Coronavirus

Frisør bønfalder regeringen om genåbning: - Sker det ikke, kan jeg ikke forsørge mine børn

Mens myndighederne regner på en mulig genåbning af dele af samfundet, stiger presset for at få enderne til at hænge sammen hos en af landets frisører.

Den 31-årige Maria Sund er indehaver af frisørsalonen Sund Hår, og hun er nået til et punkt, hvor hun er afhængig af økonomisk støtte fra venner og familie for at kunne få hverdagen til at fungere.

- Jeg havde aldrig troet, at jeg skulle sige det her højt, men jeg har ikke længere råd til mad på bordet og er dybt afhængig af hjælp fra min omgangskreds, siger hun.

I april 2018 åbnede hun sin salon, der ligger i den nordjyske by Aars.

Hun har tre ansatte og har drevet en "velkørende forretning". Men pandemien vendte i 2020 op og ned på hendes tilværelse.

Knap et år med nedlukning, restriktioner og en kamp for at modtage hjælpepakker har sat sine spor hos moren til to, og nu er der snart ikke mere at give af.

- Hvis regeringen ikke gør alvor af snakken om at lave regionale lempelser af restriktionerne, kan jeg ikke blive ved. Sker det ikke, kan jeg ikke forsørge mine børn, udbetale løn til mine ansatte og betale mine huslejer, siger hun.

Onsdag formiddag afholdt regeringen et pressemøde om en ny teststrategi. Her kom det blandt andet frem, at der regnes på nye mulige genåbninger af dele af samfundet.

Venstre og SF har efterlyst en delvis genåbning af samfundet i begyndelsen af marts. Det tæller de ældste klasser i grundskolen, efterskole- og højskoleelever samt mindre butikker og liberale erhverv som frisører.

Det politiske pres på regeringen tænder en lille gnist i Maria Sund og giver en smule håb for fremtiden. Hun er parat til selv at foretage lyntest, hvis det er det, der skal til.

- Jeg håber inderligt, at regeringen vil lade frisørerhvervet bevise, at vi kan sagtens kan drive en forretning, der ikke er til fare for yderligere smittespredning, siger Maria Sund.

Hun åbner sin salon, så snart regeringen "trykker på den grønne knap".

Nordjysk efterskole er "mere end klar" til tests og gensyn med eleverne

Presset på regeringen for at genåbne flere dele af Danmark end 0.-4. klasse er vokset de seneste uger, mens smittetallene er faldet.

Senest har støttepartiet SF i dag onsdag forlangt, at elever i folkeskoler, på efterskoler og højskoler skal tilbage på skolebænken 1. marts, mens mindre butikker skal have lov at slå dørene op.

Den udmelding bifaldes af forstander for Horne Efterskole ved Hirtshals i Nordjylland, Mogens Jensen.

- Vi skal bare have grønt lys, og så skal vi nok sørge for at være fuldstændig klar til at tage imod vores elever, med alt hvad det indebærer af tests og værnemidler, siger han.

Efterskolen ligger i Hjørring Kommune, hvor incidenstallet, der viser andelen af nye smittede per 100.000 indbyggere, på 12,4 er blandt de laveste i Danmark.

Mogens Jensen er af den klare overbevisning, at skolens ansatte og ikke mindst de hjemsendte elever er parat til at gøre, hvad der skal til for at kunne genåbne.

Minksagen, der resulterede i en regional nedlukning af Nordjylland i november, har ifølge forstanderen bevist, at regionale eller lokale nedlukninger kan fungere. Også for efterskoler.

- Det gav en særlig ro og fantastisk stemning på skolen, at ingen elever havde mulighed for at tage hjem i weekenderne. Eleverne var lykkelige, siger han.

Forstanderen stoler på, at sundhedsmyndighederne klæder dem på til opgaven i sådan grad, at de klar til at eksekvere i det øjeblik, regeringen siger god for det.

- Jeg skal have uddannet nogle medarbejdere, som skal kunne varetage og foretage de her mange test på vores elever. Det er jeg sikker på, ikke bliver et problem.

Regner på flere scenarier

Mens store dele af Danmark holder vinterferie, er regeringens modelberegnerne netop nu ved at regne på følgende scenarier, som regeringen har bestilt:

  • At afgangselever i grundskolen og på ungdoms- og voksenuddannelser vender tilbage til fysisk undervisning.
  • At udvalgsvarebutikker (butikker, der sælger andre varer end dagligvarer) genåbner. Dog med begrænsninger i forhold til kvadratmeterkrav, skiltning med mere.
  • At udendørs kulturinstitutioner samt udendørs idræts- og foreningsfaciliteter genåbner.
  • At forsamlingsforbuddet hæves fra 5 til 10 personer.

Camilla Holten Møller, der er læge i Infektionsberedskabet og leder af ekspertgruppen for matematisk modellering af covid-19 hos Statens Serum Institut, afviser at begrunde, hvorfor det netop er de fire scenarier og ikke for eksempel en genåbning af 5.-8. klasse eller erhverv som frisører, der regnes på. Og om det scenarie er kommet med på bestillingslisten, siden TV 2 så den i sidste uge.

I stedet henviser hun til Sundhedsministeriet, da det er regeringen, der afgør og bestiller de scenarier, der regnes på.

Sundhedsministeriet bekræftede allerede i sidste uge bestillingen af de fire scenarier ovenfor.