Danmark holder vaccinegeneralprøve på fredag – sådan vil det foregå

16x9
Rekorden for flest vaccinerede danskere på en dag ligger på lige under 20.000. Det tal bliver højere på fredag. Foto: TV 2 Grafik / Colourbox

I én region vaccinerer man alle fra ét vaccinationscenter, mens to andre vaccinerer fra syv forskellige steder. 

På fredag skal tusindvis af danskere være en del af et vaccineeksperiment, når landets fem regioner skal vaccinere så mange som muligt på en dag.

For i det, som statsminister Mette Frederiksen (S) kalder "et storskalaforsøg", skal det undersøges, hvor systemet bliver presset, når vaccineudrulningen bliver skaleret op.

Noget, der er relevant, hvis regeringens mål om, at 400.000 danskere dagligt skal kunne vaccineres fra marts, skal blive til virkelighed.

Sundhedsstyrelsen oplyser i en mail til TV 2, at der er tale om "en skrivebordsøvelse", hvor man skal afprøve organiseringen og kapaciteten på de vaccinationscentre, man har i regionerne. Så selvom der er tale om noget lavere tal end drømmescenariets flere hundredetusind, kan opskaleringen give en indikator på, hvordan systemet fungerer.

Og timingen af generalprøven er ikke tilfældig.

- I uge 8 er der relativt mange vaccinedoser til rådighed for vaccinationsindsatsen, og det er et tidspunkt inden overgangen til den kommende periode med vaccinationer i større skala, skriver Sundhedsstyrelsen.

Regionerne griber det forskelligt an på fredag – i én region vaccinerer man fra ét vaccinationscenter, mens man i en anden vaccinerer fra syv forskellige steder.

Få overblikket her:

Hovedstaden.
Hovedstaden. Foto: TV 2

Region Hovedstaden

5000 vaccinationer

Her er det vaccinationscentret i Øksnehallen, der danner rammen for kapacitetsforsøget. Planen er, at 5000 mennesker skal vaccineres, og de har allerede modtaget en invitation. Strategien er her at teste den maksimale kapacitet for et enkelt testcenter, og det gør man med borgere fra målgruppe to, tre, fire og fem.

Indtil videre har man maksimalt vaccineret 1000 personer på en dag i Region Hovedstaden.

Når vaccinationen i Region Hovedstaden bliver maksimal, er planen, at der skal kunne vaccineres mellem 25.000 og 30.000 borgere dagligt på i alt seks vaccinationscentre.

Nordjylland.
Nordjylland. Foto: TV 2

Region Nordjylland

4500 vaccinationer

I Region Nordjylland vaccinerer man cirka 5000 borgere på fredag. Doserne kommer fra ugens leverancer, som man har gemt til sidst på ugen.

2500 af dem vaccineres i Aalborg på Håndværkervej, 1500 borgere får et stik i Hjørring i Bagterphallen og omkring 1000 medarbejdere bliver vaccineret på Aalborg Universitetshospital. Det er personer fra målgruppe tre til målgruppe seks, der bliver vaccineret.

Målet er, at man kan vaccinere 10.000 nordjyske borgere dagligt. Til den tid skal der være op mod 12 vaccinationssteder i brug i regionen, og de tre steder, der er med på fredag, tester deres maksimale kapacitet.

Midtjylland.
Midtjylland. Foto: TV 2

Region Midtjylland

9200 vaccinationer

I Midtjylland regner man med at vaccinere 9200 personer i løbet af fredag. De skal findes i målgruppe to, tre og fem, og flest skal have et stik på Aarhus Universitetshospital.

Modsat i i hovedstaden har man spredt doserne ud, så der bliver vaccineret fra syv forskellige vaccinationscentre i Region Midtjylland.

Det skyldes, at man endnu ikke har ét center, hvor kapaciteten er så stor, at det ville give mening.

I Aarhus er makskapaciteten 3000 daglige vaccinationer, oplyser regionen.

Målet er, at der skal kunne vaccineres mellem 21.000 og 23.000 midtjyder hver dag. Indtil videre er det højeste antal vacciner lige under 6000.

Sjælland.
Sjælland. Foto: TV 2

Region Sjælland

5480 vaccinationer

Det samlede antal vaccinationer af borgere i regionen er 3980. De får et stik mellem klokken 08 og 22 på fredag.

2840 af dem skal vaccineres i Næstved, og 1140 personer får et stik i Holbæk.

De knap 4000 personer skal findes i målgrupperne to, tre og fem.

Der bliver vaccineret fem til seks gange flere, end der tidligere har været vaccineret på en enkelt dag i Arena Næstved og to til tre gange flere, end der tidligere har været vaccineret på en enkelt dag i Holbæk Sportsby, oplyser regionen.

Derudover er planen at vaccinere 1500 af regionens frontpersonale på sygehusene Nykøbing Falster, Slagelse, Holbæk og Roskilde.

Syddanmark.
Syddanmark. Foto: TV 2

Region Syddanmark

9000 vaccinationer

Hos Region Syddanmark skal 9000 personer have et stik med coronavaccinen fredag. Den dag, hvor man hidtil har vaccineret flest, lå vaccinationstallet på 4469 personer.

Det vil foregå på syv vaccinationscentre i regionen, heriblandt fra Odense Universitetshospital, i Svendborg på Ryttervej og på Sygehus Lillebælt.

Bookingkaos kan spænde ben

Formålet med fredagsforsøget er at se, hvor systemet bliver presset, når flere danskere lægger arme til et stik.

Thomas Birk Kristiansen, der er praktiserende læge og formand for Patientdataforeningen, ser flere forskellige dele af kæden, hvor der kan opstå flaskehalse.

En del af dem ligger, allerede inden folk er mødt op til vaccinationen.

- Første flaskehals er at få kommunikeret til de rigtige mennesker, at de skal være på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, siger han.

Som det er lige nu, modtager man en invitation til vaccination i E-boksen, der kræver et login med NemID, før man kan gå ind på vacciner.dk og bestille en tid til vaccination. Alternativt får man invitationen med fysisk brev og skal bestille tid via telefon. De mange led gør det indviklet for de fleste, især når der er rift om tiderne.

Derefter skal folk finde hen til det sted, hvor de skal vaccineres. I takt med at det i højere grad bliver yngre og raskere grupper, bliver den del nemmere. Men der er stadig udfordringer i forhold til transport og parkeringsforhold.

Man skal sørge for at gøre processen "så fintmasket som muligt", mener Thomas Birk Kristiansen.

Ifølge ham er det en mulighed at få apotekere, praktiserende læger og tandlæger til at vaccinere en del af os.

Et slags åbent hus

Ellers peger Thomas Birk Kristiansen på en anden løsning, hvor skalaen er større, og modellen er enklere. Den model er særligt relevant, jo længere ned i vaccinekøen, vi kommer.

- Det kan sammenlignes med en form for åbent hus, siger han.

Her er det de store centre, som er rammen. I stedet for et kort, forhåndsbooket tidsinterval for hver enkelt person, bør man melde ud, at enkelte årgange skal vaccineres på særlige dage.

De forskellige grupper kan så møde ind til et center, hvor der er lang åbningstid, meget personale og stor kapacitet. På den måde undgår man de værste flaskehalse, lyder det fra Thomas Birk Kristiansen.

- Det er stort og simpelt, relativt gennemskueligt, og man kan planlægge langt ude i fremtiden.

Sprængfarlig smitterisiko

Derudover skal steder, hvor man både vaccinerer mod og tester for coronavirus, være særligt opmærksomme på at adskille de to ting grundigt. For jo flere mennesker, der står i vaccinekøen, jo større bliver smitterisikoen.

- Det er en sprængfarlig cocktail, siger han.

Uanset hvad er det klogt at teste kapaciteten på forhånd, mener Thomas Birk Kristiansen.

- God logistik afhænger af rigtig proportionering. Og selvom man måske ikke rammer rigtigt hele vejen, kan man komme nogle af problemerne i forkøbet på den her måde, siger han.