Mange butikker kan åbne, mens afgangselever i dele af landet kan vende tilbage, siger ekspertgruppe
- Vores indstilling er selvfølgelig, vi skal åbne det her samfund op så meget, som det er muligt, siger Magnus Heunicke.
Butikker op til 5000 kvadratmeter og udendørs aktiviteter kan genåbne, og afgangselever i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm kan komme tilbage i skole.
Sådan lyder konklusionen fra den ekspertgruppe, der har regnet på, hvordan smitten vil udvikle sig, hvis restriktionerne lempes.
Det fortæller sundhedsminister Magnus Heunicke (S).
- Vores indstilling er selvfølgelig, vi skal åbne det her samfund op så meget, som det er muligt, siger han.
- Udfordringen er, at hvis vi åbner hele samfundet, kan vi se, at smitten vil løbe løbsk. Og så kan vi se, at kapaciteten i sundhedsvæsnet i antal indlagte vil langt overskrides.
En belastning, der kan håndteres
Ekspertgruppen vurderer, at der er plads til en gradvis åbning i løbet af de kommende uger.
I beregningerne står der, at en national åbning af udvalgsvarerbutikker og af udendørs idræt- og foreningsaktiviteter "forventes at medføre en belastning af sygehuskapaciteten, som vil kunne håndteres."
Om skoleeleverne er vurderingen, at man ikke kan åbne på nationalt plan, og derfor bliver det i Nordjylland, Vestjylland og på Bornholm, hvor smitten med den britiske coronavariant er mindst, at man igen kan komme i skole.
- Vi er nødt til at tage uddannelsesområdet i nogle etaper regionalt. Hvis det går, som vi håber, kan man gradvist tage de næste landsdele. Men vi skal være hurtige til at lukke ned igen, siger Magnus Heunicke.
For efterskolerne foreslår ekspertgruppen, at alle elever kan komme tilbage i de udvalgte områder. Det vil så ske under særlige forholdsregler, siger Magnus Heunicke.
- Der vil så være nogle krav til efterskoler, fordi man bor tæt sammen og er tæt sammen. Men hvis man bor i det nordjyske, så vil de kunne genåbne tidligere end resten af landets efterskoler, siger Magnus Heunicke.
- Jeg ved godt, det er træls, men vi er nødt til at gøre det forsvarligt.
Ordfører har en del spørgsmål
De Konservatives sundhedsordfører, Per Larsen, er umiddelbart positiv over indstillingerne.
- Det her er noget af det, vi har efterlyst. At man får åbnet op for nogle af butikkerne og får flere elever i skole igen, siger han.
Tirsdag er der møde med Folketingets partier, hvor indstillingerne skal drøftes. Her har Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, en "del spørgsmål":
- Jeg kan for eksempel ikke se, at de har kigget på Lolland-Falster, hvor de har få smittede. De er slet ikke omtalt. Og heller ikke en forklaring på, at man ikke kan åbne alle efterskoler, siger hun til TV 2
Stor kommende stigning
Magnus Heunicke forventer, at der vil være omkring 900 indlagte i april, før kurven knækker på grund af forårsvejret og effekten fra tusindvis af vacciner
Det fremgår også af de beregninger, der her til aften er blevet sendt til Folketingets partier. I mailen fra Sundhedsministeriet står der:
- Regeringen noterer sig, at Indsatsgruppens, herunder sundhedsmyndighedernes, anbefaling vedrørende gradvis og geografisk genåbning til og med påske skønnes at indebære, at der medio april vil være samlet set ca. 870 indlagte med covid-19, som følge af den foreslåede nationale genåbning, der er vurderet af den matematiske modelgruppe, samt den foreslåede geografiske genåbning.
Herunder kan du læse indstillingerne: