Coronavirus

Testpersonale kørte forgæves over 700 gange

Testene kan være med til at sikre nogle "smittefrie rum", siger speciallæge og lektor. Han kan ikke forstå den manglende opbakning.

Øgede muligheder for tests er en del af vejen til en mindre restriktiv hverdag, så smitte kan blive opdaget, inden den har nået at få alt for meget medvind.

Derfor indførte man i slutningen af januar, at mobile testenheder skulle køre ud til eksempelvis bosteder, daginstitutioner, plejehjem og andre arbejdspladser, hvor de ansatte er i tæt kontakt med andre personer.

Men flere af testudbyderne beretter ifølge Politiken om, at køen til at blive testet er meget kort – eller nogle gange helt udeblevet.

Carelink, der står for tests i Region Syddanmark, har ifølge avisen kørt ud til over 700 steder, hvor interessen for at blive testet den dag var ikke-eksisterende.

- Vi har kørt 741 ’nulture’ de første to uger af februar. Det vil sige en tur, hvor vi kører ud i bil og stiller op med testpersonale et sted, og hvor ingen lader sig teste. Det har været meget ineffektivt, siger Brian Rosenberg, administrerende direktør i Carelink, til Politiken.

Ifølge avisen har Carelink kørt i alt 2.556 ture i perioden. Det svarer altså til, at testudbyderen er kørt hjem med et bagagerum fyldt med ubrugte tests 28 procent af gangene.

Ifølge Falck, der også administrerer tests, er det mellem 30 og 50 procent af de medarbejdere, der er bestilt tests til, der bliver testet, og ifølge SOS Danmark er det kun mellem 10 og 20 procent af plejehjemspersonale, der bliver testet, når muligheden byder sig.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) sagde ellers på et pressemøde om teststrategien i sidste uge, at flere danskere skal vænne sig til at blive testet to gange ugentligt som et led i genåbningsplanen.

Men hvad betyder denne manglende villighed til at blive testet så?

Læge: Forstår ikke manglende opbakning

Christian Wejse er speciallæge på Aarhus Universitetshospital og lektor på Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet. Han har svært ved at forstå, hvorfor der er nogen, der ikke vil lade sig teste.

- Hvis man skal sætte det helt skarpt op i den situation, vi er i lige nu, så er det jo sådan set lige før, at alternativet til den her udbredte testhyppighed er en nedlukket arbejdsplads, og derfor kan jeg ikke forstå, at der mangler opbakning, lyder det.

Han mener, at langt de fleste danskere ønsker genåbning, og han er enig i Heunickes tanke om, at tests i stor stil vil være en vej til lempelse af restriktionerne.

Tests kan være med til at sikre nogle ”smittefrie rum” for dem, der møder ind på arbejde.

- Det er for at vide, at selvom vi møder mange på samme arbejdsplads og er i tæt kontakt og kan smitte hinanden, prøver vi at håndtere det ved at teste to gange om ugen for at undgå en situation, hvor der er nogen, der går i dagevis og smitter, siger Christian Wejse.

- Hvis du melder dig ud af det, siger du også, at du ikke er interesseret i at beskytte dine kollegaer mod en eventuel smitte. Så det, synes jeg da, er ærgerligt.

Ifølge Politiken fortæller kommunerne, at den manglende opbakning til tests skyldes, at de ansatte synes, næsetestene er ubehagelige.

- Jeg har stået selv og kørt den der pind halvvejs ind i hovedet hver dag, da smitten var mere udbredt. Det er ikke behageligt, men det er noget, man kommer over, siger Christian Wejse.

Nyt om restriktioner mandag

Fredag eftermiddag meldte myndighederne ud, at alle skoler og daginstitutioner i Kolding skal holde lukket fra mandag.

Og det er formentlig noget, vi skal lære at leve med, var meldingen fra Magnus Heunicke på Facebook søndag.

- Vi skal være klar til hurtige lokale nedlukninger, som vi netop nu gør i forbindelse med udbrud i Ishøj og Kolding. Her er jeg klar til at reagere over for andre udbrud, når de viser sig, og jeg vil gerne takke lokalbefolkningen for at hjælpe til med at blive testet og slå smitten ned, skrev han.

Udmeldingen kom samtidig med, at statsminister Mette Frederiksen (S) varslede, at der ville komme nyt om restriktioner og udsigten til en genåbning mandag.