Coronavirus

Britisk mutation dominerende i Danmark, men i Nordjylland kan de dog sænke risikoniveau

Mens mutationen B117 fortsat skaber stor bekymring i det meste af landet, kan Region Nordjylland sænke sit risikoniveau.

Den muterede version af coronavirussen kaldet B117 - eller den britiske variant - blev først opdaget i Danmark i november.

I løbet af relativt kort tid stod det klart for både eksperter og myndigheder, at varianten ville blive den dominerende form af virussen herhjemme på et tidspunkt, da den er mere smitsom end andre varianter.

Og den dag er nu kommet, vurderer Indsatsgruppen for Covid-19 Håndtering i sin seneste rapport.

- Epidemien er aktuelt på et lavpunkt, men i takt med den stigende smittespredning med B117, der nu antages at være det dominerende virus i Danmark, forventes det fremadrettet at se stigende smittetal drevet af det højere kontakttal for B117 på trods af de nuværende restriktioner, lyder det.

Risikovurdering sænket for én region

Vurderingen baseres på, at B117 allerede i sidste uge udgjorde 47,5 procent af de sekventerede prøver. Det var en kraftig stigning fra 31 procent ugen før, og eftersom varianten stadig breder sig med et kontakttal på 1,25, anslås det altså, at den har krydset de 50 procent af nye smittetilfælde.

Et enkelt område i Danmark er imidlertid lykkedes med at bremse spredningen af den smitsomme variant. I Region Nordjylland har blot 13 procent af de sekventerede prøver vist indhold af B117 - i landets fire andre regioner gælder det mellem 44 og 60 procent.

Det sker, selvom Region Nordjylland har en incidens på 40 smittede per 100.000 indbyggere, hvilket kun er en smule under landsgennemsnittet. Dermed ser det altså ud til, at det specifikt er spredningen af B117, der er bremset i området.

Det forhold får Indsatsgruppen til at sænke risikovurderingen for Region Nordjylland til niveau fire ud af fem. I resten af landet fastholdes vurderingen på fem.

Pres for regional genåbning

Allerede inden risikovurderingen blev sænket, appellerede borgmestre i Region Nordjylland til en regional genåbning.

- Det er urimeligt, hvis store dele af landet kan åbnes, og der så er der en region - hovedstaden - som har det rigtig svært. Så tænker jeg, at man bliver nødt til at sige, at så er det dér, man må holde lukket lidt længere, lød det onsdag fra Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), til TV 2 NORD.

Regeringen har da også givet udtryk for en villighed til at se på regionale genåbninger. Men det tager tid at regne på konsekvenserne af mulige løsninger.

- Fra der kommer et scenarie, der skal regnes på, tager det knap to uger at køre modellerne, og så skal der skrives rapport bagefter, forklarede Camilla Holten Møller, der er læge i Infektionsberedskabet og leder af ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19 hos Statens Serum Institut, til TV 2 i onsdags.

Presset stiger imidlertid på regeringen, da det ikke kun er lokale borgmestre, der vil have en regional genåbning. Det gælder også en række partier på Christiansborg, inklusiv støttepartiet SF.

Tal på vej nedad

Den samlede vurdering af smittetilstanden herhjemme i rapporten fra Indsatsgruppen for Covid-19 Håndtering er, at smitten er faldende, og at både positivprocent, incidenstal, antal indlagte og antal dødsfald generelt er på vej nedad, på trods af spredningen af B117.

Rapporten konkluderer desuden, at de fleste smittetilfælde sker i de mindst udsatte grupper, nemlig mennesker i 20'erne og 30'erne, mens smitten falder kraftigt i risikogrupperne. Incidensen er således faldet med 40 procent for de 70-79-årige og med 50 procent for de 80-89-årige i uge seks.

På regionalt plan var det fortsat Region Hovedstaden, der havde den højeste incidens i uge seks.