Samfund

Kvinder deler historier om skam: - Jeg blev holdt udenfor, fordi jeg havde haft sex med mere end én

TV 2 har talt med fire kvinder, der har delt deres historier under hashtagget #deldinskam.

Kvinder er begyndt at dele deres skam på sociale medier.

Skam over deres seksuelle lyster eller manglende lyster. Skam over at være for tynde. Skam over at være for tykke. Skam over at være fraskilte.

Det er en del af kampagnen #deldinskam, som er startet af Nilgün Erdem og Souha Al-Mersal i samarbejde med Kvinfo.

- Souha og jeg snakkede om, at vi selv har manglet forbilleder, da vi voksede op. Der var ingen kropsaktivister, der turde tale om strækmærker og behåring. Og der var ingen minoritetskvinder, der talte om den skam, der kan være forbundet til at have en seksualitet før ægteskabet eller at være fraskilt, siger Nilgün Erdem, der er forfatter og pædagogisk antropolog.

Derfor opfordrer de kvinder til at dele historier under hashtagget #deldinskam.

- Når kvinder deler beretninger og læser beretninger fra andre kvinder, som har oplevet noget lignende dem selv, kan de forhåbentlig reflektere over, hvorfor de føler skam og gøre sig fri af skammen, siger Souha Al-Mersal, der er journalist og vært på podcasten ’Skamløs’.

TV 2 har talt med fire kvinder, som har valgt at dele deres historier.

- Jeg blev holdt udenfor, fordi jeg havde haft sex med mere end én

Nadja Kuszon er 34 år og uddannet sexolog. Bor i Helsinge.

Nadja Kuszon er sexolog og terapeut.

- Jeg gik i 9. klasse og havde en super sød drengeven. Vi var sammen. Han var den anden fyr, jeg havde sex med. Jeg tror altid, jeg har været moden af min alder og syntes, det var sjovt at tale om drenge og sex. Det er nok også derfor, jeg er uddannet sexolog i dag.

- Efter vi havde været sammen, hængte min søde drengeven ud med de andre drenge, og de blev så blevet enige om, at jeg var billig.

- Jeg kan ikke huske, hvem der fortalte mig det, men jeg kan huske, jeg blev rigtig ked af det og vred. Jeg fik også sagt noget uheldigt for at forsvare mig selv - at han var dårlig i sengen eller noget i den stil.

- Efter episoden begyndte jeg at blive holdt udenfor og ignoreret på skolen. Mine veninder og de piger, der var en del af gruppen, talte til mig, og de fortsatte med at komme til festerne, som jeg ikke længere blev inviteret til. Drengene var sure på mig - det var mig, der var forkert.

- Grunden til, at jeg har valgt at dele min historie, er, at jeg gerne vil gøre op om med den seksuelle skam, der er forbundet med at være kvinde. Kvinder bør både accepteres, hvis vi har en fri seksualitet, eller hvis vi ikke har lyst til sex. Det ligger mig meget på sinde, siger Nadja Kuszon.

- Jeg blev voldtaget, men delte det ikke med nogen

Jorinde Wiese er 26 år og studerer kinesisk. Bor i Freiburg i Tyskland.

Jorinde Wiese fortalte først om sine oplevelser seks år efter, de havde fundet sted.

- Jeg blev voldtaget oralt i en skov i 2013, da jeg var 19 år og gik på højskole.

- Jeg delte ikke episoden med nogen, selv om det var meget traumatisk. Jeg følte mig meget alene, og jeg tænkte ”er det virkelig sådan, man har sex”. Det gik op for mig senere, at det ikke er sådan.

- Dengang var skammen meget voldsom, men jeg pressede det bare ned og ned. Jeg satte første gang ord på min oplevelse i 2019, hvor jeg delte den, da jeg optrådte med poetry slam. Det var en befrielse at sætte ord på.

- Jeg har levet med så meget skam i min krop, men jeg er færdig med at skamme mig. Det er rigtig hårdt at gå rundt med alene, og jeg vil ikke have at andre går igennem det samme som mig. Derfor deler jeg min historie, siger Jorinde Wiese.

