Coronavirus

Tårnhøj smitte i Ishøj: - Vi har et center, hvor det vrimler med folk uden masker

Ishøj Kommune får kritik for sin coronahåndtering. Byens center bliver tilskrevet en særlig rolle i, at kommunen har landets højeste smittetal.

- Mere politi. Det er det eneste, der virker på Ishøj, siger Camille Christensen, der netop har låst sin cykel foran Bilka ved Ishøj Bycenter.

Iført en stor, tyk leopardprikket vinterjakke og med rødt hår er hun på vej ind i centeret for at købe ind.

Hun bor i Ishøj med sin lille søn, som hun i øjeblikket ikke tør sende i vuggestue, da flere af børnene og nogle af de ansatte har fået covid-19.

- Jeg føler mig udsat på sin vis, men jeg prøver at gøre, som man skal gøre. Jeg går ikke ud, medmindre det er nødvendigt, siger hun, mens hun er ved at tage et blåt mundbind på.

Ishøj er den kommune med landets absolut højeste incidenstal – altså antal smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge. Det ligger på 275 og lå i sidste uge på over 300. Nummer to på listen, Greve Kommune, ligger på 144.

Det er den eneste kommune i landet, hvor børn fra 0. til 4. klasse stadig ikke må gå i skole. Hvordan er det endt sådan?

De lokale borgere i Ishøj peger på en række årsager til smittetallene. Heriblandt Ishøj Bycenter, der ifølge dem spiller en central rolle.

Udfordringer for politiet

Ishøj Bycenter er i grove træk alle borgernes behov samlet under ét tag.

Udover et supermarked og diverse butikker huser det også rådhuset, et hotel, flere lægeklinikker, frisører, en hel boligblok og en togstation.

Udgangen fra Ishøj S-togstation til gadeplan fører direkte ind i Ishøj Bycenter. Med ét er man trådt ud af toget og ind i centret.

Det første indtryk er tre unge mænd, der står inden for centrets mure og ryger smøger ved siden af et skilt, hvor der står rygning forbudt. Ingen af dem har mundbind på.

Rundt om hjørnet går tre betjente og patruljerer, og hver gang de nærmer sig de unge mænd, trækker de kortvarigt et mundbind over ansigtet, som straks hives ned, når betjentene er væk igen.

En af mændene med kraftigt skæg, tophue og en jakke i camouflagemønster skuer med sammenknebne øjne efter betjentene og tager et hvæs af sin smøg.

Dele af det indendørs center er offentlig vej, og derfor må politiet ikke afvise folk uden mundbind, forklarer Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp.

Ifølge ham skyldes vestegnskommunens høje smittetal "en kulturblanding" i boligblokkene, og at politiet har udfordringer ved at håndhæve reglerne i Ishøj Bycenter.

- Der bor mange forskellige etniciteter i Ishøj, der gør, at det kan være svært at vurdere, hvad der er rigtigt og forkert. Man overholder ikke reglerne nok, siger borgmesteren fra Ishøjlisten.

Men det er ikke hele forklaringen, mener Dorte Hjort, der er formand for boligområdet Vildtbanegård, som ligger cirka 100 meter fra centret.

Det tunge læs

Dorte Hjort mener, at det er boligforeningerne, der slæber det tunge læs under pandemien, mens kommunen "gør intet for at stoppe det".

- Vi har et center, hvor det vrimler med folk uden masker. Men der er ikke kommet en eneste ting om corona til nogle af beboerne herude, siger Dorte Hjort.

I månedsvis har boligforeningen Vildtbanegård i Ishøj haft et åbent tilbud til kommunen om at åbne et testcenter for beboerne. Der var testcenter ad to omgange i november og december, men det har der ikke været siden.

Og det frustrerer Dorte Hjort.

- Jeg har ikke umiddelbart en oplevelse af, at kommunen har gjort noget. Overhovedet. Men borgmesteren går ud og peger fingre ad boligselskaberne og siger, at vi skal tage ansvar, siger hun.

Men Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp, siger, at det ikke er op til kommunen.

- Vi bestemmer jo ikke altid, hvor vi sætter testcentre op. Vi har i øjeblikket to testcentre, der ligger i Ishøj Bycenter, siger Ole Bjørstorp.

Hvor er testcenteret?

Der er få skilte, der henviser til retningslinjer, mundbind og samfundssind, når man vader rundt i Ishøj Bycenter og omegn.

Foruden de mange store, gule vejskilte, der peger mod det lokale vaccinationscenter, hvor flextaxier kører ældre hen for at modtage det første stik, er skiltningen mere eller mindre ikke-eksisterende.

Inde i selve centeret er den begrænset til to skilte, der henviser til testcentret i Kulturium Musikteater, men der er trukket gardiner for, og rummet er mørklagt. Desuden er det PCR-test, der er den mere langsomme udgave.

Ishøjborger gennem 32 år, Tina Cortzen, der iført uldsokker og træsko trækker på en indkøbstaske med jordbærtryk, er på vej fra Vildtbanegård til Ishøj Bycenter for at handle.

Hun fortæller, at der også ligger et kviktestcenter et sted i Ishøj.

- Jeg tror, at det ligger ved idrætshallen. Eller også er det en hvid container bag Bilka, siger hun og peger mod Bilka på den anden side af motorvejsbroen.

Ved Bilka står en testvogn, men den er ikke længere i brug, står der på sedlen på døren. Man skal gå rundt om bygningen, viser pilen, men heller ej på den anden side er et mobilt testcenter at finde.

Først da en betjent iført både skudsikker- og refleksvest med ordene 'Corona guide' på ryggen peger i retning af bycenterets første sal, viser testskiltene sig. Her står ti mennesker i kø til at blive testet.

Ifølge borgmesteren bliver der dog testet rigeligt i Ishøj.

Men der er nærmest ikke noget skiltning i bycenteret. Gør I overhovedet nok for at vejlede jeres borgere?

- Det skal jeg ikke kunne sige. Det kan godt være, at det skal kigges efter. Man skal selvfølgelig kunne finde testcenteret, siger han.

En kovending og et testcenter

En time efter TV 2 har interviewet Ishøj-borgmesteren, ringer Dorte Hjort for at fortælle, at kommunen har kontaktet hende. Kommunen har nu valgt at takke ja til testcenteret i boligområdet.

Ole Bjørstorp siger til TV 2, at der ikke er nogen sammenhæng mellem interviewet og den pludselige kovending.

- Jamen, det har vel ligget til godkendelse. Det var jeg ikke klar over, og det kan jeg kun tage imod med glæde, siger han.

Så du vidste ikke, at centeret skulle til at blive oprettet?

- Lige dét vidste jeg ikke.

Er det helt tilfældigt, at det bliver godkendt en time efter vores samtale?

- Nej, det er ikke tilfældigt. Det er vel noget, man har snakket om.

Har du talt med nogen om testcentret siden vores samtale?

- Nej, jeg har ikke talt med nogen om det. Jeg kan kun hilse det velkommen, siger han.

Ifølge Dorte Hjort sender oprettelsen af testcentret et tydeligt signal.

- Det udstiller kommunens manglende interesse for at hjælpe os, når der skal medieomtale til, før de handler, siger hun.