Et par udbrud mere og genåbningen skal rulles tilbage, vurderer ekspert
Kolding lukker skoler og daginstitutioner for at standse smittespredningen. Men der skal ikke meget til, før resten af Danmark skal gøre det samme.
I Kolding går smittetrykket for alvor den forkerte vej.
Derfor opfordrer Kolding Kommune nu til, at børn ned til et år bliver testet for coronavirus.
Samtidig har den jyske kommune valgt at lukke to ud af 24 skoler og otte daginstitutioner fra mandag.
Men der skal ikke meget til, før resten af Danmark bør følge trop og lukke mere ned igen.
Det vurderer Viggo Andreasen, som er professor i epidemiologisk matematik på Roskilde Universitet.
- Ser vi et-to udbrud mere i landet, bør myndighederne overveje at trække genåbningen af de små klasser tilbage, siger han til TV 2.
Helt så drastisk mener Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet, ikke, at de danske myndigheder behøver gå til værks.
Men han understreger, at de lokale udbrud skal tages alvorligt.
Epidemier starter med lokale udbrud
De seneste tre uger er incidenstallet (antallet af smittede pr. 100.000 indbygger, red.) i Kolding Kommune mere end seksdoblet, og kommunen har netop nu det næsthøjeste antal smittede per 100.000 indbygger.
Og det er netop med et smitteudbrud som det i Kolding, at epidemier kan starte - eller løbe løbsk igen, mens man prøver at kontrollere den.
- Epidemier starter med lokale udbrud som det, vi ser i Kolding, så det er noget at være opmærksom på, siger Viggo Andreasen.
Derfor er restriktioner som for eksempel at holde skoler lukkede afgørende for at bringe smitten under kontrol.
- Hvis der ikke var restriktioner ville vi have set en 30-40-dobling af smittetilfældene på landsplan.
Britisk variant hos børn bag smittestigning
Det er den britiske variant, der spreder sig som en steppebrand i Kolding.
Og den rammer i særdeleshed kommunens børnefamilier. I den seneste uge er 199 borgere testet positive med coronavirus, og det er især børn i alderen 0-9 år, som får et positivt testsvar.
Dermed tegner de sig for 54 ud af de 199 smittede, mens voksne i alderen 30-39 år står for 41 af tilfældene. Samtidig er der ingen smittede over 60 år i kommunen.
- Smitten kommer fra et udbrud på de to skoler, og det er børn og forældre, der præger statistikken, sagde borgmester Jørn Pedersen (V) torsdag til TV 2.
Lokale udbrud skal tackles lokalt
Men den slags udbrud behøver ikke betyde, at vi ruller genåbningen tilbage i resten af landet.
Det vurderer Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet.
- Jeg ser det ikke som et overordnet problem, at vi har et lokalt udbrud - hvis det kommer under kontrol, siger han til TV 2.
Jan Pravsgaard Christensen minder om udbruddene i Ringsted og Aarhus i august. De kom netop under kontrol med lokale nedlukninger og smitteopsporing.
Derfor er nationale tiltag ikke per automatik svaret, selv om vi ser flere udbrud. For mens smittetrykket er lavt i det meste af landet, vil ethvert udbrud se voldsomt ud i statistikkerne.
- Men eskalerer det, så et udbrud ender med flere udbrud, der spreder sig til en region eller endda hele landet, da kan det ske, at man skal lukke for eksempel skolerne igen, siger professoren.
Holder skarpt øje med Kolding
Hele smitteudbruddet i Kolding menes at kunne spores tilbage til en mor og to børn, der blev testet positive for halvanden uge siden.
Efterfølgende blev klasser på de ramte skoler sendt hjem.
Det er især Munkevængets Skole, Brændkjærskolen og Vuggestuen Agtrupvej, der er hårdt ramt af coronasmitte.
Netop nu holder Styrelsen for Patientsikkerhed nøje øje med Kolding Kommune.
De seneste dage har kommunen som skrevet haft den næsthøjeste andel af coronasmittede i forhold til indbyggertal i hele landet. Kun Ishøj ligger højere.