- Jeg skammede mig over, at bryllupsplanlægningen ikke var ren lykke

Camilla Boutrup Mathiasen er 28 år og studerer dramaturgi. Hun bor i Aarhus.

Camilla Boutrup Mathiasen blev gift i 2019. I dag er hun lykkeligt gift.

- Da jeg blev forlovet og skulle planlægge mit bryllup, følte jeg, at det skulle være den lykkeligste tid i mit liv.

- Men det var det ikke, og det skammede jeg mig over. Jeg skammede mig over ikke at passe ind i det billede og de forventninger, jeg følte, der var til mig.

- Under planlægningen ville jeg bare have det hele overstået, så jeg kunne få min mand.

- Og hold fast hvor er det ensomt, når man står som den eneste brud midt i en verden fyldt med fortællinger om de perfekte bryllupper i film, bryllupsmagasiner og på sociale medier.

- Jeg følte mig forkert. Jeg følte mig ensom. Jeg følte mig frustreret. Jeg skammede mig også over alle de følelser, der ikke var ren lykke.

- Efter brylluppet blev jeg ramt af ret voldsomt stress og blev sygemeldt. Jeg kobler det rigtig meget sammen.

- Jeg har delt mine oplevelser på Instagram, fordi jeg synes, bryllupsskammen er vigtig. Ved at dele min historie har jeg fundet ud af, at andre har haft lignende oplevelser. Men man føler sig meget alene og ensom, når man står i det.

- Jeg tror, det havde hjulpet mig, hvis jeg havde vidst, at jeg ikke var alene med mine følelser, siger Camilla Boutrup Mathiasen.

- Jeg er født i Danmark, men står med en fod i hver lejr

Sharangka Manokaran er 33 år og studerer til psykoterapeut. Hun bor på Østerbro i København.

Sharangka Manokaran er både dansk og tamilsk, men oplever, at både danskerne og tamilerne ikke har forståelse for den anden nationalitet.

- Jeg er både dansker og tamiler, og det har jeg ikke oplevet, at der har været forståelse for hverken hos danskerne eller tamilerne. Derfor har jeg skullet gemme den del af mig væk, som ikke lige passede ind i det fællesskab, jeg var i. Det var enormt ubehageligt.

- For eksempel har jeg oplevet, at jeg har danske venner, som har sagt "kan du ikke lige prøve at sige noget på tamilsk", og så kan jeg godt føle mig som en cirkusklovn, der skal underholde.

- Jeg har også oplevet, at danskere har gjort nar af den indiske accent, når indere snakker engelsk, og det er trættende at høre på. Jeg kan mærke, at det gør, at jeg prøver at fremstå som en, der ikke har noget at gøre med brune mennesker, selvom jeg er brun.

- Og hos tamilerne bliver man stemplet som forkert, hvis man eksempelvis har en kæreste.

- Skam kan gøre, at man hver især sidder med en følelse af ikke at passe ind. Det dræner en for livsenergi, og det er benhårdt at være i, så skam er noget, der skal tales om, for at den letter.

- Det er enormt hårdt og ensomt, når jeg skal redigere mig selv, alt efter hvem jeg er sammen med for at sikre mig, at jeg er en del af fællesskabet.

- Det er ofte, at dem, der siger fra, bliver opfattet som aggressive eller ude med riven. Men dem, der bliver sagt fra overfor, har altid mulighed for at lytte og tage det, der bliver sagt, til efterretning i stedet for at gå i forsvarsposition. På den måde kan vi starte en samtale fremfor at råbe til hinanden fra hver vores lejr.

Souha Al-Mersal, der er journalist og vært på podcasten ’Skamløs’ og en af de to initiativtagere til projektet forklarer, at det har været kvindernes mål med kampagnen at forsøge at skabe solidaritet og forståelse på tværs blandt kvinder med forskellige etniske, religiøse og kulturelle tilhørsforhold.

Afsnittet med Sharangka Manokaran er tilføjet 24. februar klokken 17.00.