Coronavirus

Bornholm bliver en forsøgs-ø: - Det er jo en megaboble, siger professor

På Bornholm kigger de ind i den genåbning, de fleste af os går og drømmer om, med både åbne skoler og frisører.

Snart kan bornholmerne måske se frem til en lidt mere almindelig hverdag, end de fleste danskere har oplevet i lang tid.

Den såkaldte indsatsgruppe, som også inkluderer sundhedsmyndighederne, er nået frem til, at visse butikker og udendørs aktiviteter kan genåbne landet over, men på Bornholm har indsatsgruppen indstillet, at de kan tage skridtet videre.

Hvis regeringen vælger at følge gruppens anbefalinger, vil ikke blot uddannelser for alle klassetrin åbne, det samme gør de liberale erhverv – og tilmed bliver forsamlingsforbuddet hævet fra fem til ti personer.

'Klippe'-øen

Som det eneste sted i Danmark ligner det, at de liberale serviceerhverv får mulighed for at åbne. Det gælder blandt andre frisør Laura Falk, der er klar til at tage hul på en mere end tre uger lang venteliste.

- Jeg er ærgerlig på mine kolleger i resten af Danmarks vegne, men er selvsagt glad for, at jeg kan få lov at genåbne, siger hun til TV 2.

Med indsatsgruppens indstilling fulgte der dog også et krav om at tjekke kunderne for en negativ coronatest eller et endt vaccinationsforløb. Og selvom tiltaget blandt andet er med til at sikre hende selv og hendes medarbejdere, ærgrer det frisøren.

- Jeg bryder mig ikke om, at vi skal agere politibetjente og kontrollere folk. Jeg er overbevist om, at kunderne ville blive væk, hvis de er syge, siger Laura Falk.

Hun understreger dog samtidigt, at hun selvfølgelig vil følge reglerne.

Vil være vaccinations-ø

Udover kravet om en negativ test eller et endt vaccinationsforløb før en frisøraftale, er der ifølge indsatsgruppen en række forudsætninger for genåbningen. Eksempelvis bør alle bornholmere blive testet minimum en gang om ugen.

- Det er en stor opgave at få testet op mod 40.000 borgere om ugen, men jeg er ganske overbevist om, at det er en opgave, vi kan løse, siger Thomas Thors (S), der er borgmester i Bornholms Regionskommune, til TV 2.

Og i forhold til de mange andre danskere, der næppe kommer til at nyde de samme friheder som borgerne på Solskinsøen, er budskabet klart.

- Alle er velkomne, om det er for at nyde naturen eller en tur til frisøren. De skal bare sørge for, at de har en negativ coronatest, siger Thomas Thors.

Allerede nu gælder det, at uanset hvordan man transporterer sig til øen, skal der fremvises en negativ coronatest. Og netop det er en medvirkende årsag til, at de nu får mulighed for at åbne mere op, mener borgmesteren.

- Vi har ingen kommunegrænser, og vi har længe været underlagt både de danske og de svenske restriktioner. Vi er en slags test-ø, og det er en rigtig god ide. På sigt håber jeg også, at vi kan blive en vaccinationstest-ø, siger han.

En megaboble

Borgmesteren har ret, når han kalder Bornholm for en test-ø eller en forsøgs-ø, for det er lige præcis den beskrivelse professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet Jens Lundgren vil bruge, hvis indsatsgruppens indstillinger følges.

- Det er jo en megaboble, vi snakker om her, fordi smittetrykket er så lavt på Bornholm, og her forsøger man nu at åbne op, fordi det er en isoleret ø, hvor pendlingen ud og ind er meget begrænset. Det er også prøvet i andre lande på meget isolerede samfund, siger han til TV 2 BORNHOLM.

Men hvis ikke forsøget skal ende med en eksplosion i smittetallene, er det vigtigt, at myndighederne er ekstra opmærksomme på at få brudt smittekæderne, inden de vokser sig store. Her er testning og smitteopsporing fuldstændigt afgørende, forklarer professoren.

- Det er afgørende vigtigt, at befolkningen er med på, at for, at det kan lade sig gøre, skal alle smittekæder – eller langt hovedparten af dem – identificeres ved testning. Samtidig skal man i karantæne, hvis man er udsat for smitte, og hvis man er smittet, skal man selvfølgelig i isolation, siger Jens Lundgren.

Blå blok forlod forhandlinger

Uanset om man er borgmester, erhvervsdrivende, efterskoleelev eller noget helt andet, bliver der med stor sandsynlighed kigget med drømmende øjne mod Bornholm i disse dage.

I sidste ende er det dog ikke indsatsgruppen, der træffer nogen beslutninger, men regeringen og Folketinget.

Og tirsdag aften stod det klart, at en aftale om en gradvis genåbning af landet bliver uden støtte fra blå blok, der tirsdag aften har forladt mødet med Folketingets øvrige partier.

Fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, lød det, at partierne er blevet "smidt ud" fra forhandlingerne. Mens det fra de Søren Pape Poulsen (K) lød, at regeringen ikke lagde op til reelle forhandlinger.

Ifølge regeringen bliver det meldt ud onsdag, hvordan den delvise genåbning af landet kommer til at se ud fra marts.