Coronavirus

Ny aftale skal sikre test af danskere to gange om ugen

Alternativet er, at vi skal være lukket ned i endnu længere tid, og det ønsker ingen, siger Magnus Heunicke (S).

Flere danskere skal vænne sig til tanken om at lade sig teste for coronavirus to gange om ugen.

Sådan lyder det onsdag fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ved et pressemøde om en ny dansk teststrategi.

Det gælder for de dele af samfundet, der står forrest i køen til næste fase af genåbningen, at der kræves enten en lyntest eller en PCR-test to gange om ugen.

- Det kræver noget af den enkelte borger og af den enkelte arbejdsgiver, men det kræver også noget af os at sikre, at systemerne og testkits er klar, siger sundhedsministeren.

Regeringen har derfor indgået en aftale med Kommunernes Landsforening (KL) og Danske Regioner om, at flere borgere skal testes to gange om ugen, for at genåbningen af samfundet kan ske.

Aftalen kommer få dage efter, at statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Berlingske peger på en massiv testindsats af danskerne som en mulig vej ud af et nedlukket samfund.

Lad jer teste kontinuerligt

Regeringen venter netop nu på beregninger fra sundhedsmyndighederne, der skal vise konsekvensen af at genåbne dele af samfundet, blandt andet elever på videregående uddannelser og udvalgte butikker.

Beregningerne skulle gerne være klar i starten af næste uge er meldingen.

Og det er netop i de dele af samfundet, hvor testningen især skal øges, fortæller Magnus Heunicke til TV 2.

- Budskabet er: Hvis man får en lille - forhåbentlig større - genåbning af dele af samfundet, så skal dem, der er i de dele af samfundet også lade sig teste kontinuerligt.

Ifølge sundhedsministeren er Danmark fortsat et af de lande i verden, der tester flest per indbyggere, og befolkningens opbakning til tests er stor. En opbakning, ministeren håber vil fortsætte med den nye teststrategi.

- Alternativet er, og det vil jeg være ærlig at sige, at vi skal holde lukket i længere tid. Og det ønsker ingen, siger Magnus Heunicke.

Ifølge justitsminister Nick Hækkerup (S) er det dog en enorm opgave, der venter forude. Åbner alle folkeskoler og ungdomsuddannelser igen, vil det kræve 160.000 tests om dagen, siger han.

Derfor tror justitsministeren ikke på, at de kommende beregninger vil give adgang til en genåbning allerede fra 1. marts.

Nye næsetests på vej

Til det nye testformål har Danmark netop indkøbt 10 millioner nye lyntests, der kun skal 2-3 centimeter op i næsen.

Og det har været længe ventet for de danskere, som ikke har været meget for de lyntests, der er på nuværende tidspunkt, fortæller sundhedsministeren.

- Der er en rivende teknologisk udvikling inden for mere milde testformer. Og kviktests, der ikke kommer lige så langt op i næsen, er netop blevet lanceret på verdensmarkedet.

- Vi har nu færdiggjort en dansk vurdering af de tests, og de er lige så gode og præcise som dem, vi har været vant til, forsikrer Magnus Heunicke.

Allerede nu er 400.000 af de nye, kortere lyntests i Danmark, mens de resterende ventes at være på vej.