Samfund

Facebook: Vi skylder ikke Danmark noget

Det er brugerne og medierne, der lægger indhold op på platformen. Derfor mener Facebook ikke, den skal betale.

Facebook skylder ikke Danmark nogen penge.

Det siger techgigantens kommunikationschef i Norden, Peter Münster, i en skriftlig kommentar til Ekstra Bladet.

Han begrunder det med, at det alene er nyhedsmedierne eller læserne, der lægger indhold op på det sociale medie - og typisk med det formål at skabe trafik på mediernes egne hjemmesider.

- Det, vi tjener penge på, er annoncer og ikke nyhedsindhold, som udgør mindre end fire procent af det indhold, folk møder på platformen, skriver han til avisen.

Blokerede nyheder i Australien

Kulturminister Joy Mogensen (S) kritiserede fredag Facebook, efter at platformen i Australien havde valgt at blokere for nyhedsindhold.

Blokeringen skete, efter at den australske regering havde krævet, at Facebook begyndte at betale nyhedsmedier for det indhold, der blev lagt op på platformen.

- Det er dybt bekymrende, for det sætter spørgsmålstegn ved det demokratiske sindelag i en af verdens mest dominerende medievirksomheder, sagde Joy Mogensen.

Hun mener, at det sociale medie er afhængig af journalistisk indhold for ikke at ende som et "sted for sølvpapirshatte og konspirationsteorier. Ellers vil Facebook dale i værdi, sagde ministeren.

Flere lande ser på Facebook

Også Canada har meldt sig ind i kampen for at få det sociale medie til at betale nyhedsmedier for det indhold, som lægges op.

Torsdag sagde landets kulturminister, Steven Guilbeault, at "Canada står i første geled i slaget.".

- Vi er i sandhed blandt den første gruppe af lande, der gør det her, sagde han til Reuters.

Nyhedsindhold er fortsat blokeret på Facebook i Australien, men regeringen oplyser ifølge Reuters, at techgiganten er vendt tilbage til forhandlingsbordet i et forsøg på at finde en løsning.