Børn er blevet centrum for pandemien – eksperter er bekymrede
Udbrud af coronasmitte på skoler og i institutioner tyder på, at den muterede virus spreder sig langt bedre blandt børn.
Det har i langt tid været en central antagelse i strategien mod coronavirus, at børn ikke særligt let bliver smittet og heller ikke spreder smitten i ret høj grad.
I forbindelse med genåbningen af skolerne for 0. til 4. klassetrin lød det eksempelvis i en udtalelse fra Statens Serum Institut til Videnskab.dk, at "der er tiltagende evidens for, at børn under ti år har en mindre risiko for smitte", og at risikoen for spredning fra børn vurderes at være 50 procent mindre.
Men som den britiske mutation B117 er blevet den dominerende coronavariant i Danmark, er den antagelse blevet udfordret af flere smitteudbrud blandt børn. Mest opmærksomhed har det fået i Kolding, som lige nu er ramt af landets værste udbrud. Et udbrud, der startede på en skole.
Men også i Haslev, Aabenraa og Fredericia har der i de seneste uger været udbrud, der startede i skoler eller institutioner.
Skjulte smittespredere
Der er god grund til at være bekymret, hvis det viser sig, at B117 smitter børn i langt højere grad end hidtidige varianter af coronavirussen, mener flere eksperter. For det mest positive ved børns reaktion på virussen er netop det, der gør smittede børn ekstra farlige for andre.
- Det positive er, at børnene ikke bliver særligt syge, men det skaber en anden situation. For børn kan let blive skjulte smittespredere, hvis B117 smitter børn i højere grad, fortæller Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk epidemiologi ved Roskilde Universitet, til B.T.
Det har eksempelvis udspillet sig i byen Haslev på Sydsjælland. Louise Lund, der er pædagogisk leder på institutionen Lillebo, fortæller til Politiken, at hun sidste søndag fik en mail om, at en pige fra børnehaven var testet positiv. Og selvom institutionen blev lukket ned med det samme, har smitten nået at sprede sig blandt børn, personale og familie.
Louise Lund anslår, at omkring 50 personer er blevet smittet som følge af den ene syge børnehavepige.
- Jeg er rystet og ærgerlig over, at smitte kan have spredt sig så meget i vores institution. Men det viser tydeligt, hvor smitsomme de muterede varianter er. Der skal tilsyneladende ingenting til, før børnene smitter hinanden, også på tværs af vores tre børnehavegrupper, siger hun til Politiken.
Kolding kæmper mod spredning
Endnu værre står det til i Kolding, hvor man ifølge Jydske Vestkysten nu kan spore hele 67 smittetilfælde til udbrud på Brændkjærskolen og Munkevængets Skole. De to skoler blev lukket ned torsdag, inden regeringen fredag besluttede, at samtlige skoler og institutioner i byen skulle lukkes.
Samlet set er der konstateret 250 smittetilfælde i Kolding Kommune den seneste uge, og 77 af de smittede er under ti år. Størstedelen af de øvrige tilfælde kan spores tilbage til udbruddene på netop de to skoler samt Vuggestuen Agtrupvej.
Ifølge Viggo Andreasen kan de hurtige spredninger altså skyldes, at børn ikke får symptomer, og derfor er det vigtigt at blive testet hyppigt, så også de symptomfri tilfælde kan blive fundet og isoleret. Det er en indsats, Kolding Kommune for alvor har taget fat på her i weekenden, og fra mandag er det planen at kunne teste 10.000 dagligt. Det betyder, at samtlige borgere kan blive testet i løbet af seks dage.
Både Viggo Andreasen og Lone Simonsen, der er epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab ved Roskilde Universitetscenter, siger til B.T., at de er i tvivl om, hvorvidt det var den rigtige beslutning at åbne skolerne for de mindste børn, selvom de begge sad med i den referencegruppe, der sagde god for planen.
- Ser vi et til to udbrud mere i landet, bør myndighederne overveje at trække genåbningen af de små klasser tilbage, sagde Viggo Andreasen til TV 2 i fredags.
Forskellige meldinger ude i verden
Der er ikke noget simpelt svar at hente hos andre lande, når det kommer til at tage stilling til, hvilken risiko smitte blandt børn udgør. I mange lande, for eksempel England, hvor B117 først blev opdaget, er udgangspunktet fortsat, at virussen ikke spreder sig i høj grad blandt børn.
Men andre steder har man set tegn på samme tendenser, der har udspillet sig i blandt andet Kolding og Haslev.
Viggo Andreasen fortæller til B.T, at der lige nu er meldinger om stigende smitte blandt de yngste børn i Israel, og også i USA er børnenes smittespredning blevet et ivrigt debatteret emne. Her har præsident Joe Biden nemlig gjort det til en af sine mærkesager at få åbnet skolerne hurtigst muligt, men han har mødt stor modstand fra skolelærerne, som er nervøse for at blive syge.
Vaccinen er ikke klar til børn
Yderligere kompliceret bliver det af, at børn ikke er tænkt ind i vaccineindsatsen, da udgangspunktet hidtil har været, at smitte blandt børn ikke er noget stort problem. Pfizer og Moderna er først lige ved at starte med at teste deres vacciner på børn ned til 12 år, men i bedste fald kan man først begynde at vaccinere den gruppe sidst på sommeren.
Først når tests på den gruppe har vist sig succesfulde, kan man begynde at teste endnu yngre børn, skriver The New York Times. Dermed har det altså lange udsigter at få vaccineret børn i den alder, der er årsagen til eksempelvis smitteudbruddet i Kolding.
Og før det kan lade sig gøre, kan vi ikke erklære sejr over coronavirussen.
- Ikke alle voksne kan få vaccinen. Nogle ønsker den ikke, og nogle har så svage immunsystemer, at den ikke vil fungere. Derfor er vi nødt til at inkludere børn, hvis vi nogensinde skal opnå flokimmunitet, siger Emily Erbelding, der arbejder som læge for smitsomme sygdomme på det amerikanske sundhedsinstitut, der leder vaccineindsatsen i udsatte grupper.