Coronavirus

Flere læger har taget vacciner til sig selv og ansatte

Berlingske beskriver i artikel en række eksempler på, at læger i Jylland har brugt vacciner på sig selv.

Flere læger i Jylland har valgt at vaccinere sig selv og ansatte med vacciner, selvom andre stod foran dem i køen.

Det skriver Berlingske.

Koncerndirektøren i Region Syddanmark, Kurt Espersen, skriver i et brev til De Praktiserende Læger i Syddanmark, at resultatet er, at beboere ikke har fået den vaccination, de skulle.

- Region Syddanmarks værdier sætter ordentlighed, retfærdighed, overholdelse af aftaler og god dialog i højsædet.

- Ovenstående strider helt imod det. Det er bare ikke en ordentlig og acceptabel adfærd. Man har ladet sårbare, ældre plejehjemsbeboere i stikken, skriver han.

Fik ægtefælle ind til vaccination

Et eksempel er fra plejehjemmet Mødestedet i Grindsted. Her insisterede lægen, der skulle vaccinere, på først at vaccinere sig selv og to medarbejdere, der var til stede. Og efterfølgende en sekretær, der blev tilkaldt udefra. Det endte med, at der ikke var vacciner nok til to beboere.

Et andet er fra plejehjemmet Lyngparken i Varde. Her insisterede en læge på at få fire vacciner til sig selv i stedet for at vaccinere de ansatte på plejehjemmet. Senere på samme plejehjem valgte en læge at bruge vaccine på sig selv, selv om der var otte beboere, der ikke var vaccineret.

Berlingske beskriver også en situation på plejehjemmet Carolineparken, hvor flere læger i en pause vaccinerede hinanden, og hvor den enes ægtefælle kom udefra og fik en vaccine.

Den ansvarlige for fordeling af vaccinerne i Region Syddanmark, Susanne Lauth, kalder ifølge Berlingske situationen "helt utilstedelig".

Formand for de praktiserende læger i Region Syddanmark, Birgitte Ries Møller, skriver i et svar til Berlingske.

- De praktiserende læger har truffet hurtige beslutninger. Nogle af dem var ikke så gode, og det er vi kede af.

Gruppe af kirurger fandt smuthul

De tilfælde, Berlingske nævner, er imidlertid langt fra første gang, læger er snydt foran i køen i Region Syddanmark. I januar kunne TV 2 fortælle, at en gruppe ortopædkirurger på Sygehus Sønderjylland havde fundet et smuthul i systemet og booket vacciner til sig selv.

Det skete, da en kirurg ved et tilfælde opdagede, at han kunne booke vaccinetider på vacciner.dk - det kan man normalt kun, hvis man har fået en invitation i e-boks. Det fortalte han en gruppe kolleger om, og de bookede alle tider, selvom de godt vidste, at de ligesom alle andre ansatte stod til at få en vaccine på hospitalet, når det blev deres tur.

Det medførte hård kritik fra sygehusets ledelse.

- Vaccinerne er i første omgang tiltænkt frontpersonale. Det er op til lederne i de enkelte afdelinger at vurdere rækkefølgen internt i afdelingerne. At nogle læger vælger ikke at følge den strategi, tager sygehuset afstand fra, blev der skrevet i en mail til TV2.

Ledende overlæge Jens Eggers, der er chef for gruppen af ortopædkirurger og også selv blev vaccineret gennem smuthullet, beklagede også forløbet.