Coronavirus

Sygehuse ændrer vaccinationsplaner efter bivirkninger hos personale

Bivirkningerne er milde og forventelige, og de ansatte er fortsat ivrige efter at få vaccinen, fortæller lægefaglig direktør.

Region Nordjylland besluttede søndag at skrue ned for vaccinationstempoet, fordi for mange ansatte måtte sygemelde sig, efter at de var blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen.

Og flere andre steder i landet er der nu lignende tilfælde, der gør, at tempoet sættes en smule ned for at undgå, at afdelinger bliver lagt ned af sygemeldinger.

I Region Hovedstaden har man oplevet et større antal sygemeldinger hos vaccineret personale, end man havde forventet. Det oplyser regionen selv til TV 2.

Op mod hver tredje vaccinerede medarbejder på Rigshospitalet har oplevet bivirkninger. Regionen kan ikke oplyse, hvor mange sygemeldinger det har ført til, men vil nu fortsætte vaccinationerne i et langsommere tempo på regionens andre hospitaler, så bemandingen kan følge med, lyder det.

På Regionshospitalet Horsens i Region Midtjylland justerer man også planerne en smule.

- Vaccinationerne bliver fordelt over flere dage og spredt imellem afdelingerne netop for at forebygge, at mange kommer til at opleve bivirkninger samtidig, siger kommunikationschef Mette Vestergaard Rasmussen til TV Syd.

Bivirkninger i 6-12 timer

På Sygehus Lillebælt, som dækker over sygehuse i Vejle, Kolding og Middelfart, i Region Syddanmark blev de første AstraZeneca-vacciner taget i brug i onsdags, og kort tid efter begyndte de første meldinger om bivirkninger at løbe ind.

Det fortæller Thomas Larsen, der er lægelig direktør på sygehuset, til TV 2.

Bivirkningerne, som medarbejderne indrapporterede, var hovedpine, feber, kvalme og generel utilpashed og varede typisk 6 til 12 timer.

Lillebælt Sygehus havde i forvejen forsøgt at få vaccinerne spredt ud på forskellige medarbejdere, så de undgik, at hele afsnit blev ramt. Strategien er nu blevet skærpet, og ledelsen er ekstra opmærksom på at vaccinere i forskellige afdelinger, lyder det.

Frygtede, der var noget galt med vaccinerne

Præcis hvor mange ansatte, der oplevede at få bivirkninger, har Sygehus Lillebælt ifølge den lægefaglige direktør ingen konkrete tal på.

Men det var nok til, at ledelsen blev en smule bekymret, da medarbejderne ikke havde reageret lige så stærkt på de to forrige vacciner, Moderna og Pfizer/BioNTech.

Sygehus Lillebælt besluttede kortvarigt at holde inde med vaccinationerne, da man var bange for, at der muligvis var noget galt med vaccinerne.

Lægemiddelstyrelsen blev kontaktet, og cirka halvanden time efter kom meldingen tilbage, at sygehuset skulle fortsætte med den planlagte vaccination.

Samtidig betryggede Lægemiddelstyrelsen Thomas Larsen og hans kollegaer i, at bivirkningerne var helt normale og inden for rammerne af, hvad man havde forventet fra AstraZeneca-vaccinen.

Ingen har takket nej til vaccinen

Bivirkningerne ved AstraZeneca-vaccinen har derfor ikke skræmt Thomas Larsen, og han er heller ikke bekymret for sine ansatte.

- Jeg er med på, at det er træls at få bivirkninger ved en vaccine, og det er træls at være syg. Men det er ikke varigt, og man beskytter sig selv og sine kollegaer ved at få den, siger han.

Thomas Larsen er i det hele taget ikke bekendt med ansatte, der har takket nej til AstraZeneca-vaccinen, medmindre de har haft en specifik grund som eksempelvis graviditet. Ifølge ham er de ansatte stadig ivrige efter at få vaccinen.

Region Sjælland oplyser til TV 2, at man ikke har ændret ved vaccinestrategien. Regionen har prioriteret kommunalt frontpersonale først, og derfor har man ikke vaccineret meget sundhedspersonale med AstraZeneca-vaccinen.