Coronavirus

Ishøjs smittetal skyldes for mange, der bor tæt sammen, siger taskforce-leder

Der er en række årsager til smitten i Ishøj, som er den hårdestramte kommune i hele Danmark, siger lederen af Taskforce Storkøbenhavn.

Mange beboere under samme tag, store boligbyggerier og mange med jobs, der kræver fremmøde.

Det er opskriften på høje smittetal i Ishøj, siger Bente Møller, der er enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed og leder af Taskforce Storkøbenhavn.

- Mange bor i højhusbyggerier med mange mennesker i de samme boliger, siger Bente Møller.

Ishøj på Københavns Vestegn er den kommune i hele landet, der har det højeste incidenstal.

Med 271 smittede per 100.000 indbyggere over den seneste uge tårner Ishøj sig op over resten af landet og er næsten dobbelt så hårdt ramt som nummer to på listen, der er Kolding med et incidenstal på 150.

Sprogbarrierer gør det svært

I Ishøjs boligområder bor en mangfoldig blanding af mennesker, der strækker sig fra etniske danskere, som har boet der i flere årtier, til en lang række etniske minoriteter.

Formanden for Ishøj-boligforeningen Vildtbanegård, Dorte Hjort, sagde mandag til TV 2, at de blandt andet er særligt opmærksomme på sprog, når de har talt med kommunen om coronahåndteringen.

- Jeg har efterlyst informationer om retningslinjerne, og det skal ikke bare være informationer på dansk. Vi har 22 nationaliteter i Ishøj – måske flere, sagde hun.

Og sprogbarrieren er også noget, som Bente Møller peger på, når hun skal komme med årsager til de høje smittetal.

- Der bor en del, der har svært ved at forstå anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen. Enten fordi man har svært ved at læse, eller fordi man taler et andet sprog, siger taskforce-lederen.

Kan ikke arbejde hjemmefra

Under nedlukningerne har danskerne så vidt som muligt sørget for at arbejde hjemmefra. Men det er ikke nødvendigvis muligt for borgerne i Ishøj, siger Dorte Hjort.

- Der er rigtig mange, der bor på Vestegnen, der har jobs, hvor de har fremmøde på arbejde. De arbejder i plejesektoren, transportsektoren og i servicefagene, hvor der er behov for, man kommer på arbejde, siger hun.

Men derudover er der også det grundlæggende problem i Ishøj, at flere ikke følger retningslinjerne. Det sagde Dorte Hjort til TV 2 mandag.

- Vi har et center, hvor det vrimler med folk uden masker. Men der er ikke kommet en eneste ting (information, red.) om corona til nogle af beboerne herude, sagde Dorte Hjort.

Det er faktisk hendes opfattelse, at Ishøj Kommune ikke kun negligerer indsatsen i forhold til at informere borgerne - ifølge hende gør kommunen slet ikke noget for at sætte en stopper for smitten i området.

- Jeg har ikke umiddelbart en oplevelse af, at kommunen har gjort noget. Overhovedet. Men borgmesteren går ud og peger fingre ad boligselskaberne og siger, at vi skal tage ansvar, sagde hun.

Dorte Hjort mener, at det er boligforeningerne, der slæber det tunge læs under pandemien, mens kommunen "gør intet for at stoppe det."

Borgmesteren i Ishøj, Ole Bjørstorp, børster dog kritikken af sig. Han kan ikke genkende det billede, Dorte Hjort tegnede af kommunens indsats.

Han vedkender dog, at der er mange i Ishøj, som bryder reglerne.

- Der bor mange forskellige etniciteter i Ishøj, der gør, at det kan være svært at vurdere, hvad der er rigtigt og forkert. Man overholder ikke reglerne nok, lød det borgmesteren fra Ishøjlisten.