Samfund

Dumle-slikkepinden udgår - se listen over ikonisk slik vi også har sagt farvel til

Slikkepinden fra Dumle har i mere end 60 år været fast inventar i slikposerne til børnefødselsdage. Nu er det slut.

Mange danskere er vilde med smagen af slikkepinden fra Dumle, der består af lækker, fløjlsblød karamel overtrukket med lys chokolade.

Men snart vil den ikke være andet end et minde.

Efter mere end 60 år stopper Fazer nemlig produktionen af den ikoniske slikkepind.

Det skyldes, at håndværket og opskriften er så unikt, at slikkepinden ikke kan produceres effektivt og bæredygtigt, oplyser Fazer i en pressemeddelelse.

- Maskinen, der producerer Fazer Dumle-slikkepinden, skal betjenes med håndkraft og kræver reservedele, som ikke er til at opdrive mere. Derfor er det tid til at sige farvel, oplyser Christina Frænde, som er Marketing Manager hos Fazer Danmark.

Sliktrends følger samfundets trends

Dumle-slikkepinden er langt fra det eneste populære stykke slik, der er udgået gennem tiden.

Ifølge Katrine Emme Thielke, som er digital rådgiver, foredragsholder og indehaver af slikleksikon.org, følger sliktrends samfundets trends. Derfor sker det jævnligt, at nogle produkter forsvinder fra hylderne.

- Slik kan udgå af mange grunde. De typiske er faldende salg, at produktet ikke længere overholder gældende regler, eller at navnet er forældet, siger hun.

Særligt det sidste er der mange eksempler på.

Herunder kan du se en liste over noget af det slik, der engang fyldte butikshylderne, men nu kun kan købes online eller helt er udgået.

Slik vi har vinket farvel til

 1. Slikcigaretter

  I 00'erne var både chokolade- og tyggummicigaretter et stort hit blandt danske børn.

  I takt med, at der kom mere fokus på, hvor usundt rygning er, blev de dog udfaset i de fleste butikker. I dag er det stadig muligt at købe slikcigaretter på nettet. 

 2. 'Store Babser' og 'Dyt i Bamsen'-vingummi

  'Kloak Slam', 'Frække Numser', 'Store Babser', 'Dyt i Bamsen' og 'Hundeprutter'. Listen over tidligere navne på BonBon-slik er lang. 

  I 2001, da BonBon blev overtaget af Toms, var det dog slut med de politisk ukorrekte navne. Flere af slikposerne udgik, og andre fik nyt navn såsom 'Andemad' eller 'Cirkusbamser'. 

 3. Slikmuslinger

  Det tog en krig at få bolsjet ud af muslingeskallen, der var lavet af plastik. Men børnene var vilde med det alligevel. 

  Muslinge-bolsjerne var særligt poulære i 70'erne og 80'erne, men med tiden fandt man ud af, at det ikke er særlig smart, at børn sutter på plastik. Derfor kan de kun købes i enkelte fysiske butikker og på nettet. 

 4. 'Lange Jan'

  Lange Jan var en særdeles populær karamelstang med frugtsmag. 

  Navnet 'Lange Jan' blev dog opfattet som upassende af flere, og derfor forsvandt produktet langsomt fra hylderne i 00'erne. I dag kan 'Lange Jan' dog stadig købes over nettet i flere forskellige smagsvarianter. 

 5. Campino-bolsjer

  Ligesom smagen af Dumle slikkepind er nem at genkalde, kan de fleste genkalde sig smagen af Campino-bolsjet. Et sødt bolsje med smag af jordbær og yoghurt. 

  Det havde sin storhedstid i 90'erne og 00'erne, men i dag skal du på nettet, hvis du vil have fat i en af de søde sager.