Coronavirus

Danmark får sin første senfølgeklinik for coronaramte børn

De danske myndigheder har endnu ikke overblik over antallet af danske børn og unge, der lider af senfølger efter coronasmitte.

I godt tre måneder er voksne danskere med komplekse coronasenfølger blevet behandlet på særlige klinikker indrettet til formålet.

Nu får også børn i Region Midtjylland samme mulighed. Regionen er nemlig i gang med at oprette en særlig senfølgeklinik for børn og unge under 18 år på Aarhus Universitetshospital.

Det fortæller overlæge ved hospitalet og formand for Dansk Pædiatrisk Selskab Klaus Birkelund Johansen til TV 2.

- Vi har en mangel på viden, fordi vi har at gøre med en ny tilstand, som vi skal lære at kende. Det er en af grundene til, at man ønsker at samle patienterne, så man lærer mere om dem.

Har du og dit barn selv været påvirket?

Lider dit barn af senfølger efter coronasmitte, hører vi meget gerne fra dig. Skriv til: flan@tv2.dk.

Tidligere er børn og unge med formodede senfølger blevet henvist mere generelt til hospitalernes børneafdelinger. Den nye klinik vil også fortsat sortere under Børn og Unge-afdelingen på Aarhus Universitetshospital.

Håbet med den nyoprettede klinik er at samle viden om senfølger hos en koncentreret del af hospitalets medarbejdere.

- Den viden, der er, forsøger vi at dele med hinanden så godt som overhovedet muligt. En af grundene til, at vi gerne vil have patienterne på relativt få hænder, er, at vi så kan se mønstre og derved finde en god behandling, siger han.

Vi ved ikke, hvor mange børn der døjer med senfølger

Der findes endnu ikke nogen officiel diagnose for børn og unge med senfølger af coronavirus. Men symptomerne hos de første patienter i Region Midtjylland minder meget om dem, vi ser hos voksne med senfølger.

Det drejer sig blandt andet om åndenød, stikkende smerter i brystet, ledsmerter og voldsom træthed, fortæller Klaus Birkelund Johansen.

TV 2 har forsøgt at danne sig et overblik over, hvor mange børn og unge der døjer med disse symptomer efter tidligere at have været smittet med coronavirus.

Hverken Sundhedsstyrelsen, Sundhedsdatastyrelsen eller Statens Serum Institut har et overblik over omfanget endnu.

I Region Midtjylland er otte til ti personer blevet henvist til den nye klinik, fortæller Klaus Birkelund Johansen.

Region Nordjylland oplyser, at man indtil nu har behandlet fem børn med senfølger.

I Region Syddanmark har man ikke nogen tal på det, og der har ikke været nogen drøftelser om at oprette senfølgeklinikker for børn, oplyser pressetjenesten.

I Region Hovedstaden fortæller overlæge Klaus Børch, at man ikke har registreret nogen tilfælde. Det betyder dog ikke, at de ikke findes, siger han.

I Region Sjælland har børneafdelingerne et samarbejde med senfølgeklinikkerne, og man holder løbende øje med, om der er brug for en særskilt indsats, lyder det.

Regionen har ikke modtaget nogen henvisninger vedrørende senfølger om børn under 18 år siden 12. januar, hvor den begyndte monitoreringen af disse.

Over 200 i Stockholms län

Mens senfølger hos voksne coronasmittede bliver mere og mere veldokumenterede, er lignende sygdomsforløb for børn og unge mindre belyst både herhjemme og i udlandet.

Tirsdag kunne den svenske tv-kanal SVT dog berette om, at der blandt Stockholms läns 2,3 millioner indbyggere er konstateret 218 tilfælde af senfølger af covid-19 blandt børn og unge under 18 år.

I Sverige kalder de det "langtids-covid", og de ramte bliver henvist til en særligt oprettet afdeling for langtidssyge børn på Astrid Lindgrens Hospital i den svenske hovedstad.

Én af forældrene til børn med senfølger er svenske Malin. Til at starte med troede hun, at hendes datter bare havde en almindelig forkølelse. Men senere fik datteren det dårligere og dårligere.

- Vores datter fik ekstrem hoste og hovedpine, senere fik hun åndedrætsbesvær. Det samme skete for vores søn. Han endte endda med at kollapse i skolegården, siger hun til SVT.

Den typiske alder for de svenske børn med senfølger er 11 til 13 år.

Selvom vi endnu ikke har det fulde overblik over antallet af danske børn og unge, der lider af senfølger efter coronasmitte, er det med stor sikkerhed en meget lav andel.

I alt er over 45.000 under 18 år nemlig konstateret positive i løbet af pandemien.