Coronavirus

Partier og firmaer kræver svar fra myndighederne om brug af spyttests

Danske virksomheder vurderer selv deres spyttests som sikre og billige, men har ikke kunnet komme i kontakt med de danske myndigheder.

Statsminister Mette Frederiksen ser ugentlige coronatests som et alternativ til nedlukningen – både nu og fremover.

Alligevel oplever danske producenter og forhandlere af de skånsomme spyttests problemer med at komme i dialog med sundhedsmyndighederne.

Virksomhederne selv mener, at den alternative testvariant er både sikker og billig. Myndighedernes manglende reaktion får nu kritik fra politisk hold.

- Det er ærgerligt, hvis vi har adgang til en test, der fungerer så let og skånsomt, og det er kritisabelt, hvis regeringen ikke har villet se på den mulighed. Det vil jeg tage op med ministeren, siger Kirsten Normann Andersen, sundhedsordfører i støttepartiet SF, til TV 2.

En lille katastrofe

Der findes forskellige typer af spyttests. Både en hurtig udgave, hvor man efter at have spyttet i et glas kan få svar efter 12 minutter. Og så en test, hvor spytprøven sendes til et laboratorie, der herfra undersøger prøven for corona.

De danske virksomheder Eurofins, Pentabase og UMS er alle eksempler på forhandlere af spyttests. De er også alle eksempler på virksomheder, der har svært ved at komme igennem til de danske sundhedsmyndigheder.

- Det er en lille katastrofe. Vi kunne have stået i en situation, hvor vi kunne have testet mange flere personer meget hurtigere, meget sikrere og meget billigere, end vi gør i dag, lyder det eksempelvis fra Ulf Christensen, der er administrerende direktør i biotekvirksomheden Pentabase, der også udbyder PCR-tests til firmaer og private.

Administrerende direktør i Eurofins Svend Aage Linde er frustreret over, at de danske sundhedsmyndigheder ikke reagerer, når virksomheden henvender sig.

- Jeg håber, at man vil begynde at lytte til, at vi har en spændende og brugbar metode, siger Svend Aage Linde.

Haster med en godkendelse

I blå blok ser man ligeledes stort potentiale i at bruge spyttests.

Sophie Løhde, der er politisk ordfører i Venstre, sammenligner myndighedernes tilbageholdenhed med, da også lyntesten skabte skepsis.

Hun opfordrer til hurtigst muligt at få lavet en undersøgelse af spyttestenes nøjagtighed - og dermed også en undersøgelse af, om de kan blive en del af Danmarks testprogram.

- Det er hurtigt, det er langt mere skånsomt, og det er markant billigere. Det haster med en godkendelse fra myndighederne, siger hun til TV 2.

Kirsten Normann Andersen understreger også, at det er en forudsætning, at der rent faktisk er evidens for, at spyttestene er tilstrækkeligt præcise, hvis de skal tages i brug. Men særligt udsigten til at slippe for en vatpind op i næsen kan få flere til at lade sig teste, mener sundhedsordføreren.

- Det kan blive en game changer, hvis vi får en test, hvor vi kan nøjes med at spytte. Det, tror jeg, vil få mange flere til at lade sig teste, siger SF'eren.

- Vi har produktet, som kan gøre en forskel

Svend Aage Linde står på mål for, at virksomhedens spyttests er lige så præcise som PCR-tests.

Han foreslår, at man kører et parallelt testforløb, hvor man ude i de hvide telte både lader personer gennemgå en PCR-test og en spyttest. På den måde kan man sammenlige nøjagtigheden, siger han.

- Vi har produktet, som kan gøre en forskel, siger han.

Flere steder i udlandet bliver spyttests brugt af myndighederne. Eksempelvis som forsøg i en børnehave i Italien og på et universitet i Belgien. Og i Spanien bruges der spyttests, der sælges igennem det danske firma UMS.

TV 2 har forsøgt at få svar fra Region Midtjylland, der står for udbuddet af kviktest, på, hvorfor de ikke har gjort mere for at undersøge mulighederne med spyttest. Regionsrådsformand Anders Kühnau har ikke haft mulighed for at stille op.

Ligeledes har TV 2 forsøgt at få svar fra sundhedsminister Magnus Heunicke og Socialdemokratiets sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, men heller ikke det har været muligt.

Sundhedsministeriet oplyser, at myndighederne undersøger, om spyttests også skal bruges i Danmark.