Coronavirus

Østrigs militær har sat Tyrol under særlig overvågning

Frygten for virusmutationer har fået de østrigske myndigheder til at kræve coronatest af alle, der kommer fra Tyrol.

Den dukker op efter et af de mange sving på hovedvej B161 fra Kitzbühel mod Salzburg, kontrolposten.

Militærpoliti-betjente i neongrønne sikkerhedsveste vinker bilisterne ind til siden, og efter et høfligt ”Servus” (goddag, red.) beder de om attesten.

En negativ coronatest forstås, som nu i 10 dage har været et krav, når man forlader den østrigske forbundsstat Tyrol med de kendte skisportssteder Ischgl, St. Anton og Sölden.

- Helt ærligt noget lort, lyder det uforbeholdne svar fra kok Klaus Bratusek, da TV 2 forsøger at få en kommentar til den nye interne grænse, som er opstået i Østrig.

Det er forbundsregeringen i Wien, som har sat militæret ind mod smittefaren fra skiområderne i delstaten Tyrol, der grænser op til Tyskland, Italien og Schweiz.

Ikke bare ved landevejene bliver der kontrolleret. Også ved alle tog- og flyforbindelser bliver der holdt øje med, at alle, der forlader Tyrol, har ladet sig underkaste en covid-19-test.

Den afrikanske trussel

Når skisportsområderne i Østrig igen er i fokus som et hotspot for coronasmitten, er det på grund af frygten for den særlige sydafrikanske virusmutation B1351. Intet sted i Europa har den særligt smitsomme variant bredt sig som her i Tyrol med indtil videre næsten 600 tilfælde.

Frygten for mutationerne har fået nabolandet Tyskland til at indføre skærpet kontrol og krav om coronatest ved grænseovergangene til Østrig. Det samme har Italien gjort.

De første meldinger om virusmutationernes udbredelse ligger flere uger tilbage, og koncentrerede sig især om kommunen Schwaz, der ligger 20 minutters kørsel fra Innsbruck. Intet mindre end 60 procent af alle sydafrikanske virustilfælde kan spores til netop dén kommune.

Allerede dengang advarede en lokal ekspert, virologen Dorothee von Laer, om, at den farlige afrikanske udgave af virussen ville sprede sig på samme måde som sidste år, da skisportsteder som Ischgl sendte coronasmitten rundt i Europa.

Der truede med andre ord et ”Ischgl 2.0”, hvis ikke myndighederne greb resolut ind.

Samme konklusion kommer Süddeutsche Zeitungs Østrigs-kender Cathrin Kahlweit til i sin analyse af, hvorfor Tyrol er havnet på listen over "no go-zoner".

- Havde delstatsregeringen i Tyrol i det mindste spærret de områder af, hvor der var mange tilfælde af B1351, ville reaktionen have været: "Fantastisk, de har virkeligt lært af Ischgl!”. I stedet valgte man at iscenesætte sig som syndebuk.

Myndigheder nægtede altså at gribe ind i tide. Resultatet af den tyrolske stædighed blev en magtkamp med myndighederne i Wien, som lokalregeringen endte med at tabe.

Først frarådede forbundskansler Sebastian Kurz’ regering alle rejser til Tyrol. I næste omgang indførte man så kravet om coronatest for alle rejsende fra delstaten.

- B1351 var for stærk en modstander, konkluderer Süddeutsches Cathrin Kahlweit.

Indsatsen har virket

Hvis man skal tro de lokale myndigheder, er det nu lykkedes at stoppe den eksplosionsagtige eksponentielle udbredning af Sydafrika-mutationerne.

Det er blandt andet sket takket være en konsekvent kontaktopsporing, fortæller borgmester Michael Brandl fra mutations-hotspottet Schwaz til Tiroler Tageszeitung.

- Der er dog stadig lang vej igen, erkender borgmesteren.

Foreløbig må indbyggerne i Tyrol altså leve med, at de er under særlig overvågning. Kontrollen på hovedvej 161 og de andre andre udfaldsveje fra Tyrol er nemlig netop blevet forlænget til 3. marts.

De fleste bilister, vi møder ved kontrolposten, tager det dog i stiv arm. Og lidt service-mindede er de dog, de østrigske militærbetjente. For er man kommet afsted uden, så kan man nemlig tage en gratis test på stedet.

- Jeg synes, det er fantastisk, lyder det fra Martha Suttner, en 60-årig pensionist, der jævnligt benytter sig af militærpolitiets testtilbud på landevejen fra Kitzbühel for at kunne komme til at stå på ski:

- Det er totalt godt, man føler sig sikker, og på den måde kan vi alle påtage os en del af ansvaret.

Som noget nyt har myndighederne i Tyrol nemlig indført krav om coronatest for alle skiløbere. Også dét er et led i kampen mod pandemien i skisportsmekkaet, der nu har fået status af farezone.