Mødre undrer sig over Heunickes forslag: - Det er ikke nok
Sundhedsministeren lover mødre ret til to døgns ophold efter fødsel.
Forholdene for fødende kvinder har været til debat i flere måneder.
Kvinder har delt voldsomme vidnesbyrd fra deres fødsler, eksperter har talt om en generel nedprioritering af området, og et borgerforslag, der vil have forbedret forholdene for fødende, har nået over 36.000 underskrifter.
Det har nu resulteret i, at Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har været ude at love flere rettigheder til fødende kvinder.
Han vil blandt andet indføre, at alle nybagte mødre får ret til et todages ophold på fødestedet efter fødslen.
Han lover desuden, at han vil kigge på fødselsforberedelsesforløb, der skal have samme kvalitet landet over, og at det skal være muligt at føde på det hospital, man som gravid er tilknyttet. Det siger han i et interview med Femina.
- Man kan ikke lade det være op til den enkelte fødende eller den enkelte travle jordemoder at løse det her problem. Derfor skal vi have nationale rettigheder, siger Magnus Heunicke til Femina.
At der nu er flere rettigheder på vej til fødende bliver hilst velkommen af tre kvinder, som TV 2 har talt med.
Men samtidig undrer de sig også over flere ting i sundhedsministerens udspil.
Helena Lind Holgersen: - Man følte sig groft sagt ikke rigtig velkommen
- Jeg følte mig groft sagt ikke rigtig velkommen, siger Helena Lind Holgersen om at være indlagt på Skejby Hospital, efter at have født sin datter i 2017.
Hun havde under fødslen mistet over en liter blod og skulle derfor blive på sygehuset, men havde svært ved at finde ro og oplevede, at personalet havde meget travlt.
- Jeg følte mig i vejen og havde egentlig heller ikke lyst til at være der, fortæller hun.
Derfor peger hun på vigtigheden af, at der kommer mere ro og flere hænder på landets fødeafdelinger, udover de to dages efterfødselsophold, som sundhedsministeren har været ude at love.
- Det er ikke nok, at man får lov at blive i to dage, hvis der ikke er tid. Vi blev glemt, og efterfødselstjekket blev sådan noget jabben igennem, fordi der ikke var tid til at kigge på det ordentligt. Men jeg kunne mærke, at fødslen satte sig i mig og gjorde mig ked af det, siger hun.
Hun havde samme oplevelse af travlhed, da hun fødte sin søn Sofus et par år senere. Fødslen gik ekstremt hurtigt og skete mellem et vagtskifte.
- Da vi snakkede med jordemoderen om fødslen bagefter, var hun hurtig til at sige: "Ja, du tog så dagens rekord i at skrige højest og i kortest tid". Vi blev enige om, at det nok var bedst at overnatte på familieafsnittet efter alt det, jeg havde været igennem, og dagen efter blev vi sendt hjem.
- I 14 dage efter fødslen havde jeg voldsomme efterveer, og min krop rystede meget efter det, den havde været igennem. Jeg kæmpede ovenikøbet med at få amningen til at køre, men måtte til sidst opgive. På det tidspunkt følte jeg mig som jordens dårligste mor: Jeg var træt og havde intet overskud og kunne ikke amme mit barn. Jeg var så ked af det.
Karen Trier Dann-Clausen: - Man skal ikke føle, at man skal have en advokat med på fødegangen
- Hvis du var min søster, ville jeg tvinge dig.
Sådan husker 34-årige Karen Trier Dann-Clausen jordemoderens ord, da hun præsenterede hende for den angusta-pille, lægen havde anbefalet, at hun spiste.
Og når hun tænker tilbage på sin søns fødsel, gik den slet ikke, som hun havde forestillet sig.
I stedet for den fødsel, som hun havde glædet sig til, endte hun med at føle sig presset og manipuleret til at føde to uger før termin af personalet på Rigshospitalet.
Derfor synes hun, det er rigtig positivt, at sundhedsministeren nu taler om rettigheder for fødende.
- Det betyder jo, at enhver fødende kan gå ind på fødeafdelingen og vide, at man har ret til de her ting. Man skal ikke føle, at man skal have en advokat eller privat jordemoder med på fødegangen, siger hun.
- Jeg ved ikke, om det ville have gjort en forskel på mig, men jeg synes, der er brug for en kulturændring, og at vi bør tale med fødende med større medmenneskelighed, siger hun.
Hun oplevede, at lægerne manipulerede hende til at tage angusta-pillen, som skulle sætte gang i fødslen to uger før termin. Selv siger hun, at alt var fint, og at der ikke var nogen grund til, at hendes fødsel skulle fremprovokeres.
- Jeg ville gerne have mere betænkningstid, men hun (jordemoderen, red.) sagde, at hvis hun tog vandet nu, så kunne hun garantere en fødestue. Det ville hun ikke kunne, hvis jeg ventede eller tog hjem.
Det endte med, at fødslen tog 30 timer og endte i akut kejsersnit.
- Jeg mener, at fødselsområdet generelt bør opprioriteres. Jeg ville gerne have haft, at jeg var blevet lyttet til. At lægerne havde læst min journal og havde talt sagligt til mig uden følelsesmæssig manipulation. Og jeg ville gerne have haft i en efterfødsels-samtale og en anerkendelse af min oplevelse. Det tror jeg ville have hjulpet, siger hun.
Marie-Louise Buus Laustsen: - Det hele var meget firkantet
- At få et barn er livsomvæltende. Det er ikke kun et barn, der bliver født, men også en mor og en far, der får nye roller, siger Marie-Louise Buus Laustsen, der fødte sin søn på Aalborg Universitetshospital.
Derfor synes hun, at Magnus Heunickes udmelding om to dages ret til at blive på sygehuset efter fødslen er kærkommen.
Selv havde Marie-Louise Buus Laustsen ikke lyst til at tage hjem fra hospitalet, da personalet mente, at hun skulle afsted.
- Der var mange ting, der var svære. Jeg skulle have amning op at køre, og jeg ville gerne have lært at amme liggende. Men jeg følte mig presset hjem, fordi der ikke var noget galt med vores dreng, siger hun.
Marie-Louise Buus Laustsen følte sig også tvunget til at tage blodtryksnedsættende medicin, mens hun var indlagt. Det resulterede i, at hun blev svimmel, når hun rejste sig, og ikke kunne skifte sin nyfødte søn.
- Jeg måtte sætte mig på gulvet på toilet, fordi jeg blev svimmel, og en jordemoder sagde meget vredt, at jeg måtte gå ind i sengen, siger hun.
- Det hele var meget firkantet, og jeg følte mig slet ikke set, siger hun.
Hun mener, at der manglede overskud og hjælp på fødeafdelingen.
- Der var en grund til, at jeg fødte hjemme anden gang.