Corona får flere unge til at føle sig ensomme - nu får de et virtuelt event
Ensomhed kan føre til alvorlige konsekvenser. Det har TV 2 ECHO sat sig for at gøre noget ved gennem et online event.
- Da hele min hverdag bliver vendt på hovedet, og jeg begynder at gå hjemme, går det op for mig, at jeg nok er lidt ensom.
28-årige Mia Olsen opfatter ellers sig selv som en meget social og positiv kvinde, men coronakrisens nedlukninger og mange restriktioner har fået hende til at se nye sider af sig selv.
Hun bliver sendt hjem fra sit arbejde i hotelbranchen, hendes fodboldaktiviteter aflyses og hendes pludselig tomme kalender vidner om, at hun er i underskud af socialt liv.
- Jeg behøver ikke længere at kigge i min kalender for at se, hvad jeg skal, for jeg skal typisk ikke noget, siger Mia Olsen og fortsætter:
- Det går op for mig, at jeg ikke har så mange venner, jeg kan ringe eller skrive til.
Følelsen af tomhed er larmende, og den ellers ekstroverte kvinde bliver indelukket og trist.
- Jeg gik fra stort set altid at være i godt humør til pludselig at føle mig alene og have følelserne sad uden på tøjet. Et billede, jeg ikke kunne kende mig selv i, fortæller hun.
En del af en kedelig tendens
Mia Olsen er langt fra den eneste, der har mærket de negative konsekvenser af, hvad fysisk isolation fra sin omgangskreds kan betyde for livskvaliteten. Studier har tidligere vist, at det særligt er den unge aldersgruppe, der oplever konsekvenserne, og nu vidner seneste tal fra HOPE-projektet om, at andelen er steget yderligere.
I studiet, hvor danskernes adfærd under coronakrisen er blevet undersøgt, har omkring 40 procent af de unge i alderen 18-34 år erklæret sig enige eller delvist enige i at de føler sig ensomme.
I foråret lød tallet på 29 procent.
Ifølge professor ved Aarhus Universitet og en af forfatterne bag HOPE-undersøgelsen, Michael Bang Petersen, skyldes tendensen blandt andet, at man har både sæsonen og varigheden af nedlukningen imod sig.
- Vi ved, at der er sæsonvariation i forhold til, hvor godt man har det. Derudover er det i forhold til den første nedlukning også en mere langstrakt krise, vi er i denne gang, hvor vi i længere tid har givet afkald på vores sociale relationer. Det kan give trivselsmæssige problemer, siger han.
Samtidig påpeger Michael Bang Petersen, at de unge i forvejen er udfordrede i forhold til trivsel.
- Og så kommer konsekvenserne af nedlukningen oveni. Mange af restriktionerne handler jo om at lukke for store, sociale aktiviteter med mange mennesker i det offentlige rum, og det er ofte de unge, der benytter sig af det. Det kan også være en årsag til, at de unge rammes mere end de andre aldersgrupper.
Kan have alvorlige konsekvenser
Ifølge Rillo Snerup Rud, som er direktør hos Ventilen Danmark, der hjælper ensomme unge på frivilligcentre landet over, er tendensen bekymrende, men ikke overraskende.
- Alle de typer undersøgelser, der er blevet lavet indikerer, at antallet af ensomme unge stiger i takt med, at restriktionerne står på, siger hun og fortsætter:
- Flere har det sådan nu, fordi ensomhed er en følelse, man får, når ens sociale behov ikke er opfyldt, og det behov kan man i sagens natur ikke få opfyldt nu.
Ifølge Rillo Snerup Rud kan konsekvenserne ved ensomhed være store, og kan i alvorlige og længerevarende tilfælde føre til stress, give socialfobi samt påvirke ens selvværd og syn på andre.
God idé at række ud
Derfor er det også vigtigt, at der fortsat kommer et øget fokus på unges mentale sundhed.
- Hvis der har været en god ting ved coronakrisen, så er det, at det har fjernet tabuet om, at unge også kan føle sig ensomme. Derfor handler det lige nu om, at man - hvis man har overskud til det - rækker ud. Både, hvis man føler sig ensom eller hvis man bare vil hjælpe andre, der gør, siger Rillo Snerup Rud.
Ifølge Mia Olsen har den øgede fokus også gjort det nemmere at italesætte tomheden i takt med, at flere kan relatere til følelsen. Det har også medført, at hun har fået modet til at tage styringen ved sin egen situation:
- Jeg lavede et opslag i en Facebook-gruppe, for at se, om der var andre, der havde brug for en veninde eller lyst til at lære mig at kende. Og det fik jeg nogle kontakter ud af, fortæller hun.
TV 2 ECHO rækker ud til ensomme
Det er dog ikke altid nemt at række ud. Derfor rækker TV 2 ECHO ud til dem, der kunne have brug for det gennem et online event fredag 19. februar klokken 16. Du kan tilmelde dig ved at skrive en mail til echoevent@tv2.dk.
Se mere på eventets facebookside her eller i traileren nedenfor.