må. "Mærkeligt", lyder det fra forstandere.

1. marts kan nogle af landets efterskoleelever vende tilbage til en nogenlunde normal hverdag.

Det vurderer regeringens indsatsgruppe, som har udarbejdet et fagligt grundlag for, hvordan en gradvis åbning skal ske efter 28. februar, hvor de nuværende restriktioner udløber.

Men det gælder langtfra alle efterskoler.

Ligger efterskolen ikke i Nordjylland, Vestjylland eller på Bornholm, må eleverne fortsat nøjes med hjemmeundervisning.

- Vi er gode til at lave lukkede bobler på efterskolerne

En af de efterskoler, som må forblive lukket, er Brejning Efterskole.

Efterskolen ligger ud til Vejle Fjord og placerer sig derfor ikke på listen over regioner, hvor indsatsgruppen anbefaler en større genåbning.

Det ærgrer forstander Lone Frankel Goul. Hun mener, at de på Brejning Efterskole er gearet til at huse de 115 elever, som normalt bor på efterskolen, samtidig med at de holder coronasmitten ude.

- Vi er rigtig gode til at lave lukkede bobler på efterskolerne. Vi har ikke elever, der skal ind og ud af døren hver dag. De kan faktisk være her frem til sommerferien, siger Lone Frankel Goul til TV 2.

Lone Frankel Goul undrer sig også over, at efterskolerne bliver medregnet i den regionale åbning. Eleverne på Brejning Efterskole kommer nemlig fra hele landet, så det betyder, at der sidder elever fra Nordjylland, som også må blive hjemme, selvom efterskoler i Nordjylland gerne må genåbne.

Den samme undren deler formand for Efterskolerne Torben Vind Rasmussen.

Til Politiken udtalte han onsdag, at det ikke giver mening, at en elev, som bor i Nordjylland og går på efterskole på Fyn, ikke kan komme tilbage, når en elev, der bor på Fyn og går på efterskole i Nordjylland, godt kan.

Efterskoler i kommuner med højere smitte må gerne åbne

I Grindsted, cirka 50 kilometer vest fra Brejning Efterskole, sidder efterskoleforstander Toni Hessner og er frustreret over ikke at kunne byde sine elever velkommen tilbage på Tronsø Efterskole og Fri Fagskole på mandag.

- Det er slet ikke til at holde ud, siger han til TV Syd.

Han mener ligesom Lone Frankel Goul, at det er mærkeligt, at indsatsgruppen sammenligner efterskoler med andre uddannelsesinstitutioner, når eleverne ikke kommer fra lokalområdet.

20 kilometer fra Tronsø Efterskole og Fri Fagskole må efterskolerne i Herning Kommune gerne slå dørene op for eleverne - på trods af, at smitten er højere i Herning Kommune end i Billund Kommune, hvor Tronsø Efterskole og Fri Fagskole ligger.

Det kan lade sig gøre, fordi indsatsgruppen opererer med regionale genåbninger fremfor kommunale genåbninger.

- Vi er nødt til at tage uddannelsesområdet i nogle etaper regionalt. Hvis det går, som vi håber, kan man gradvist tage de næste landsdele. Men vi skal være hurtige til at lukke ned igen, sagde Magnus Heunicke tirsdag som forklaring på den regionale genåbning til TV 2

Sundhedsministeren fortalte yderligere, at genåbningen af de udvalgte efterskoler vil ske under særlige forholdsregler. Hvad det konkret indebærer er endnu ikke meldt ud, men det forventes, at den præcise model for smitteforbyggende tiltag på efterskolerne vil blive fremlagt senere onsdag af Sundhedsstyrelsen.

Genåbningsplan præsenteres i dag

Udover regionale genåbninger af efterskoler anbefaler indsatsgruppen også, at alle øvrige uddannelsesinstitutioner genåbnes på Bornholm, mens Nordjylland og Vestjylland må nøjes med at få deres elever fra grundskolen samt ungdoms- og voksenuddannelser tilbage hver anden uge.

Der nævnes ikke noget om en genåbning af de resterende regioners uddannelsesinstitutioner i indsatsgruppens oplæg. Lige nu må 0.-4. klasse gerne møde og i skolen, mens skolelever fra 5. klasse og opefter er henstillet til hjemmeundervisning.

Herudover anbefaler indsatsgruppen, at udvalgsvarebutikker op til 5000 kvadratmeter og udendørs kulturinstitutioner åbner på nationalt plan, samtidig med at forsamlingsforbuddet ved udendørs idræt hæves fra 5 til 20 personer.

Forhandlingerne om en genåbning er her til formiddag i gang på Christiansborg, og regeringen forventer at fremlægge en genåbningsplan på et pressemøde senere onsdag.