Coronavirus

Længere interval mellem første og anden AstraZeneca-dose er bedre

Vaccinen gives i dag med seks ugers interval.

Effekten af AstraZenecas vaccine er bedre, hvis der går tre måneder mellem første og andet stik.

Det er bedre end det seks ugers interval, vaccinen bliver givet med på nuværende tidspunkt.

Det viser fire vaccinestudier, der fredag er publiceret i det videnskabelige tidsskrift ​ The Lancet. Studierne er foretaget i Storbritannien, Brasilien og Sydafrika.

I Danmark vaccinerer man med vacciner fra Pfizer, Moderna og AstraZeneca.

Skal gives til personer under 65 år

Vaccinen fra AstraZeneca er i meget begrænset omfang er testet på personer over 55 år.

Derfor udtalte enhedschef i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg kort inden, den første leverance landede i Danmark, at man primært vil give den til personer under 65 år.

- Vi har valgt at anvende den (AstraZeneca-vaccinen, red.) til personer under 65 år, fordi vi gerne vil have noget mere data for ældre, før vi eventuelt byder den ud til alle aldersgrupper, sagde Bolette Søborg i starten af måneden.

Dermed lænede Danmark sig op ad anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne i både Sverige, Polen, Frankrig, Belgien og Tyskland, som også har fravalgt at give vaccinen til borgere over 65 år.

Danmark modtager 76.000 AstraZeneca-vacciner i næste uge. De bliver givet i løbet af uge 9. Og altså foreløbigt med seks ugers interval og ikke 12.

På nuværende tidspunkt har knap 31.000 danskere fået et stik med AstraZenecas vaccine.

Usikkerhed om virkningen på varianter

Netop AstraZeneca har været omdiskuteret i blandt andet Sydafrika, fordi der var usikkerhed om, hvorvidt den beskyttede mod den sydafrikanske variant af coronavirus.

7. februar bekræftede vaccineproducenten, at deres vaccine kun gav begrænset beskyttelse mod B1351 med henvisning til et studie, der endnu ikke er fagfællebedømt.

Studiet testede kun personer med milde og moderate sygdomsforløb og ikke alvorligt syge.

Det fik efterfølgende Sydafrika til at ændre strategi og for nu helt droppe at give deres borgere AstraZeneca-vaccinen.

Sydafrika har i stedet indkøbt ni millioner vaccinedoser fra medicinalselskabet Johnson & Johnson og tilbudt deres parti AstraZeneca-vacciner til andre medlemsstater af Den Afrikanske Union.

Der er fundet ti smittetilfælde med den sydafrikanske variant i Danmark, oplyste sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag.