Coronavirus

Danske sommerhusejere protesterer mod indrejseforbud til Sverige

Interesseorganisation for danske fritidshusejere i Sverige opfordrer i et brev danske og svenske ministre til at fritage dem for indrejseforbuddet.

Danskere, der ejer et fritidshus i Sverige, er frustrerede. Siden 22. december har danskerne ikke måttet rejse til Sverige, medmindre de har et anerkendelsesværdigt formål.

Udmeldingen fra de svenske myndigheder kom med én dags varsel, og derfor nåede mange danskere ikke at lukke husene ned for vinteren. Derfor frygter de nu, at der i den lange tid, der sidenhen er gået, er opstået frostskader, brand eller indbrud.

Danske Torpare, der er en interesseorganisation for danskere med fritidshus i Sverige, er uforst√•ende over for, at danskerne ikke m√• tage turen over √ėresund for at tjekke til deres sommerhuse, n√•r personer fra andre lande gerne m√• rejse dertil.

- Det er en indirekte diskrimination af danskerne, siger sekretariatschef i Danske Torpare, Victoria Lindtner, til TV 2.

Ud over Danmark har Sverige indf√łrt indrejseforbud mod personer fra Norge og Storbritannien. Det betyder, at personer fra andre lande ved fremvisning af en negativ coronatest gerne m√• rejse til Sverige.

Men det er i strid med de fundamentale EU-regler, mener Victoria Lindtner.

EU-Kommissionen har i et brev til Sverige og fem andre lande, herunder Danmark, bedt landene om, at grænselukningerne omgående bliver lempet. Det skriver Berlingske onsdag.

Kommissionen mener, at den gr√¶nselukning, som blandt andet Sverige har indf√łrt, er i strid med retningslinjerne for rejser mellem EU-lande. Retningslinjer, som landene blev enige om for en m√•ned siden.

Sendt appel til ministrene

Victoria Lindtner forst√•r ikke, hvorfor Sverige n√¶gter danskerne adgang. Hun mener, at de har en legitim grund til at rejse til Sverige, da det er n√łdvendigt for dem at tjekke op p√• deres huse for at sikre, at alt er, som det skal v√¶re.

Derfor har Danske Torpare, der har omkring 10.000 medlemmer, sendt en skriftlig appel afsted til svenske og danske ministre, hvor de opfordrer til at lade de danske fritidshusejere rejse til Sverige trods indrejseforbuddet.

Den svenske indenrigsminister Mikael Damberg og den svenske udenrigsminister Ann Linde har svaret tilbage i et samlet svar, som TV 2 har fået indblik i.

De forst√•r frustrationen hos de danskere, som ejer et fritidshus i landet, men de afviser at g√łre s√¶rlige undtagelser for dem.

- Regeringen anser og h√•ber p√• indrejseforbuddet som en midlertidig foranstaltning, men lige nu er det absolut n√łdvendigt at forhindre yderligere spredning af infektion og tab af menneskeliv, afslutter det svenske justitsdepartement deres svar tilbage til Danske Torpare.

Den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har også fået et brev fra Danske Torpare, men han har endnu ikke reageret på det.

Det √¶rgrer sekretariatschef Victoria Lindtner, at ministrene ikke vil indg√• i en dialog med Danske Torpare. Hun fort√¶ller, at de har udarbejdet konkrete l√łsningsforslag, som skal g√łre det muligt for danske fritidshusejere at tage til Sverige.

Det indeb√¶rer blandt andet direkte k√łrsel frem og tilbage til sommerhusene, fremvisning af negativ en coronatest, dokumentation for ejerskab og en muligvis begr√¶nsning af antal dage for opholdet.

- Jeg er virkelig bekymret for huset

En af de danske fritidshusejere, som er blevet ramt af indrejseforbuddet, er 65-√•rige Annelise Randl√łv.

Annelise Randl√łv har sommerhus i S√§llhult ‚Äď et par timers k√łrsel fra Danmark.

Annelise Randl√łvs sommerhus i S√§llhult.

21. december var sidste gang, hun var i sit sommerhus. Planen var, at hun skulle have fejret nyt√•r deroppe, hvor hun i den forbindelse ville have t√¶ndt for varmen i k√¶lderen. Men det kunne ikke lade sig g√łre med de nye restriktioner fra svensk side.

I l√łbet af januar og februar har temperaturen i omr√•det v√¶ret nede p√• minus 17 grader, og det v√¶kker bekymring hos Annelise Randl√łv.

- Jeg er virkelig bekymret for huset. Vi har fået at vide, at forsikringen ikke dækker, hvis der sker noget, siger hun til TV 2.

Victoria Lindtner fra Danske Torpare fortæller også, at der ikke er nogen garanti for, at forsikringen vil dække, hvis der sker skader på husene, mens de danske ejere er tvunget til at blive væk. Det er nemlig husejerens pligt at sikre sig, at huset er okay.

Annelise Randl√łv bruger blandt andet tiden i Sverige p√• at ro kajak.

Annelise Randl√łv plejer at kigge til huset hver tredje uge om vinteren ‚Äď s√• det er den l√¶ngste periode i de ti √•r, hun har ejet sommerhuset, at hun har v√¶ret v√¶k fra det.

Indrejseforbud gælder hele marts

Indrejseforbuddet til Sverige gælder frem til 31. marts.

Det er dog tilladt som dansker at rejse til Sverige, hvis man bor eller arbejder i nabolandet. Desuden m√• b√łrn, der skal bes√łge en for√¶lder i Sverige, ogs√• godt komme ind i landet, ligesom der kan gives s√¶rlig tilladelse, hvis der er opst√•et en presserende familiem√¶ssig situation.

Personer, der rejser til og fra Bornholm, m√• ogs√• godt k√łre gennem Sverige, men det er ikke tilladt at opholde sig der.