Coronavirus

To skoler og otte daginstitutioner lukker efter smitteeksplosion i Kolding

For halvanden uge siden var incidenstallet for smittede i Kolding på omkring 50. Nu er det over 200. Alligevel håber borgmesteren på at åbne mere op.

Kolding Kommune har taget et kæmpe spring op på listen over kommuner med størst smittekoncentration de seneste par dage, og torsdag ligger kommunen på en andenplads. Det viser de seneste tal fra Statens Serum Institut.

De seneste syv dage har man registreret 199 personer med coronavirus i kommunen. Per 100.000 indbyggere er der 214 smittetilfælde. Det er det tal, der også bliver kaldet incidenstallet.

For halvanden uge siden lå det på omkring 50.

Nu lukker man to af kommunens 24 skoler og otte daginstitutioner fra mandag.

Forældre og børn driver smitten

Det fortæller Jørn Pedersen (V), borgmester i Kolding Kommune.

- Foreløbigt vil skolerne holde lukket den næste uge, og så vurderer vi i løbet af ugen, siger borgmesteren til TV 2.

Det er Brændkjærskolen og Munkevængets Skole samt daginstitutionerne Vuggestuen Agtrupvej, Børnehaven Over Vejen, Daginstitutionen Ved Åen, Daginstitutionen Under Egen, Daginstitutionen Bøgebladet, Børnegården Vester Nebel, Midtbyens Børnehus og Tusindfryd, der bliver lukket

Grunden til, at nedlukningen først træder i kraft næste uge, er, at det er skolernes vinterferie denne uge, siger borgmesteren. Han fortæller, at de fleste daginstitutioner også er lukkede af den grund, men at det i øvrigt kun er enkelte af tilfældene, der stammer fra daginstitutionerne.

Borgmesteren glæder sig over, at der ikke er nogen over 60 år blandt de smittede i kommunen.

- Smitten kommer fra et udbrud på de to skoler, og det er børn og forældre, der præger statistikken, lyder det fra borgmesteren.

- Ud af de 48 smittede, der er registreret i kommunen det seneste døgn, er 20 af dem mellem 0 og 10 år.

Borgmester drømmer om åbning af byer uden smitte - virolog uenig

Onsdag sagde borgmesteren til TV Syd, at han håber, at kommunen bliver en del af en eventuel regional genåbning.

Han peger på et andet område, der har høj smitte - nemlig Københavns Vestegn. Han mener, at selve Kolding by skal holde lukket, men at der ikke er noget i vejen for, at forstadsbyerne bliver åbnet.

Men ifølge Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi, er det ikke realistisk. Han peger blandt andet på pendlertrafik, som gør det svært at lave en hård grænse. Det sagde han til TV Syd.

I stedet bør det være større geografiske områder, der åbner sammen.

- Jeg tror, vi taler om åbninger på regionalt plan, hvor man kan tage en klump af kommuner, der hører sammen, og som har nogenlunde samme smittetryk og så sige, nu kan I åbne op. Jeg tror, det her vil være for mikromiljøagtigt, lød det fra professoren.

Ishøj Kommunes incidenstal er på 218,7. Det er landets højeste.

To ud af tre skoler lukkede

Hele smitteudbruddet i Kolding menes at kunne spores tilbage til en mor og to børn, der blev testet positive for halvanden uge siden.

Efterfølgende blev klasser på de ramte skoler sendt hjem.

Ifølge TV Syd blev der dog også sendt klasser hjem på en tredje skole, nemlig Bramdrup Skole, der ikke er en af de to skoler, der lukker helt fra mandag.