Coronavirus

Dagens overblik: Nu er der en plan for første genåbning

Regeringen og dens støttepartier har fulgt ekspertgruppens anbefaling til genåbning, og så stopper en tidligere minister og partiformand i politik.

Hvis du er typen, der kan lide plot twists og overraskelser, så var onsdagens nyheder om genåbningen fra på mandag nok ikke noget for dig.

Regeringen og dens støttepartier har nemlig valgt at følge ekspertgruppens anbefalinger til punkt og prikke, og derfor har indholdet af genåbningen allerede ivrigt været diskuteret de seneste to dage.

Nu hvor det er officielt, tager vi alligevel lige endnu et kig på, hvad der vil ændre sig fra 1. marts. Og dermed velkommen til dagens overblik.

Mindre butikker og afgangsklasser åbner

Genåbningen centrerer sig især om to områder - åbningen af udvalgsvarebutikker på under 5000 kvadratmeter i hele landet og åbning af afgangsklasserne i både folkeskoler, ungdomsuddannelser og voksenuddannelser i Nordjylland og Vestjylland. Desuden vil der på Bornholm blive åbnet langt mere end nogen andre steder.

For butikkernes vedkommende gælder det forretninger, der sælger eksempelvis tøj, sko og bøger.

På et enkelt punkt går aftalen længere end ekspertgruppens anbefalinger, og det er ved butikker på over 5000 kvadratmeter. De kan nemlig få lov at åbne mod tidsbestilling.

Også omfattet af planen er udendørs kulturinstitutioner samt udendørs idræts- og foreningsliv, hvor forsamlingsforbuddet hæves fra fem til 25 personer.

For både butikkernes og skolernes vedkommende gælder en række skærpede krav, og du kan få det fulde overblik over genåbningen her.

Blå blok ville have åbnet mere

Den nye plan er for forsigtig, mener partierne i blå blok. Men regeringen var ikke villig til at gå længere, og derfor var oppositionspartierne ikke en del af aftalen. Faktisk blev de efter eget udsagn smidt ud af forhandlingerne.

Nogle af de ting, der ikke bliver åbnet i planen, er de såkaldt liberale erhverv som frisører, massører og tatovører. Og skoler i alle andre dele af landet end Nord- og Vestjylland. Desuden kan de fleste efterskoler ikke få lov at åbne igen. Alle de ting burde ifølge de blå partier have været omfattet.

Og den politiske uenighed kan måske få yderligere betydning for danskernes tillid til coronahåndteringen, som i øjeblikket er faldende.

- Spørgsmålet er, om tendensen ikke bare tager til, når man nu oplever, at politikerne på Christiansborg skændes, så det brager om, hvordan Danmark skal genåbne, siger politisk analytiker Hans Redder.

Også barer, restauranter, svømmehaller, fitnesscentre, indendørs kultur- og idrætsanlæg og storcentre skal fortsat være lukkede. End ikke de blå partier har dog udtrykt ønske om at åbne disse.

Mere genåbning kan være tæt på

Selvom blå blok er meget utilfreds med, at genåbningsplanen ikke er mere omfattende, behøver de måske ikke vente længe på at få flere ting åbnet. Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) fortæller, at man allerede 15. marts igen skal tage stilling til, om flere skoleelever kan komme tilbage.

Og Magnus Heunicke siger, at et mildt forår kan betyde, at smitten er så lav, at man relativt hurtigt vil kunne åbne mere.

- Der er en række usikkerhedselementer i beregningerne. Det har vi lagt åbent frem. Skulle det vise sig, at der er plads til yderligere åbning, så er vi klar til at diskutere, siger han.

Effekten af den første åbning skal imidlertid lige ses først. Ikke mindst, om antallet af indlagte vil eksplodere til stor belastning for sundhedssystemet. Regeringen regner med, at knap 900 personer vil være indlagt, når effekten af den planlagte åbning topper.

Noget Lægeforeningen kalder "virkelig at gå til grænsen".

Indlæggelsestal falder

Foreløbig har vi i hvert fald et godt udgangspunkt. Ikke bare, fordi onsdag var en særdeles lun forårsagtig dag, og fordi forårsvejret kommer til at fortsætte. Men især fordi antallet af indlagte med coronavirus lige nu er på det laveste niveau siden november.

Der er nu kun 238 indlagte med coronavirus, hvilket vil sige, at antallet af faldet med hele 75 procent siden starten af januar. Og det vel at mærke i en periode, hvor den meget smitsomme britiske variant af coronavirussen B117 har spredt sig og er blevet den dominerende form.

Også antallet af dødsfald er styrtdykket - fra et gennemsnit på 27 døde med corona dagligt i januar, har kun tre personer smittet med virussen mistet livet i dag og i går tilsammen.

- Det er helt klart positivt. Det viser, vi stadig har kontrol over situationen. I lyset af at B117 nu fylder to tredjedele af de smittede, er det gode tal, mener Eskild Petersen, adjungeret professor på klinisk institut ved Aarhus Universitet.

Marianne Jelved stopper i politik

Vi slutter med endnu en politisk nyhed, som dog ikke har noget at gøre med coronavirus eller genåbningsplaner.

I dag meddelte en af Folketingets mest erfarne politikere nemlig, at hun ikke vil genopstille ved næste valg. Efter 34 år på Slotsholmen lakker det altså mod enden for de radikales Marianne Jelved.

- Dette her tidspunkt er lige så godt som alle mulige andre til at sige stop, og så bliver det altså nu. Det er på en måde vemodigt, men det er sådan, det er, siger hun til Nordjyske.

77-årige Marianne Jelved har et politisk cv, kun få kan matche. Hun har været politisk leder for Det Radikale Venstre i 17 år, og i meget af den tid var partiet et enormt indflydelsesrigt støtteparti for Poul Nyrup Rasmussens regeringer.

Hun har været økonomiminister, kirkeminister, kulturminister og minister for nordisk samarbejde. Hun har været formand for Folketingets Finansudvalg og medlem af Folketingets præsidium.

Hvad fremtiden byder på for Marianne Jelved, har hun ikke kommenteret på.